Annons
Annons

Här är 3 enkla rawfood-alternativ till julbordet

Julmaten kan kännas ganska tung och stabbig och det kan vara gott att balansera upp med några lättare och fräschare rätter. Här är förslag på några enkla och goda rawfood-recept. En bra start för dem som vill introducera något litet annorlunda till julbordet.

Redaktionen

23 december, 2014
Här är 3 enkla rawfood-alternativ till julbordet
Dela inlägget

Julmaten kan kännas ganska tung och stabbig och det kan vara gott att balansera upp med några lättare och fräschare rätter. Här är förslag på några enkla och goda rawfood-recept. En bra start för dem som vill introducera något litet annorlunda till julbordet.

I november öppnade Stockholms nyaste tillskott på hälsohimlen: Rawfoodkaféet STHLM RAW.
Unikt till Kureras läsare bjuder här de sköna tjejerna bakom fiket, Marina Olasdotter Asplund och Maria Carlsson, på en tre lätta recept för nybörjaren. I faktarutan bredvid hittar du även ett förslag på en alternativ julbordsmeny – baserat på deras egna absoluta favoriter.

1. Raw version av Ris à la malta
Ris á la malta med risgrynsgröt, grädde och apelsin är ett av julbordets mest klassiska efterrättsrecept.
Här är en raw variant av efterrätten. Gott och enkelt.

2. Supergod rödkålssallad
En enkel och god råkostsallad som passar perfekt till vilken buffé som helst.

3. Raw grönkålschips
Vad är juligare än grönkål? Ja okej, för många en hel del säkert. Men ändå. Grönkål borde vara ha mer given plats på de svenska julborden. Det är nyttigt, relativt billigt och kan serveras i många former. Här är ett recept på fantastiskt goda grönkålschips.

Rawfood = rå mat naturlig fri från gluten, mjölkprotein och laktos
Marina Olasdotter Asplund ger en snabb grundkurs i vad rawfood handlar om: rå, obehandlad mat utan tillsatser eller raffinerade produkter.
– Tanken är att vi genom att äta oupphettad mat ska dra nytta av alla dess näringsämnen som vi annars går miste om när vi hettar upp den, berättar hon.
– Rawfood är naturligt fri från gluten, mjölkprotein och laktos – matvaror som de flesta människor tål väldigt dåligt, kanske till och med utan att själva vara medvetna om det.

Marina Olasdotter Asplund och Maria Carlsson på Sthlm Raw
Marina Olasdotter Asplund och Maria Carlsson driver kaféet STHLM RAW.

Mer än det man kallar råkost
Rawfood är inte bara det vi kallar råkost, mer än rivna morötter och sallader.
– Inom rawfood bereder man maten genom att torka, mixa och grodda maten. Kosten består av naturliga frukter och grönsaker, groddar, örter, nötter, frön och sjögräs. Grönt är gott och man kan laga fantastiska måltider.

Många olika inriktningar
– En del baserar sin kost på största delen frukt och minimalt med fett, andra äter mer nötter och frön. En del äter mycket groddar, andra utesluter dem helt. Några menar att superfoods är onödiga och andra hävdar dess fantastiska egenskaper. Det kan vara en djungel att sätta sig in i vad som passar en bäst, så det är bara att prova sig fram till en bra balans.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Förslag på hel julbordsmeny – rawfood style:

  • Fylld avokado med ”äggröra” på mandel och gurkmeja
    – Blötlägg mandel 3 timmar, mixa med vatten, gurkmeja och salt.
  • Raw köttbullar
    – Blötlägg mandel/valnöt, mixa med svamp, tamarisoja, soltorkad tomat och favvokryddorna. Torka på 40 grader några timmar eller stek försiktigt i stekpannan.
  • Rödkålssallad
    – Riv rödkål fint, lägg till russin, äppeltärningar. marinera med äppelcidervinäger och olivolja. Krydda med salt, svartpeppar. Toppa med pekannötter.
  • Rödbetspaté
    – Mixa rödbeta med några dadlar, krydda med salt.
  • Fejklax på morot
    – Mixa morot, solrosfrös, lite selleri, citronsaft och salt. Krydda med finhackad dill. Godast efter några timmar när alla smaker har satt sig.
  • Kålrotskex med senapskräm
    Skär kålroten fint till kex. Mixa blötlagd mandel/cashew med en klick senap. Nu har du nästan en julskinksmacka!
  • Grönkålschips
    – Marinera grönkålen och torka eller grilla i ugnen.
  • Lingonkombucha
    – Gör eller köp en en neutral kombucha, toppa med rårörda lingon.
  • Rårörda lingon
    – Blanda frusna lingon med kokossocker, låt stå tills lingonen tinat och rör om igen. Håller minst en vecka i kylen.
  • Ris à la Malta
    – Se recept.

Källa: Marina Olasdotter Asplund och Maria Carlsson på STHLM RAW.

Annons
Annons