Vassle är en naturlig biprodukt vid tillverkning av ost där man använder kasein och lämnar vasslet. Man gör sedan vassleprotein genom att filtrera bort andra komponenter av vassle som laktos, fett, och mineral.

För- och nackdelar med vassle

Vassleprotein
Vassle är en naturlig biprodukt vid tillverkning av ost där man använder kasein och lämnar vasslet. Man gör sedan vassleprotein genom att filtrera bort andra komponenter av vassle som laktos, fett, och mineral. Komjölk består av 6,25 procent protein. Av proteinet består 80 procent av kasein och 20 procent av vassle.
Vassle är ett komplett protein som innehåller alla essentiella och icke essentiella aminosyror, det har dessutom det bästa upptaget och biologiska värdet av alla proteinkällor. En stor orsak varför vassle har så högt biologiskt värde är att det innehåller stora mängder av grenkedjade aminosyror (ca 24 procent) samt glutamin. Dessa är speciellt viktiga för cellhälsan, muskeltillväxten och proteinsyntesen.

Beståndsdelar
Vassleprotein består till ca 70 procent av 2 små proteiner: beta-laktoglobulin och alfa-laktoglobulin. Vassleprotein innehåller också IgG, IgM och IgA immunglobuliner, glykomakropeptider, koserum-albumin, biopeptider, gamma-glutamylcystein, laktoperoxidas, laktoferrin och lysozym. Vissa vassleproteinpulver innehåller mer eller mindre av immunglobuliner, laktos och fett. Mikrofiltrerat vassleproteinisolat innehåller inget fett eller laktos.

Funktion
Vassleprotein bygger upp muskelmassa och är ett utmärkt komplement för dem som har för lite protein i sin kost eller behöver få i sig mer protein under vissa omständigheter eller perioder, t.ex. vid cellgiftsbehandling. Vassleprotein är en värdefull daglig dryck som kan drickas vid kataboliska sjukdomar som aids, cancer, m.m. Dessutom har vassleprotein visat sig öka glutationvärden och har därmed en antioxidant verkan och gynnar immunförsvaret.
Man har använt vassleprotein med framgång vid följande tillstånd: idrottsträning, ökande av fettförbränning och viktminskning, låg vikt, övervikt, dryck vid långdistanslopp, viktträning, förebyggande och förbättring av Parkinsons, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, m.m. Stress och trauma har visat sig öka kroppens omsättning av protein.

 

Vassleprotein är mycket bra att inta vid trauma, operationer, skador och stress. Det är ett överlägset alternativ till kaseinprotein i barnvälling. Det är lättupptagligt och bra för barnets immunförsvar. Proteinbrist minskar mängden av hjärnceller samt kognitiva funktioner. En proteinrik måltid eller kompletterande proteindryck på morgonen före skolan är mycket bra för barn och ungdomar. Djurstudier och några humanstudier har visat en skyddande effekt mot cancer och längre överlevnad vid cancer.
Vassleprotein kan användas som måltidsersättning vid viktminskning/viktkontroll. Den kan också användas som tilläggsdryck för dem som vill gå upp i vikt.

Följande är exempel på viktiga funktioner som olika beståndsdelar av vassleprotein har:
• Immunoglobuliner (Ig): är proteinmolekyler i vassle som fungerar som antikroppar mot mikrober.
• Alfa-laktoglobulin: stimulerar celldöd (apoptos) i cancerceller.
• Serumalbumin: ökar glutationvärden tillsammans med cystein och glutamin i vassle.
• Gamma-glutamylcystein: ökar glutationvärden tillsammans med cystein och glutamin i vassle.
• Laktoferrin: motarbetar eller dödar bakterier, candida och parasiter, verkar antiinflammatorisk.
• Laktoperoxidas: enzym som hjälper immunförsvaret och motverkar dysbios.
• Lycozym: bakteriedödande egenskaper.

Dosering
Som proteintillägg vid lågproteinkost, viktminskning, viktkontroll (man kan t.ex. byta ut 1 måltid mot 1 dryck samt ta 1 mellanmålsdryck) eller vid måttlig träning: 15–50 g per dag.
Som proteintillägg vid bantning/viktminskning, vid viktökning, för att bygga muskelmassa, vid AIDS och cellgiftsbehandling: 50–100 g per dag (ca 1 g per kilo kroppsvikt).
Som protein vid hårda idrottsprestationer, bodybuilding på elitnivå, m.m.: 100–200 g per dag.
All typ av ökning av träningsintensitet eller frekvens gör att man behöver mer protein. Varje gång du kör hårdare eller fler träningspass eller konditionspass så ökar kroppens behov av protein. Blodaminosyranivåer i blodet bestämmer muskeltillväxten. En hög koncentration av aminosyranivåer i blodet är nödvändig för att stimulera proteinsyntesen.

Toxicitet, kontraindikation
Ingen känd toxicitet förutom att extremt höga doser, mellan 2,3–6,5 g per kg och dag ofta ger lös avföring, illamående, trötthet, uppblåsthet, huvudvärk, törst eller nedsatt aptit.
Vassleprotein i överdos kan öka BUN-labbvärden med minst det dubbla. Vid intag av höga doser protein och/eller proteinpulver, gör regelbundna blodtester som bl.a. mäter BUN och kreatinin för att säkra att njurarna inte blir för hårt belastade.
Uteslut eller begränsa användningen, då försiktighet bör vidtas, vid njursjukdomar, surhet i kroppen och vid osteoporos. För stor dos vid långtidsanvändning kan öka dessa besvär. Största problemet för vassleprotein är oftast allergi och överkänslighet.

Allergi och överkänslighet
Många som är mjölkallergiska och laktosintoleranta tål vassleprotein bra men det finns också en grupp som inte tål det eller som utvecklar en överkänslighet mot det vid regelbunden användning. Om du har tendens eller konstaterad allergi eller överkänslighet mot mjölk prova dig fram med försiktighet. Om det går bra, rotera gärna med t.ex. risprotein eller sojaprotein. Ta ett IgG-allergitest efter ett tag av användande för att se om du börjar utveckla allergi. För att lättare tåla vassleproteindrycken kan man tillsätta acidofilus eller bifidobakterier och låta det stå 10–30 minuter innan det ska drickas samt inta några proteasenzymer.

Interaktioner med läkemedel
Det finns följande möjliga interaktioner med läkemedel vid regelbundet intag av vassleprotein med följande läkemedel: Fosamax, fluorokinolon, levadopa, tetracykliner. Vassleproteinintag samtidigt som läkemedelsintag kan minska absorption av läkemedlet. Inta vassleprotein minst 2 timmar före eller efter intag av dessa. Intag av vassleprotein som mellanmål under en cellgiftsbehandling har visat sig vara mycket effektivt för att minska behandlingens biverkningar, samt en hjälp att bibehålla muskelmassa.

Interaktion med näringsämnen
Intag av vassleprotein i samband med intag av mineral kan nedsätta upptag av mineral något. För optimal effekt inta vassleprotein minst 1 timme före eller efter intag av mineral.

Synergister
För muskeluppbyggnad: glutamin och kreatin är några av de nyckelnäringsämnen som passar mycket bra ihop med vassleprotein.
För att höja glutation: n-acetylcystein, cystein, glutation, antioxidantkomplex, högdos C-vitamin och glutamin är några näringsämnen som samarbetar med vassleprotein för att höja glutationvärdena.
För viktminskning: CLA, fiskolja, magnesium samt kromtillskott samarbetar bra med vassleprotein för att minska sockersug, öka fettförbränning, samt balansera blodsockret vid viktminskning.

Beredningsform
Vassleprotein finns främst i pulverform med en variation av olika smaker, t.ex. vanilj, choklad, hallon.
Högsta kvaliteten är känd för att vara mikrofiltrerat, jonutbytt vassleproteinisolat.
Andra former är vassleproteinkoncentrat och vassleproteinhydrolysat. Vissa preparat kan vara förstärkt med grenkedjade aminosyror eller glutamin. Att utsätta vasslepulvret för höga temperaturer vid produktion minskar dess verkan. Produkten måste isoleras vid låga temperaturer och innehålla betydelsefulla mängder av serumalbumin för att höja glutationvärden. Aktiviteten av immunoglobulinerna varierar beroende på framställningsmetod.

Exempel på studier

Vassleprotein höjer immunförsvaret och skyddar mot mikrober.
Bell SJ. “Whey protein concentrates with and without immunoglobulins: a review”. J Med Food, 2000;3:1:1-13.

Intag av vassleprotein verkar tumörhämmande och motarbetar cancerutveckling.
Bounous G. et al. “Whey proteins in cancer prevention”. Canc Lett, 1991;57:2:91-4.

Vassleprotein säkert och gynnsamt för HIV-patienter.
Engelson ES. et al. “Effect of a high protein diet upon protein metabolism in HIV-infected men and women”.
Int Conf AIDS, 1998;12:553.

Intag av vassleprotein är ett utmärkt komplement till cellgiftsbehandling.
Kennedy RS. et al. ”The use of a whey protein concentrate in the treatment of patients with metastatic carcinoma: a phase I-II clinical study”. Anticancer Res, 1995;15:6B:2643-9.


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.