Laxfilé på träbord

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Fakta Etoxikin

• Är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
• Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
• Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.

• Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
• Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

Hälsoeffekter av etoxikin
• Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
• Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
• Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
Källa: Testfakta

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna –  och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om.
Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten.
En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren. 

Testfakta har analyserat tolv olika laxprodukter och resultatet är nedslående. All testad fisk visade sig nämligen innehålla höga halter av det numera förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin – och i många fall låg mängden långt över gränsvärdet för kött.
– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel, som är väl insatt och följt frågan med etoxikin i fisk länge, till Testfakta.

► Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

 

Tillsätts i fiskfoder för att undvika explosion under transporten
Etoxikin är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Men i fiskfoder är det fritt fram att tillsätta ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under längre transporter.
– Etoxikin är tydligt reglerat i grönsaker och kött men också i exotiska livsmedel som krokodilkött, grodlår och sniglar. Men för fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt, menar Edmund Maser.

Livsmedelsverket: ”Kan tycka det borde finnas ett gränsvärde för fisk”
Testfakta skriver att detta enligt Livsmedelsverket beror på att fisk, till skillnad från kött och grönsaker, ännu inte ingår i EU:s lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten.
– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten.

► Läs också: Omega-3 mot inflammation

Överskrider gränsvärdet för kött nästan sex gånger
När Testfakta jämför med gränsvärdet för kött ser de att över hälften av de analyserade laxproverna ligger långt över det värdet. Allra mest innehåller den färska laxen från Falkenberg och den varmrökta från Lidl – båda överskrider gränsvärdet för etoxikin i kött nästan sex gånger. Lägst halter hittades i de tre ekologiska laxarna samt i den frysta laxen från Findus.

Bekräftar tidigare studier i odlad fisk
Enligt en professor Edmund Maser som Testfakta pratat med bekräftar testets resultat tidigare studier av etoxikin i odlad fisk gjorda i bland annat Tyskland. Där har ännu högre halter upptäckts. Så sent som i höstas visade sig en norskodlad laxfilé innehålla etoxikin i en halt som överskred gränsvärdet för kött hela 20 gånger, skriver Testfakta.
– Med så höga halter kan ett barn på 20 kilo inte äta mer än cirka 100 gram lax per dag innan man överstigit det acceptabla dagliga intaget av etoxikin. Och då ska man betänka att etoxikin kan finnas i mycket annan kost också, säger professor Edmund Maser.

Livsmedelsverket: ”Bekymmersamt och utfasning planerad – OM alternativ hittas”
När Testfakta pratar med Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket berättar hon att hon anser användningen av etoxikin i foder vara bekymmersam. Hon säger också att myndigheten har diskuterat problemet med sina kollegor i Norge och att en utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder planeras till 2020 – förutsatt att man hittar ett bra alternativ för att minska risken för antändning under transporten.
– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar, säger hon.

Bra näring i fiskprodukter
Hon säger också att hon anser att man ska våga fortsätta äta lax.
– Ja, vi rekommenderar att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan, men inte bara odlad lax. Olika fiskar innehåller olika näringsämnen, men också olämpliga ämnen, säger Anneli Widenfalk.

► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Omega-3-fetterna DHA och EPA största näringsvinsten med fisk
Den största anledningen till att äta lax ur näringssynpunkt är omega-3-fetterna DHA och EPA. Testfaktas analys visar att även dessa halter kan skilja sig mycket åt. Findus frysta laxfilé innehåller två och halv gånger mer omega-3 än den kallrökta laxen från Lidl.

Mängden nyttiga fettsyror har halverats i odlad lax på tio år
Odlad lax blir mindre och mindre näringsrik, visar en ny stor studie. Mängden av laxens nyckelnäringsämne omega-3 har under det senaste decenniet halverats. En stor studie som analyserade de näringsmässiga fördelarna hos odlad lax fann 2006 att en 130 gram stor laxportion innehöll 3,5 gram av fettsyran omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras nio år senare, 2015, och visade sig då bara innehålls hälften – 1,75 gram, rapporterar Daily Mail.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Douglas Tocher, professor i näringslära vid Stirling University och medförfattare till forskningsrapporten, betonade då att odlad lax fortfarande var en av de bästa källorna till omega-3 – endast makrill innehåller mer av den viktiga fettsyran. Han sa också att nivåerna hade minskat på grund av förändringar i fodret som tillhandahålls på laxodlingarna. För tio år sedan klagades det på att laxen matades alltför mycket småfisk, som bland annat ansjovis och fiskmjöl.

Relaterad läsning:

Av Redaktionen

Källor: Testfakta och Daily Mail

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta Etoxikin

• Är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
• Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
• Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.

• Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
• Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

Hälsoeffekter av etoxikin
• Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
• Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
• Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
Källa: Testfakta

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ylva Tuoremaa

Havtornsolja var lösningen på guiden Ylvas problem med muntorrhet

Hälsa

Omega-7 är en fettsyra som är speciellt viktig för huden. Den hjälper bland annat torra, sköra slemhinnor att återfå sin fuktighet.
 När Ylva Tuoremaa, 62 år, guidade grupper i Hjalmar Lundbomsgården i Kiruna blev hon så torr i munnen att hon fick svårt att prata. Lösningen på problemet blev ett tillskott med havtornsolja som är rik på omega-7.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

Man plockar chokladtårta ur kylskåp fyllt av frukt

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck - eller vill undvika att få det.

massor med tunna plastkassar samlade på hög utomhus i något städprojekt

Nu kan du panta dina plastpåsar – i nytt pilotprojekt

Trendspaning

Hemköp blir första dagligvarukedjan ut när det gäller att erbjuda sina kunder pengar tillbaka när de återvinner sina plastpåsar. Samtidigt höjs priset på påsen med 50 öre. Projektet grundar sig i ett EU-beslut från 2015 om att minska användningen av tunna plastbärkassar. Samtidigt har Naturvårdsverket satt upp ett svenskt mål: att minska användningen plastpåsar till år 2025 till färre än 40 påsar per person och år.

Animation genomskinlig person med muskler och synligt hjärta

Selen och Q10 – världens bästa hjärtmedicin

Forskning

Det är fem år sedan KiSel10-studien skapade stora rubriker. Det var forskare vid Linköpings universitet som kunde visa att Q10 och selen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent. Nu har samma forskare fortsatt att analyserat blodproverna på de 443 pensionärerna i studien. De nya resultaten är lika sensationella.

sjukhuspersonal kör iväg sjuksäng med liten flicka

EU varnar för resistenta superbakterier

Allmänt

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika "superbakterier", det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Kvinna jobbar sent vid sin dator

Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Hälsa

Påverkar stress våra könshormoner? I så fall hur? Ja, när vi upplever stress påverkas våra könshormoner på ett direkt sätt, menar Sanne Lundblad, expert i komplementär hormonterapi. "Stress ökar till exempel mängden östrogen i kroppen och kan göra oss överviktiga", säger hon till Kurera. Här berättar hon mer om hur detta går till och ger sex enkla tips på hur man kan minska mängden av den skadliga typen östrogen och öka den hälsosamma.

Blodtrycksmanchett

Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Forskning

Högt blodtryck, hypertoni, påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem hade ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett tillskott gjort på lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket signifikant.

groddar

Liten guide: Fröna du måste testa att grodda!

Kost

Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge? Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön. När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!

man i 30-årsåldern tittar på ett piller som han håller i sin hand

Antalet unga som använder potensmedel har dubblats på 10 år

Naturlig hälsa

Potensmedel, alltså tabletter som Viagra, blir allt vanligare bland unga män. Bland killar mellan 15 och 24 år har antalet personer som hämtat ut potensmedel på recept ökat med 89 procent de senaste tio åren. 19-åriga "Victor" berättar för Sveriges radio att han ätit potensmedel under närmare tre års tid. Kurera vill passa på att slå ett slag för de naturliga alternativ till potensläkemedel som finns därute och som ofta räcker lika långt.

överviktig man i rutig skjorta och stor mage utomhus

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Allmänt

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Tjej med vacker fläta intill vatten

Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

Skönhet

Upplever du att håret börjat växa långsammare? Känns håret kanske risigt och livlöst? Kanske har du slarvat med kosten och det börjar märkas på din hårkvalitet? Känner du igen dig ska du definitivt läsa vidare. Kurera bad hälsorådgivaren Sara Ruuth lista sina favoriter när det gäller näringstillskott för håret.

Zucchinipasta med kantarellpesto

Zucchinipasta med kantarellpesto

Mat

Kantareller, finns det något godare? Här är en rå zucchinipasta med krämig kantarellpesto. Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

tacokrydda i glasburk

Gör din egen tacokrydda

Recept

De flesta tacokryddor man köper i butik innehåller mängder med socker, salt och smakförstärkare. Det är väldigt enkelt att göra egen. Självklart berättar vi hur.

Animerad bild på kvinna i säng som räknar får

”Nu sover jag som en stock hela natten”

Naturlig hälsa

Det är inte alla förunnat att få sova en hel natt. Sömnproblem har blivit så vanligt att i dag lider var tredje svensk av sömnbesvär. Det är vanligare bland kvinnor och Ritva tillhör dem som ibland sover riktigt dåligt. Förra året när sömnproblemen blev riktigt besvärliga gick hon till hälsokostbutiken och bad om råd. Med rogivande örter som hjälp fick hon äntligen sova.

åtta personer vända från kameran mot vit bakgrund

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Naturlig hälsa

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

matvåg och nyttig mat som broccoli och linser etcetera

12 hälsotips från Food Pharmacy

Allmänt

Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. De har också skrivit en bok med samma namn som bloggen. De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. Här delar de med sig av 12 hälsotips.

Kvinna utomhus har huvudet nedsänkt i handen

Blir du deppig på våren? Här är 4 tips på naturlig hjälp

Hälsa

Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression på våren. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid. Här får du fyra tips på naturlig hjälp.

två glas med rödbetsjuice intill färska rödbetor med blast

Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

Naturlig hälsa

När den pensionerade professorn Karl Arfors, 80 år, för några år sedan slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 25 år yngre. Och när han började dricka rödbetsjuice i kombination med lingonjuice blev kärlen hela 50 år yngre. "Jag blev väldigt förvånad över att man kan påverka sin hälsa så starkt med vad man äter och dricker", säger Karl Arfors som själv forskat på inflammation under många år,
 bland annat i USA.

Därför äter vi så mycket godis under påsk

Hälsa

Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Men hur kommer det sig egentligen att kyrkoårets största högtid – den högtid vi en gång förknippade med Jesus, hans död och uppståndelse – snarare blivit en tid för sockerchock och godisfrosseri än någonting annat? Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet, säger sig ha svaret.

Annika Sjöö

Annika Sjöö väljer 10 hälsofavoriter

Allmänt

Hon är dansdrottningen från Let’s Dance som blev författare, föreläsare och programledare för "Du är vad du äter". Annika Sjöö räds inte nya utmaningar. För Kureras läsare listar hon tio av sina absoluta hälsofavoriter.

Frilagd bild på höna som undersöker ägg

Orsaken till de högre halterna miljögift i ekoägg söks fortfarande

Hälsa

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg, om än fortfarande under gränsvärdena. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar och Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till dem. "Nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå", säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.

Johanna Bjurström

Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Krönikan

Chokladkaniner, skumgodis och sega dragéägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött. En särskild typ av godis som många uppger att de inte ens tycker överdrivet mycket om. Trots det fokuseras det i påsktider mycket på just godis och vi tenderar att trycka i oss mer socker vid denna högtid än under någon annan svensk högtid. Här kommer lite information om hur din kropp påverkas av socker.

Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson: ”Jag har provat dieterna och hittat min egen väg!”

Intervju

Under au-pair-vistelsen i Luxemburg upptäckte hälsoprofilen Ulrika Davidsson sin passion för vällagad och nyttig mat. Den nyfunna matglädjen fick henne inte bara att bli av med sin egen övervikt, utan ledde även fram till 26 böcker, föreläsningsturnéer samt inspirerande hälsoresor till sol och värme. Och visste du att du kan äta hemma hos Ulrika på Gotland?

Montage: Gravidmage med sovande bebis synlig inuti

Fostrets storlek påverkas av halten bor i dricksvattnet

Forskning

Om grundämnet bor finns i för höga halter i dricksvattnet kan detta påverka fosters storlek och barnen kan födas två centimeter kortare och 200 gram lättare än genomsnittet. Det visar forsknings från Karolinska institutet. Höga halter bor i vattnet finns bland annat på Gotland men har även uppmätts på platser i södra och mellersta delen av landet.

Till synes deppig medelålders man med huvudet i hälnderna

Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Forskning

Hur vår hjärna mår bestäms till stor del av vår tarmflora. Det är inte första gången forskare dragit denna slutsats. Nu kopplar en studie mag- och tarmproblem till psykisk ohälsa till vår tarmflora. Den australiska studien visar även på ökad risk att utveckla psykisk ohälsa för personer med IBS.