Förpackningar för livsmedel innehåller förbjudna miljögifter

Fakta

Department of Environmental Science and Analytical Chemistry (ACES), Stockholms universitet har på uppdrag av Testfakta analyserat förekomsten av perfluorerade ämnen i pappersförpackningar. Totalt analyserades tre pommes frites-förpackningar och sex mikropopcornpåsar för förekomst av 36 vanligt förekommande perfluorerade ämnen, däribland PFOS och PFOA. Analysen utfördes med vätskekromatografi kopplat till tandem-masspektrometri, LC-MS/MS.

Fyra av förpackningarna har också screenats i en förstudie av UMP Analytical i USA för att mäta totalhalten fluor.

3 000 högfluorerade (perfluorerade) ämnen i omlopp

Ämnena används bland annat för sina fett- och vattenavstötande funktioner.
Gemensamt för högfluorerade ämnen (PFAS) är att de inte kan brytas ner och att de lagras i människors och djurs kroppar under lång tid.
I dagsläget finns fler än 3 000 typer av högfluorerade ämnen i omlopp globalt.
Av dessa är PFOS och PFOA bevisligen fortplantningsstörande. PFOA är dessutom cancerframkallande och påverkar både ämnesomsättning och hormonsystem.
PFOS är förbjudet och PFOA kommer att begränsas inom EU. Ett antal närbesläktade ämnen är också på gång att förbjudas.
Källa: Kemikalieinspektionen

Specialregler saknas

Idag finns inga specialregler för matförpackningar av papp och kartong, det vill säga:
• Inga gränsvärden för hur mycket av ett ämne de får innehålla.
• Inga gränsvärden för hur mycket av ett ämne som får migrera till livsmedel.
• Inte några regler för användning av returpapper i livsmedelsförpackningar.
• Generellt inom EU gäller att material i kontakt med livsmedel inte får vara en fara för konsumenten eller får påverka livsmedlet på ett oacceptabelt sätt. Materialet får inte heller försämra lukt och smak.
• Just nu utreder regeringen hur kontrollen för material i kontakt med livsmedel ska se ut.
Källa: Livsmedelsverket

Förpackningar för mikropopcorn och pommes frites innehåller utfasade och förbjudna miljögifter.
Det visar ett test som testföretaget Testfakta gjort.
Den troliga källan uppges vara återvunnet papper.

Perfluorerade ämnen i matförpackningar har uppmärksammats i media det senaste året. Bland annat har Coop i Danmark dragit tillbaka sina mikropopcorn som visat sig innehålla dessa ämnen. För att ta reda på hur det ser ut i Sverige skickade det oberoende test- och researchföretaget Testfakta in förpackningar för både mikropopcorn och pommes frites till Stockholms universitet för analys.

► Läs också: Mikropopcorn stoppas – innehåller hormonstörande ämnen

 

Forskarna förvånade över fyndet av konstaterat cancerogena – och förbjudna – ämnen
Resultaten förvånar forskarna. Halterna är å ena sidan lägre än väntat, men å andra sidan hittades ämnen som är förbjudna eller på väg att förbjudas då de är konstaterat cancerogena och hormonstörande. Det gäller förpackningarna från McDonalds, Burger King, OLW, Lidl och Ica.

Återvunnet papper en trolig förklaring
– Det är märkligt att vi hittar PFOS och PFOA i förpackningarna. Kemikalier som kan ge upphov till de här ämnena ska ha fasats ut enligt tillverkarna. Och med tanke på de låga halterna har de antagligen inte stoppats i där medvetet. En trolig förklaring är att de kommer från gammalt återvunnet papper, säger forskaren Jonathan Benskin, som ansvarat för analyserna till konsumenttidningen Testfakta.

► Läs också: Hormonstörare kostar EU 157 miljarder euro om året – orsakar ADHD och lägre IQ

Innebär fortsatt spridning
De halter som hittats utgör ingen direkt risk varken för pommes frites- eller popcornätare. Men Åke Bergman, professor i miljökemi och chef för Swetox, blir ändå beklämd av resultaten.
– Via förpackningarna får de här icke nedbrytbara kemikalierna ytterligare spridning. Ju mer av dessa ämnen som hamnar i miljön, desto mer kan vi få i oss på sikt, säger han.

Gamla kemikalier har bytts ut mot nya
Visar då Testfaktas test att förpackningsindustrin slutat använda fluorerade ämnen? Nej, menar Jonathan Benskin, som anser att studien snarare tyder på att man övergett de gamla omstridda kemikalierna och gått över till andra – samtidigt som de gamla värstingarna alltså finns kvar i returpappret.
– Vi vet att fluorerade ämnen fortfarande används som beläggning i den här typen av förpackningar. Vi vet bara inte vilken sort eller vilken effekt de har.
Detta bekräftar också en första analys av totalhalten fluor som Testfakta lät göra på några av förpackningarna. Nivåerna är så pass höga att det måste vara medvetet tillsatt, enligt Jonathan Benskin.

► Läs också: Alternativa kemikalier behöver inte vara bättre

Särskild lagstiftning – och gränsvärden – saknas idag 
Idag finns det ingen särskild lagstiftning för fluorerade ämnen i matförpackningar. Danska livsmedelsverket har ett rekommenderat gränsvärde för fluor i förpackningar, men några sådana gränser finns varken i Sverige eller på EU-nivå. Det innebär att Livsmedelsverket inte gör några egna kontroller.
– Utan gränsvärden finns inga resurser till att undersöka vad den här typen av förpackningar innehåller för ämnen. Det skulle vi gärna göra annars, säger Anders Glynn, riskvärderare på Livsmedelsverket till Testfakta.

► Läs ockås: Liten guide till hormonstörande ämnen

Professor vill se tydligare lagstiftning kring tillsatta kemikalier
Professor Åke Bergman vill se en tydligare lagstiftning kring tillsatta kemikalier i livsmedelsförpackningar.
– Jag tycker det är självklart att tillverkarna ska tvingas deklarera vad förpackningarna innehåller, säger han.

Så svarar två av företagen

Testfakta: ”Hur ser ni på de här resultaten och vad använder ni för fettavvisande ämnen i era förpackningar?”

Alexandra Svenonius, presschef på McDonalds:
– Alla ytor i våra förpackningar som kommer i kontakt med maten ska vara livsmedelssäkra och fria från hälsofarliga ämnen. De fettavvisande ämnen vi använder idag, PEFE, innehåller inte, och bryts heller inte ned till PFOA eller PFOS. Även om Testfaktas analys visar på låga värden så tar vi det här på allvar och kommer att undersöka resultatet vidare tillsammans med vår leverantör.

Martin Jarstål, pressansvarig på Lidl i Sverige:
– Våra produkter ska alltid vara säkra att konsumera. Även om resultatet ligger inom de lagstadgade gränsvärdena så arbetar vi just nu med att ta fram en popcornförpackning som inte innehåller perflourerade ämnen.

Av Redaktionen

Källa: Testfakta

Fakta

Department of Environmental Science and Analytical Chemistry (ACES), Stockholms universitet har på uppdrag av Testfakta analyserat förekomsten av perfluorerade ämnen i pappersförpackningar. Totalt analyserades tre pommes frites-förpackningar och sex mikropopcornpåsar för förekomst av 36 vanligt förekommande perfluorerade ämnen, däribland PFOS och PFOA. Analysen utfördes med vätskekromatografi kopplat till tandem-masspektrometri, LC-MS/MS.

Fyra av förpackningarna har också screenats i en förstudie av UMP Analytical i USA för att mäta totalhalten fluor.

3 000 högfluorerade (perfluorerade) ämnen i omlopp

Ämnena används bland annat för sina fett- och vattenavstötande funktioner.
Gemensamt för högfluorerade ämnen (PFAS) är att de inte kan brytas ner och att de lagras i människors och djurs kroppar under lång tid.
I dagsläget finns fler än 3 000 typer av högfluorerade ämnen i omlopp globalt.
Av dessa är PFOS och PFOA bevisligen fortplantningsstörande. PFOA är dessutom cancerframkallande och påverkar både ämnesomsättning och hormonsystem.
PFOS är förbjudet och PFOA kommer att begränsas inom EU. Ett antal närbesläktade ämnen är också på gång att förbjudas.
Källa: Kemikalieinspektionen

Specialregler saknas

Idag finns inga specialregler för matförpackningar av papp och kartong, det vill säga:
• Inga gränsvärden för hur mycket av ett ämne de får innehålla.
• Inga gränsvärden för hur mycket av ett ämne som får migrera till livsmedel.
• Inte några regler för användning av returpapper i livsmedelsförpackningar.
• Generellt inom EU gäller att material i kontakt med livsmedel inte får vara en fara för konsumenten eller får påverka livsmedlet på ett oacceptabelt sätt. Materialet får inte heller försämra lukt och smak.
• Just nu utreder regeringen hur kontrollen för material i kontakt med livsmedel ska se ut.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Intervju

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och med 26 böcker utgivna sedan 2006 även en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare. Hon är dessutom ny medlem av Kureras expertpanel och kommer att svara på läsarnas frågor om kost, hälsa och vikt. Hennes eget intresse för kost och hälsa startade för 15 år sedan när hon vägde nästan 100 kilo. För att framgångsrikt lyckas med en viktminskning började hon att lära sig mer om näringslära och vad olika livsmedel faktiskt innehåller. Idag brinner hon för att lära andra människor samma viktiga kunskap.

Ung man slår sig för pannan

Hur har du det med minnet? Brist på fettsyran lecitin kan ge glömska

Naturlig hälsa

En av de första indikationerna på för hög stress är när man ofta är trött och glömmer små saker i sin vardag. Har stressen pågått under en längre tid utarmas kroppen på viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler. Om du har fått näringsbrist medför det inte bara små minnesstörningar. Det kan också ge obehagliga minnesluckor. Vår hjärna består till 40 procent av fettsyran lecitin. Lecitin förbättrar förmågan att ta in ny information samtidigt som den bidrar till bättre minne. Kosttillskott med lecitin, som framställs från sojabönor, kan ge dig tillbaka ett normalt fungerande minne inom några veckor.

rum med stolar bord och tavla

Så påverkas du av din konst

Krönikan

Du är vad du ser. Har du tänkt på hur du påverkas av visuella intryck? Den flod av bilder som sköljer över oss dagligen på sociala medier, i nyheter och reklam kan vara svår att kontrollera och värja sig mot. Något som du däremot kan påverka är de bilder som du har uppsatta i ditt hem.

Kvinna med vacker hy

24 frågor och svar om hudvård

Hud

I skönhetshyllorna slåss olika sorters krämer, oljor och serum om vår uppmärksamhet - men vad ska man egentligen ha alla produkter till? Fungerar anti-rynk-krämer? Och kräver aknehud särskilda hudvårdsprodukter? Hudvårdsexperten och inspiratören Emma Bergqvist på Weleda reder här ut några av alla frågetecken gällande hudvård.

grönsaker i vagn i livsmedelsbutik

Alliansen överens – vill inte ha ekomål

Eko/miljö

Den ekologiska produktionen och konsumtionen ska öka, menar den nya nationella Livsmedelsstrategin. Men den proposition och handlingsplan som nu lagts fram för att nå målen stöttas inte av allianspartierna. Istället för ökad ekoproduktion och upphandling borde man satsa på produktionen generellt, menar de.

Honungsburkar på hylla i butik

Svenska honungskonsumenter vilseleds av märkning

Kost

Honung är en av de mest förfalskade råvarorna som finns. Trots det nöjer sig Livsmedelsverket i Sverige med den lägsta nivån av ursprungsmärkning som påbjuds av EU. Biodlingsföretagarna driver frågan om en skärpning av märkningen. Förebilden är länder som Italien där man valt att vägleda konsumenter som vill veta var honungen kommer ifrån, något som också förordas i Sveriges nya Livsmedelsstrategi.

Liten flicka håller händerna för ansiktet

De hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp

Gravid/barn

"Du är inte ensam. Det var inte ditt fel." Så inleder organisationen Wonsa sin information till personer som varit utsatta för sexuella övergrepp. De för en envis kamp för att sprida information och erbjuda stöd och behandling till personer som drabbats. För du behöver inte må dåligt över detta för alltid. Det finns hopp!

kvinna i grå kappa ute i kylan

Saffran kan muntra upp – och vara hjälpen ur en depression

Hälsa

Det är helt naturligt och väldigt vanligt att känna trött och håglös mitt i vintern. Kyla, mörker och korta dagar kan ge vem som helst en tillfällig humörsvacka. Om de negativa känslorna inte går över och blir till varaktig oro och nedstämdhet, då finns snabb, naturlig och biverkningsfri hjälp att få. Extrakt av saffran kan ta dig ur en besvärlig situation. Redan efter två veckor kommer effekten. Det har flera vetenskapliga studier bevisat.

Sjuk tjej i sängen snyter sig

Akut hjälp för dig som (trots allt) blivit sjuk

Naturlig hälsa

Du kanske har ätit dina vitaminer, tränat lagom och sovit tillräckligt – men ändå blivit sjuk? Eller kanske har du stressat mycket, övertränat, sovit lite, slarvat med näringstillförseln och därmed sänkt ditt immunförsvar och blivit sjuk? Oavsett vilket – här är åtta egenvårdstips för dig som vill lindra dina besvär och skynda på ditt tillfrisknande.

MSM – därför är det bra för leder, hud, hår och naglar

Hud

MSM är ”mirakelmedlet” som tillför kroppen organiskt svavel och är bra för alltifrån ledvärk till hudproblem, sköra naglar och håravfall. Och mycket mer än så. C-vitamin förbättrar upptaget och effekten av MSM. Här får du veta varför det svavelrika tillskottet har så god effekt på kroppens bindväv.

Kosttillskott på sked framför grönsaksdisk

På regeringens uppdrag: Nu utreds om Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler

Naturlig hälsa

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ”utreda och vid behov införa föreskrifter om maximalvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott". Men branschorganisationen Svensk Egenvård som har deltagit i dialogen med Livsmedelsverket hävdar att något sådant behov inte finns i Sverige. "Nej, vi ser inget behov av nationella maxvärden i Sverige. Den svenska lagstiftningen med producentansvar är bra och det fungerar absolut inte bättre i andra länder med maxvärden", säger VD Mats Nilsson till Kurera.

Man i läkarrock skakar hand med person i kostym

Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag

Allmänt

Tiotals miljoner kronor betalades i fjol ut till läkare och annan vårdpersonal – direkt från läkemedelsföretagen. De har fått betalt för att på olika sätt samarbeta med industrin. Schweiziska läkemedelsföretaget Novartis är det bolag som har betalat ut mest till enskilda läkare. Det visar SvD:s granskning av Läkemedelsindustriföreningens nya öppna data.

Laxfilé på träbord

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax (– och allt mindre omega-3)

Kost

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna – och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten. En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren.

Åsa med sin son Herbert två år

Livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes

Krönikan

Jag vet att det är många föräldrar som liksom oss kämpar med diabetes dygnet runt. Föräldrar som vet precis hur mycket jobb, och rädsla, det innebär. Till alla dem som har den stora lyckan att inte ha ett diabetesdrabbat barn vill jag bidra till att belysa vilken allvarlig sjukdom det är. Och om hur en vanlig dag kan se ut för oss som är föräldrar.

Vegoburgare

Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Kost

De tre stora livsmedelsföretagen Lidl, Max och Orkla Foods har i sina reklamer kallat vissa produkter "vegetariska", trots att de innehåller både mjölk och ägg. Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) anser att informationen i marknadsföringen är otillräcklig, klassar den som vilseledande - och nu fälls företagen för vegofusk.

Illustration av förändringstrappa

Motivationsguide för bestående förändring

Allmänt

Nytt år med löften om att börja ett nya hälsosamt liv. Många går ut hårt och är på gymmet varje dag, äter nyttig mat varje måltid och pressar sig själva ganska hårt. Det kan fungera för några men finns inte den riktiga viljan till förändring så återgår man ganska snabbt till sina gamla vanor. Man orkar inte hålla i sina förändringar och de blir inte bestående. Men varför är det så svårt att genomföra en förändring? Hur blir vi motiverade att förändra oss? Och går det att motivera andra till förändring? Här är Liria Ortiz motivationsguide för bestående förändring.

kvinna vid dator

Så slipper du bli sjuk!

Förkylning

Under vintermånaderna hostas det och snörvlas till höger och vänster. Men inte alla drabbas. I alla fall inte så ofta. De som har ett starkt immunförsvar klarar sig bättre – och får ett kortare sjukdomsförlopp när de väl drabbas. Vill du slippa bli sjuk? Här får du åtta tips på förebyggande hjälp som stärker immunförsvaret.

Ugnsomelett med chevré

Ugnsomelett med chèvre

Mat

Här är ett underbart recept på en ugnsomelett med getost. "Den här omeletten vill jag äta till frukost, lunch och middag - och det har jag också gjort flera gånger inom loppet av en vecka. Enkel att göra, lockande utseendemässigt och oerhört god", berättar Emma V Larsson som testat receptet som kommer från boken "Made by Marys Gröna Frukost”.

Äldre par håller handen

Vissa tarmbakterier kan ge alzheimer

Allmänt

Bakterierna i tarmen tycks spela roll för utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare i Lund. Upptäckten kan få stor betydelse. "Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar", säger en av forskarna bakom studien till TT.

Två hjärtan formas av fyra par händer mot solnedgångsbakgrund

Älska dig själv och bli lyckligare i dina relationer!

Sex- och relationer

Fungerar dina relationer – eller slutar de tvärtom oftast med katastrof och tandagnissel? Huruvida dina relationer fungerar eller ej beror till stor del på ditt mått av kärlek till dig själv. Det hävdar i alla fall experten Karin Isberg. "Självkärleken sätter en lägstanivå för hur mycket kärlek som vi får i våra relationer. Det bekräftelsebehov som kommer ur låg självkärlek förstör dina möjligheter att få en bra relation", berättar hon för Kurera och tipsar om fem sätt att visa självkärlek.

personal på sjukhus

Vårdpersonal vill prata näring – men saknar förutsättningar

Kost

Många sjuksköterskor och läkare inom primärvården vill prata med patienterna om vikten av näringstillförsel och hälsosamma matvanor mer än vad de gör idag. Anledningarna till att de inte gör detta idag är framför allt brist på tid och resurser, visar en ny undersökning. "Nu behöver vårdens beslutsfattare prioritera frågan och ge personalen förutsättningar. Att prata mat räddar liv", säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.