Annons
Annons

Förslag om ökad tillåten sockermängd i barnmat stoppas

EU-kommissionens förslag om att tillåta tre gånger högre sockerhalt än vad WHO rekommenderar stoppas nu av EU-parlamentet. Parlamentet, som får stöd även av nutritionskommittéer i EU-länderna, anser inte att sockerhalt är rätt väg att gå i arbetet mot fetma hos späd- och småbarn och lägger därför in sitt veto mot förslaget, rapporterar Europaparlamentet Nyheter.

Redaktionen

27 januari, 2016
Förslag om ökad tillåten sockermängd i barnmat stoppas
Dela inlägget

EU-kommissionens förslag om att tillåta tre gånger högre sockerhalt än vad WHO rekommenderar stoppas nu av EU-parlamentet.
Parlamentet, som får stöd även av nutritionskommittéer i EU-länderna, anser inte att sockerhalt är rätt väg att gå i arbetet mot fetma hos späd- och småbarn och lägger därför in sitt veto mot förslaget, rapporterar Europaparlamentet Nyheter.

Kommissionens förslag skyddar inte späd- och småbarn mot fetma, anser kammaren vars ledamöter istället förespråkar att EU:s tillåtna sockerhaltgräns i barnmat sänks.

”Att tillåta så höga sockerhalter skulle ha bidragit till att öka barnfetman”
Keith Taylor från brittiska partiet De Gröna har lett arbetet med parlamentets invändning mot förslaget.
— Dagens omröstning är ett viktigt steg för att bidra till att se till att EU-reglerna för barnmat utformas med barns hälsa som första prioritet. EU-kommissionens förslag skulle ha tillåtit barnmat som innehåller mycket högre sockerhalter än de som Världshälsoorganisationen rekommenderar.
— Att tillåta så höga sockerhalter till barn, särskilt när det sker så tidigt, skulle ha bidragit till att öka barnfetman och kunnat påverka barns smakpreferenser. För spädbarn och små barn i synnerhet bör sockerhalterna hållas så låga som möjligt, säger han i ett pressmeddelande från parlamentet.

Läs också: Ann Fernholm: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”

Gick rakt emot WHO:s rekommendation om minskning
Parlamentet anser att EU-kommissionens förslag strider mot all hälsorådgivning från Världshälsoorganisationen (WHO) och särskilda nutritionskommittéer i EU-länderna, som alla rekommenderar ett minskat sockerintag för barn.
WHO rekommenderar en minskning av tillåten sockerhalt (i form av fria sockerarter) i barnmat till mindre än tio procent av det totala energiintaget, och absolut inte mer än så. Till skillnad mot EU-kommissionen nedröstade förslag där det socker fortsatt skulle kunna utgöra 30 procent, eller 7,5 socker/100 kcal av energiintaget.

Läs också: Liten guide till naturlig sötning

Vill klargöra märkning om att produkter är olämpliga för de minsta
Parlamentet anser dessutom att märkningen och marknadsföringen av förädlad barnmat tydligt bör klargöra att produkterna inte är lämpliga för spädbarn under sex månader, eftersom EU inte vill bidra till att undergräva rekommendationen om sex månaders helamning.

EU-kommissionens lagförslag skickas nu tillbaka till skissbordet, upplyser Europaparlamentet Nyheter.

Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons