Förundersökningen mot ION Silver läggs ner

Förundersökningen mot företaget ION Silver har lagts ner

Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Man begår inget brott när man diskuterar hälsa och utbyter medicinska erfarenheter i slutna facebookgrupper.
Södra Skånes åklagarkammare med kammaråklagare Stefan Waern i spetsen har lagt ner sin förundersökning mot Ion Silver AB.
Därmed får Läkemedelsverket, som anmälde företaget, anse sig besegrade.

Det var Sydsvenskan-skribenten slash VoF:aren* Joakim Björck som drog igång drevet mot företaget Ion Silver AB. Han wallraffade själv runt i slutna grupper på Facebook och ägnade sedan hösten 2014 åt att skriva om företaget bakom ”bluffmedicinen”. Ett företag som han menade, genom sin VD Anders Sultans medverkan i dessa grupper, ägnade sig åt brottslig verksamhet när denne, enligt Björck, ”marknadsförde” kolloidalt silver som ett botemedel mot bland annat cancer, ebola och andra sjukdomar. Trots att kolloidalt silver inte är godkänt som läkemedel utan som ett vattenreningsmedel.
Det hela ledde vidare till att Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg anmälde företaget och dess ägare Anders Sultan och Michael Zazzio för brott mot läkemedelslagen.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Förundersökningen har lagts ner
Nu har förundersökningen lagts ned. Kammaråklagare Waerns motivering lyder:
”Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”

 

Inte uppmärksammats i media
Beslutet om att lägga ner förundersökningen togs redan i juli, efter fem månaders utredningsarbete. Nyheten har däremot lyst med sin frånvaro i media. Fram till igår.
På morgonen den 9 oktober 2015 publicerade nättidningen Newsvoice artikeln: ”En seger för egenvård med kolloidalt silver”. I den uppmärksammar även de mediatystnaden och skriver ”Inget av medierna som jagade Ion Silver AB ledning har däremot skrivit något om att åtalet läggs ner.”

Motståndarnas egna undersökningar sågades
I deras rapportering står även att läsa:
”Den undersökning på ”silver” som de så kallade ”Lundaforskarna” gjorde under den tidsperiod, som drevet mot Ion silver AB pågick, sågades utförligt av bland annat Anders Sultan och Michael Zazzio som falsk och en disputation på Uppsala universitet gällande silverresistens förkastades av tidningen 2000 Talets Vetenskap. Det rörde sig, i det andra fallet, om pseudovetenskap, ansåg bland andra Ingemar Ljungqvist, som var närvarande vid disputationen. När han påpekade bristerna i forskningen hotades han av handledaren Åsa Melhus att bli utkastad av en väktare, berättade Ljungqvist för NewsVoice. Det spelades in på ljudfil.”

Läs också: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

Försökte skaffa bevis mot silver genom att tillföra giftiga ämnen
Tidningen skriver vidare:
”Lundaforskarnas fusk genomfördes genom att dessa tillförde både giftigt silvernitrat och silvernanopartiklar (kolloidalt silver) på hjärnvävnad. Eftersom silvernitrat är giftigt framstod det som om det ofarliga kolloidala silvret i största allmänhet är giftigt för människokroppen.”

Många silveranvändare i USA
I ett pressmeddelande publicerat en dag innan Newsvoice artikel, den 8 oktober, skriver ION Silver följande:
”Det är faktiskt bara inom EU som kolloidalt silver inte får marknadsföras som kosttillskott. I USA finns ett hundratal tillverkare och omkring tio miljoner användare (3 procent av befolkningen) och sedan ett 40-tal år säljs produkten som ett kosttillskott där. Den amerikanska giftkontrollcentralen konstaterar att under de 31 år som man har fört statistik över dödsorsaker, så har ingen människa i USA dött eller skadats av några kosttillskott överhuvudtaget.”

Läs också – Nu ska fluor utredas: Misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

”Att silver stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt”
När Kurera når företagets ägare och VD Anders Sultan säger han så här:
– Det är en ren lögn att medlet skulle ha förbjudits på grund av några hälsoskäl. Det är snarare av politiska skäl som medlet inte längre kan klassificeras som ett kosttillskott. Och detta på grund av dess sammansättning och att silver inte ingår i något protein i kroppen och därför inte anses behövas av kroppen.
Han fortsätter:
– Att silver är ett hjälpämne som stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt.
– De mängder silver som det rör sig om även vid ett högt intag av kolloidalt silver, är fullständigt ofarligt att inta. Och hade det inte varit det på det sättet så hade inte produkten gått att sälja inom EU som ett vattendesinfektionsmedel.”

► Läs också: Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa

Både förbannad och lättad
Anders Sultan uppger sig vara både förbannad och lättad. Han anser att tidningarna Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet försökt få människor att tro att det kan vara brottsligt för privatpersoner att diskutera hälsa och olika alternativmedels hälsoeffekter i till exempel facebookgrupper.

”Var är medias uppföljning?”
Han medger dock att han skulle önska få en mer publik upprättelse. Någon slags rapportering som uppföljning på det som i mångt och mycket skulle kunna beskrivas som ett drev mot honom personligen. Särskilt från de två tidningar som främst ”hängt ut honom”, menar han.
– Det har gått tre månader sedan åklagaren meddelade Läkemedelsverket att han hade lagt ner förundersökningen eftersom inget brott begåtts. Men var är medias uppföljning om detta? Ingenstans. Borde man inte kunna begära att tidningarna meddelar läsarna om den nedlagda förundersökningen, när de genom sina dussintalet artiklar – författade av en skeptikerjournalist och VoF-medlem – tidigare påstått att brott skulle ha begåtts?”
Bara en liten stund efter att Kurera talat med Sultan finns dock att läsa en artikel i Helsingborgs Dagblad. Publicerad några timmar efter att nättidningen Newsvoice alltså först uppmärksammat saken.

Gruppen har fått fler medlemmar
Anders Sultan tycker att det är skönt att åklagaren konstaterat att det inte är brottsligt för privatpersoner att framföra medicinska erfarenheter i Facebookgrupper (som till exempel den slutna gruppen ”Kolloidalt Silver 2.0” vilka idag har närmare 30 000 medlemmar och under det gångna året ökat med närmare 10 000 nya medlemmar. Reds anm).
Däremot är han skeptisk till att det inte förmedlats till honom eller någon annan av ägarna att fallet lagts ner.

Läs också – Sara Boo: ”Sjukvården borde ordinera kolloidalt silver”

”Kan tolkas som att någon vill dölja något”
– Trots att Läkemedelsverkets chefjurist som beslutade att polisanmäla, fick åklagarens svar redan den sjätte juli så underlät han meddela Michael Zazzio och mig om att förundersökningen om brott mot läkemedelslagen var nedlagd.
– Att åklagarämbetet inte heller meddelat Ion Silver AB eller någon av oss ägare att man lagt ner utredningen, kan också tolkas som att någon vill dölja något, säger han.

Läs mera?

* VoF står för ”Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF)” och uppger på sin hemsida ha som främsta syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.