Framtidsgården

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren.

Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla sig fräsch så långt in på året. Och med tanke på det finns det också faktiskt även salladssorter som klarar lite minusgrader. Pumpan är en annan som också klarar sig länge, även grönkålen.

december 3

Vi har dessutom hela vindstrappan full av pumpor som bevaras i kylan i trappan till vår oisolerade vind. De ligger där tillsammans med korgar fulla med vackert skinande röda höstäpplen och nyligen skördade jordärtskockor. Potatisen bevaras i jordkällaren.

Förr hade väl var och vartannat hushåll ett grönsaks- frukförråd. En kall yta, ett skafferi, en jordkällare där det bevarades potatis, marmelader, inläggningar och frukt och grönt från sensommaren.

Jag skulle nog våga påstå att vår tid är långt ifrån tänkandet med att försöka bevara den hela och färska grönsaken eller frukten. Många ägnar sig åt marmelad och saftkok. Men med upphettningen försvinner också många näringsämnen och många av dessa konserveringsmetoder är också sockerkrävande. Hejar istället på mjölksyrning av grönsaker som bevarar grönsakerna på ett hållbart och hälsosamt vis.

fermentation

Det byggs toppmoderna hem. Men inga skafferier. Jag kommer ihåg min mormor och morfars skafferi hemma i deras villa i Bromma. Jag kommer till och med ihåg doften i skafferiet från olika inläggningar. Kanske sparades även där lite ägg, och kanske morötter och potatis från sommaren som fortfarande var så där lite otvättade och halvt jordiga. Det luktade natur(ligt).

Att odla men att sedan också lära sig bevara. Och bevara långt in på året. Det glädjer mig otroligt den här tiden på året att till exempel slippa köpa inflygna ekologiska äpplen från Argentina, bara för att det inte går att hitta svenska. Jag har mina egna, från äppelträdet i somras.

äppelträd

Jag skickar ut en tankeställare och utmaning. Utmaningen är att tänka mer långsiktigt kring din odling, eller dina matinköp. Kan du köpa mer efter säsong? Hur kan du bevara? Kan du få, köpa, eller plocka äpplen, pumpa, jordärtskocka någonstans i Augusti/September, så att du har ett lager ända in i det nya året? Det tål att tänkas på. Det är både ekonomiskt och klimatsmart. Just nu finns det fin grönkål i butikerna. Den går bra att bevara i frysen. Vi använder den fryst i smoothies och i matlagning.

Så här vackert var det på gården till första Advent. Isen hade precis börjat lägga sig, och jag gick ut för att skörda några purjolökar. 🙂

December

 

december1

 


Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan.

Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset.

Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus.

November4

Fick denna tavla av en gammal dam. Ska den upp på väggen eller ej?

November 3

Vår nyrenoverade farstu är fortfarande inte inredd. Har du något tips? Tänkte måla det här bordet och köpa ett par gamla stolar till det. Kan bli ett mysigt frukostbord när första solen ligger på i vår. Funderar även på att ha en kökssoffa på andra sidan, med förvaring. Vill verkligen utnyttja den härliga ytan på bästa vis. 

November2

November1

Smaskiga vitaminer!
November


Visst känns det underligt att köpa färska äpplen i Mars? Så kan du följa säsongens utbud.

Reflektioner kring att leva efter säsongens utbud och att förädla.

Nu är skogen full av svamp, och höstäppelträden fullständigt lyser i sin fulla äppelprakt. 

Tydligen så plockar vi i Sverige endast 1 % av all svamp i skogen, och Finnarna 2-3%.

Sommaren är över och frysen är full av Grönkål. Skafferiet fullt av torkade örter.

När jag i helgen båda fyllde svampkorgen till bredden och plockade kartonger fulla med praktfullt skinande röda äpplen, kände jag mig mycket rik. Vilken fantastiskt tillgång som växer bara några steg från mitt hus! Det som också slår mig är hur det fullkomligt tar emot i kroppen av tanken på att köpa dessa vackra äpplen – 4 st (ekologiska äpplen från Argentina), för 30 kr i Mars! 

Jag tänker nu på hur jag ska försöka bevara dessa äpplen så att de räcker så långe som möjligt. Vi har en jordkällare, men senaste äppelplockningen hade mössen lagt beslag på. Måste alltså hänga dem i taket. Sen tänkte jag göra äppelringar och torka ett gäng. Äpplen är urenkla att torka. Gör ringar och häng i taket!

Svampen och örterna torkar jag för framtida matlagning.

Jag känner mig mer och mer motiverad att konsumera efter säsong. Att köpa det som växer naturligt för säsongen. Men nyckeln för mig ligger i att odla så mycket som möjligt själv och sedan att lära mig förädla, så att man kan njuta av det i månader framöver.  

Vi har kommit en bit på vägen och odlar grönsaker, torkar örter, svamp, mjölksyrar grönsaker, har egna höns som ger fina ägg och har potatisen i jordkällaren (förra året räckte potatisen långt in på våren). Nästa steg är att odla och mala vårt egen mjöl.

Men även fast man inte har tillgång till en åker eller en odlingsbädd, så går det att köpa efter säsong och förädla. Just nu kolla till exempel efter rotfrukter och Pumpa!

Hmm – undra om det skulle vara gott att göra Pumpa-chips!?

Har du egna äpplen i villaträdgården kan det vara en idé att ställa ut några äpplen i en korg på gatan för förbipasserande.

svamp

grönkål

pumpa

 

örter2

äppelträd


Tips – Här kan du beställa ekologiska höstlökar!

Nu planteras vårens blommor

Har precis skickat iväg en beställning på tulpanlökar, krokus och pärlhyacinter. Plantera lökarna i höst och du får vackra blommor som kikar fram i April, Maj. Krokus är en av de viktigaste blommorna för humlor och bin i den tidiga våren.

Tips! Från trevliga Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik i Lund kan du beställa ekologiska höstlökar, även ekologisk sätt-vitlök.


Kombucha – törstsläckare i sommarvärmen!

Kombucha är uppfriskande i sommarvärmen!

På fermenteringskursen för ett par veckor sedan fick jag ärva en bit av en Kombucha. Hade endast smakat denna dryck i USA tidigare, och hade ingen koll på att det gick att göra på hemmaplan.

Nu har jag alltså min egen ‘Kombucha-mama’ – eller Kombucha-svamp som jag matar varje vecka, och som dessutom förökar sig! 

Kombucha började framställas redan 220 f.Kr i Kina och kallades då för Livets Elixir. Kombucha är lätt kolsyrat, fermenterat ekologiskt te och är ett ”Raw food”. Kombucha består av levande bakteriekultur, är rik på b-vitaminer och antioxidanter. Jag tycker drycken smakar fantastiskt fruktigt och syrligt.

Om någon är intresserad av att köpa en så säljer jag en start-kultur för 180 kr + frakt.

kombucha

kombutcha


Vi har grönt i överflöd – och gör en 21 dagars-kur för mer energi

Med mycket grönt i trädgården passar vi på att göra en 21 dagars kur för mer energi

Just nu skördar vi för fullt (och vattnar för fullt). Beräknad vattning varje dag är 4 timmar, phu!

Vi har sallad, broccoli, mangold, spinat och grönkål i mängder samt körsbär och svarta vinbär.

Passar oss riktigt bra eftersom vi börjat en 21 dagars utrensningskur, och upp-piggningskur, i vilken vi dricker flera glas gröna smoothies om dagen. Samt en proteinrik lunch med mycket grönt och en mer kolhydratbaserad rätt med mycket grönt till middag. Vi tar inspiration från Victoria Boutenkos Green for Life och Donna Gates Body Ecology Diet. 

Smoothisarna är nästan enbart gröna. Vi mixar sallad och grönkål med blåbär och eventuellt lite citron. Vi mixar även Holistics Protein-pulver och Holistics Psylliumfröskal i smoothisarna för extra protein och fibrer.

Jag känner mig pigg och lättare i kroppen, det är en härlig känsla! grönt grönt1


Hälsar på hos Mandelmann – rena rama Garden of Eden!

Besöker du trakterna nära Simrishamn i sommar kan jag verkligen rekommendera ett besök hos Mandelmanns trädgårdar.

Vi är hemma igen efter några härliga och inspirerande dagar på Österlen i Skåne. Hemma hos Mandelmanns inspirerades vi för fullt. De har skapat den vackraste av trädgårdar som för tankarna till the Garden of Eden. Detta är en plats för djur, människor och natur att må bra på.

Här låter de ullen bli marktäckning som håller ogräs borta.

Mandelmann

I växthuset växte vindruvor och aprikoser i klasar.

mandelmann1

Överallt vackra och smarta lösningar.

mandelmann2

Vi inspirerades av dammen. Snart påbörjar vi vårt egna dammbygge på gården.

mandelmann6

Flyttbart hönshus på hjul.mandelmanns5


För dig som besöker Skåne. Se ekoguiden Skåne Eko

Just nu – solnedgång vid Tobisvik, norr om Simrishamn, fyller själen med lugn.

TOBISVIK

För dig som besöker Skåne i sommar, vill jag tipsa om ekoguiden – Skåne Eko.

Guiden som visar mat- och smakintresserade människor vägen till de ekologiska smultronställena runtom i Skåne. ekoSKÅNE tipsar om ekologiska caféer, restauranger, kläd- och gårdsbutiker, bagerier och frisörer.