Framtidsgården

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här … 

Så här såg min dag ut idag;

  • Lämnade barnen på förskolan.
  • Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna.
  • Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun.
  • Satte på en tvättmaskin.
  • Kollade mejlen.
  • Förberedde dagens yogapass.
  • Åkte till Nyköping och höll ett lunchpass på Hälsomagasinet.
  • Hade ett inspirerande möte efter passet.
  • Hämtade barnen.
  • Hemma med trötta och halvsjuka barn.
  • Gjorde en hemmagjord chokladkaka. Se receptet nedan.
  • Något uppiggade och barnen något gladare!
  • Hemmafix och middag.

Så här strålande vacker var morgonen. Det blir mörkt på kvällarna och vi har nu satt upp två vackra lyktstolpar från Kulturbelysning, som lyser upp i mörkret.

morgon

Fåren har fått möjlighet till inomhusvistelse inför vinter och utfodras nu två gånger varje dag.

fåren

Sist men inte minst dagens chokladkaka!

choklad

Recept:

1dl kokosolja

1 dl kakaosmör

2 msk raw kakao

1 1/2 tsk vaniljpulver

några droppar stevia (eller lönnsirap, agave)

1 msk chiafrön

4 st dadlar i små bitar

Mängden av ingredienserna går att variera beroende på önskad smak och mängd. Smaka dig fram!

Smält smör och olja och rör i övriga ingredienser. Häll i en avlång form med smörpapper i och ställ kallt.


Grönkål eller spenat – gissa vilket som innehåller mest näring!

Grönkål vs spenat – vilket är mest näringsrikt?

Grönkålen är betydligt mer näringstät än spenaten. Grönkålen innehåller tex fyra gånger mer betakaroten än spenat och betydligt mer av tex vitaminerna C och K. Grönkålen är också rik på protein och innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver. Innehållet av kalcium per viktenhet är större än hos mjölk, och vi tar upp kalken från grönkålen lättare än från mjölk.

Grönkål går dessutom jättebra att frysa. Vi odlade grönkål i somras och frös in. Den har varit fantastisk i smoothies hela vintern!

Informationen från tidningen ODLAREN, Tidskrift för förbundet organisk-biologisk odling.

 

 


5 år gammal Pågens kanelbulle smakar som ny! På föredrag med tillsatsexperten Tommy Svensson

Skrämmande fakta från tillsatsexperten Tommy Svensson. E-nummer att hålla koll på!

I helgen var jag på årsmöte med föreningen Ekologiska Lantbrukarna i Sörmland. De hade bjudit in tillsats-experten Tommy Svensson som föreläste i ämnet. Jag fick lära mig en hel del skrämmande nyheter som till exempel att KRAV tillåter en rad olika tillsatser. Mycket olämpligen tillåter de Karragenan, ett mycket vanligt förtjockningsmedel i vår mat. När karragenan används som livsmedelstillsats, har den E-nummer E 407 eller E 407a. Karragenan har  i djurförsök visat sig både vara cancerframkallande och dessutom kunna störa mag- och tarmkanalen.

En annan tillsats som Tommy starkt avrådde från, som även KRAV tillåter, är Soja Lecitin, Emulgeringsmedel E 322. Det används i allt från kakor och bröd, choklad till lättmargariner och färdig mat.  Tommy menar att det är en av de farligaste tillsatser vi har! Han menar på att den slår ut tarmbakterier, och finns mycket olämpligen i laktosfria produkter.

Tommys dotter hade blivit fri från hennes astma när hon slutade äta produkter med Natrium Glutamat i, E621. Det är en smakförstärkare i produkter som tex buljong, pulversoppor, chips och citronpeppar. Han menar på att denna tillsats är en huvudanledning till migrän.

Tommy berättar att han tror sockerförgiftning ligger bakom de flesta fall av ADHD. Och att det kommer ske en enorm höjning av cancer i Sverige. Där socker och andra kemikalier är den största orsaken. Han tror att så många som var tredje svensk kommer drabbas av cancer.

På bilden nedan visar Tommy upp en bulle från Pågens kanel gifflar. Den är 5 år gammal! Alltså utgångsdatumet är utgånget för länge sedan. Påsen har i alla väder, under fem års tid, legat öppen i Tommys bil! Bullen ser som ny ut! Och smakar man på den smakar den tydligen detsamma.

tommy svensson

Även fast jag inte själv har ätit en Pågens, balsamerad, kanel giffel på många års tid, så har jag nog tagit för givet att vissa ekologiska produkter, som jag köper, är renare än de är. Vi handlar endast ekologiskt och miljömärkt, och från och med nu kommer jag självklart alltid att läsa innehållsförteckningen på de varor jag är intresserad av.

Skäms på KRAV som inte ställer högre krav på sig själva. Märkningen borde vara en garanti för en ren produkt.

 

 

 


Tryfflar

Blev så sugen på dessa – recept från biofood

 

ENERGIGIVANDE TRYFFLAR

Ljuvliga energigivande tryfflar för lite extra julkänsla

Ingredienser:
4 msk eko raw kakao
1 tsk eko vaniljpulver
1 dl eko mandelpasta
1 msk smält eko kakaosmör
2-3 msk smält eko kokosfett virgin
1 msk eko honung

Så här gör du: 

1) Smält kakaosmöret och kokosfettet på medelhög värme
2) Tillsätt övriga ingredienser
3) Smaksätt med lite chili, havssalt eller pepparmyntsolja
4) Mixa allt till en jämn smet
5) Låt vila i kylen i ca en halvtimma, forma sedan till små bollar och njut! 


Byter smör mot kokosolja i pepparkakorna

Inte vilken pepparkaka som helst.

Framtidsgårdens mjölkfria pepparkakor på kokosolja, kokossocker, dinkelmjöl och lönnsirap!

pepparkak

Idag har jag och barnen bakat pepparkakor från degen som förbereddes igår kväll. Mjölkfria och hur goda som helst! Här kommer receptet;

Framtidsgårdens kryddiga mjölkfria pepparkakor

(Ca 50 st små pepparkakor, dubbla receptet för en större sats)

2 dl lönnsirap
150 g kokosolja
2 dl kokossocker
1 ägg
2 tsk malda nejlikor
3 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk kardemumma
ca 7 dl dinkelmjöl

~ Värm sirapen. Rör om.

~ Rör ner oljan som får smälta i sirapen. Rör sedan ner sockret, ägget och kryddorna.

~ Tillsätt mjölet. Arbeta väl så att allt blandas ordentligt. Låt vila svalt men inte kallt till nästa dag.

~ Kavla ut degen tunt och ta ut figurer. Lägg dem på smorda plåtar (jag använder bakplåtspapper…)

~ Grädda i 180-200° i cirka 8 minuter.

 


Kul tips till paj- och tårtbuffée

Vi ställde till med en paj- och tårtbuffée när Leopold fyllde tre!

Både mormor och morfar och farmor och farfar fick vara med och bidraga till den härliga festbufféen. De tog med en paj, en sallad och en kaka vardera. Vi gjorde detsamma. Ett kul tips för en varierande buffëe som också passar ihop, alla bidrar med samma rätt i olika kostymer.  

kalas

Jag gjorde en gluten- och laktosfri kirskålspaj. En sallad fylld med grönt från trädgården, toppad med rödklöver – och nyponblommor, samt en mustig gluten och laktosfri chokladkaka dekorerad med nyponblommor.

kalas2

kalas1

kalas4


Fantastiskt god banan- chokladkaka….utan socker, gluten, laktos

Idag har det snöat mycket hela dagen här på gården. Då hittade Leopold och jag på denna supergoda kaka. Varsågoda;

Framtidsgårdens fantastiskt goda (och nyttiga) banan- chokladkaka

kaka

2 dl mandelmjöl

2 ägg

2-3 bananer

2-3 msk kakao

2-3 msk extra virgin kokosolja

1/2 dl kokosflingor

Skiva bananerna i tunna skivor. Värm oljan så att den smälter. Vispa äggen och häll därefter i alla övriga ingredienser. Smörj en form med kokosolja och strö kokosflingor i botten. In i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Ställ in kakan i kylen när den svalnat och servera kall. Lite som brownie fast godare…

 

 


Glad mat till en hungrig 2-åring

Lunchtips till en hungrig 2-åring
Enkel att göra – laktosfri omelett med kokosolja, majs och tomat (Ps. fungerar att göra med endast en arm tillgänglig och bebis sovandes på den andra.)

 Du behöver (för en stor sats som räcker till 4):
5 Glada ekologiska ägg
3 dl Havremjölk (eko)
1-2 dl Färsk eller fryst ekologisk majs (Undvik konserverade produkter pga förpackningen innehåller Bisfenol A, hormonstörande ämne)
Några körsbärstomater delade på mitten
1 msk Kokosolja (Gärna Holistics ekologiska)
Krydda tex timjan, salt, peppar

Blanda ägg och mjölk. Värm kokosoljan något och blanda med äggröran. Häll i majsen och tomaterna. Häll upp i ungsfast form. 200 grader ca 20-30 minuter.
Servera med råa morötter, ärtor, fetaost, avokado.