Framtidsgården

God mat och inspiration i Järna

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för att ha till te hela året om.

Saltå

Saltå1

Saltå2


Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här … 

Så här såg min dag ut idag;

  • Lämnade barnen på förskolan.
  • Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna.
  • Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun.
  • Satte på en tvättmaskin.
  • Kollade mejlen.
  • Förberedde dagens yogapass.
  • Åkte till Nyköping och höll ett lunchpass på Hälsomagasinet.
  • Hade ett inspirerande möte efter passet.
  • Hämtade barnen.
  • Hemma med trötta och halvsjuka barn.
  • Gjorde en hemmagjord chokladkaka. Se receptet nedan.
  • Något uppiggade och barnen något gladare!
  • Hemmafix och middag.

Så här strålande vacker var morgonen. Det blir mörkt på kvällarna och vi har nu satt upp två vackra lyktstolpar från Kulturbelysning, som lyser upp i mörkret.

morgon

Fåren har fått möjlighet till inomhusvistelse inför vinter och utfodras nu två gånger varje dag.

fåren

Sist men inte minst dagens chokladkaka!

choklad

Recept:

1dl kokosolja

1 dl kakaosmör

2 msk raw kakao

1 1/2 tsk vaniljpulver

några droppar stevia (eller lönnsirap, agave)

1 msk chiafrön

4 st dadlar i små bitar

Mängden av ingredienserna går att variera beroende på önskad smak och mängd. Smaka dig fram!

Smält smör och olja och rör i övriga ingredienser. Häll i en avlång form med smörpapper i och ställ kallt.


Så här gör du godaste och säsongs-smartaste nypongodiset

Är du sugen på att göra något gott, inte för sött, men lite syrligt?

Det var jag, och så kom de här goda nyponbollarna till världen. Säsongs-smarta, direkt från naturen.

nyponbollar

 

Recept:

2 dl mandelmjöl

1 rågad msk kokosolja

1/2 – 1 tsk tsk riven ingefära

1 rivet äpple

1 – 1 1/2 tsk vardera av havtornspulver och nyponskalmjöl

(eventuellt lite honung för sötma)

Blanda och rulla till bollar som rullas i nyponskalmjöl och riven kokos.

 

Vore kul att höra vad du tycker!

 


På inspirationsresa med Hushållningssällskapet

Söker inspiration till utvecklingen av gården

Därför hängde jag med Hushållningssällskapet på en inspirationsresa till Öland och skördemarknaden. De senaste två dagarna har vi besökt ett flertal småskaliga matproducenter, kul och inspirerande.

Nu har jag en del tankar kring förädling av produkter som ska bli spännande att ta i tu med på hemmaplan.

Här är några inspirerande bilder från Öland

skördefest

skördefest1

skördefest2

skördefest5

skördefest6


Bakar gluten- och sockerfria äppelmuffins

Så blev det höst, och myssuget faller in.

Vi har ett äppelträd som nästan svämmar över. Mys + äpplen blev äppelmuffins – glutenfria och sockerfria sådana.

muffins glutenfria sockerfria

Du behöver;

3 ägg

1 banan

1/2 dl kokosolja

1 dl havremjölk

3 dl mandelmjöl

1 äpple

1 tsk vanilj och kanel,  tsk bakpulver.

 

Vispa äggen. Mosa i en mogen banan (ev lite stevia eller honung för mer sötma). Smält oljan, låt svalna. Skär äpplet i fina bitar. Blanda alla ingredienser. Häll upp i muffinsformar. 200 grader i 12 minuter.

 


Gott i munnen, vackert för ögonen – Daglilja till maten

Dagliljan har blivit en av mina favoriter – den är söt och krispig, och visst är den vacker! Trädgården är full av ätbara blommor och vi äter blommor till i stort varje måltid. Vackert och gott för alla sinnen. Här en sallad med bovete. Rödbete, broccoli och ärtor från våra egna odlingar, vi äter även blasten.

daglilja


Vi har grönt i överflöd – och gör en 21 dagars-kur för mer energi

Med mycket grönt i trädgården passar vi på att göra en 21 dagars kur för mer energi

Just nu skördar vi för fullt (och vattnar för fullt). Beräknad vattning varje dag är 4 timmar, phu!

Vi har sallad, broccoli, mangold, spinat och grönkål i mängder samt körsbär och svarta vinbär.

Passar oss riktigt bra eftersom vi börjat en 21 dagars utrensningskur, och upp-piggningskur, i vilken vi dricker flera glas gröna smoothies om dagen. Samt en proteinrik lunch med mycket grönt och en mer kolhydratbaserad rätt med mycket grönt till middag. Vi tar inspiration från Victoria Boutenkos Green for Life och Donna Gates Body Ecology Diet. 

Smoothisarna är nästan enbart gröna. Vi mixar sallad och grönkål med blåbär och eventuellt lite citron. Vi mixar även Holistics Protein-pulver och Holistics Psylliumfröskal i smoothisarna för extra protein och fibrer.

Jag känner mig pigg och lättare i kroppen, det är en härlig känsla! grönt grönt1


Fyraårs-kalas, Blixtentårta – men ingen tråkig köpetårta med tillsatser!

fyraårskalas1

Min son Leopold fyllde fyra här om dagen. Han ville absolut ha en Blixten-tårta.

Ok, Blixten tema fick det bli, men ingen tråkig köpetårta packad med tillsatser. 

Vi gjorde vår egna, från ett recept i boken Yoga Mat av Cecilia Davidsson. Tårtan är gjord på 10 st dadlar, rivet äpple, 3 dl mandelmjöl, 1/2 dl raw kakao, 1 tsk vanilj, 1 tsk kardemumma, 3 dl blåbär. Mixa allt och in i ugnen 25 min på 175 grader.

Vi formade den som en Blixten-bil och dekorerade med grädde (fick bli ko) den här gången. Jordgubbar, hallon och blåbär är lacken, däcken och ögonen. Citronmeliss fick bli gräs och fartränder, Och banan det heliga numret – 95!

Leopold var engagerad och vi hade jättekul när vi gjorde denna tårta!

furaårskalas2

 

fyraårskalas

 

 

 


På kurs med kungen av mjölksyrning!

På mjölksyrningskurs!

Han har skrivit boken The Art of Fermentation och är en riktigt grym guru i ämnet! ferm3

Sandor Ellix Katz var på snabbvisit i Sverige, i Järna, i helgen och jag och WWOOFarna Sina och Annie var på en endagarskurs i ämnet – fermentering.

ferm6 Här gör vi två härligt satser med mjölksyrade grönsaker och blandar bland annat i morötter, ingefära, chili,  svartrot, gurkmeja och vitkål. Enligt Sandor kan man mjölksyra i stort alla grönsaker.

ferm

ferm7

fermentation

Det var en mycket givande dag som ganska snabbt vidgade våra kunskaper om att fermentering inte enbart handlar om grönsaker. I denna nya värld öppnades möjligheter att kunna framställa mjöd, äppelcider, äppelcidervinäger, kefir, kombutcha och ginger- eller rootbeer mm. Häftigt och inspirerande!

ferm5

ferm1

ferm4