Framtidsgården

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren.

Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla sig fräsch så långt in på året. Och med tanke på det finns det också faktiskt även salladssorter som klarar lite minusgrader. Pumpan är en annan som också klarar sig länge, även grönkålen.

december 3

Vi har dessutom hela vindstrappan full av pumpor som bevaras i kylan i trappan till vår oisolerade vind. De ligger där tillsammans med korgar fulla med vackert skinande röda höstäpplen och nyligen skördade jordärtskockor. Potatisen bevaras i jordkällaren.

Förr hade väl var och vartannat hushåll ett grönsaks- frukförråd. En kall yta, ett skafferi, en jordkällare där det bevarades potatis, marmelader, inläggningar och frukt och grönt från sensommaren.

Jag skulle nog våga påstå att vår tid är långt ifrån tänkandet med att försöka bevara den hela och färska grönsaken eller frukten. Många ägnar sig åt marmelad och saftkok. Men med upphettningen försvinner också många näringsämnen och många av dessa konserveringsmetoder är också sockerkrävande. Hejar istället på mjölksyrning av grönsaker som bevarar grönsakerna på ett hållbart och hälsosamt vis.

fermentation

Det byggs toppmoderna hem. Men inga skafferier. Jag kommer ihåg min mormor och morfars skafferi hemma i deras villa i Bromma. Jag kommer till och med ihåg doften i skafferiet från olika inläggningar. Kanske sparades även där lite ägg, och kanske morötter och potatis från sommaren som fortfarande var så där lite otvättade och halvt jordiga. Det luktade natur(ligt).

Att odla men att sedan också lära sig bevara. Och bevara långt in på året. Det glädjer mig otroligt den här tiden på året att till exempel slippa köpa inflygna ekologiska äpplen från Argentina, bara för att det inte går att hitta svenska. Jag har mina egna, från äppelträdet i somras.

äppelträd

Jag skickar ut en tankeställare och utmaning. Utmaningen är att tänka mer långsiktigt kring din odling, eller dina matinköp. Kan du köpa mer efter säsong? Hur kan du bevara? Kan du få, köpa, eller plocka äpplen, pumpa, jordärtskocka någonstans i Augusti/September, så att du har ett lager ända in i det nya året? Det tål att tänkas på. Det är både ekonomiskt och klimatsmart. Just nu finns det fin grönkål i butikerna. Den går bra att bevara i frysen. Vi använder den fryst i smoothies och i matlagning.

Så här vackert var det på gården till första Advent. Isen hade precis börjat lägga sig, och jag gick ut för att skörda några purjolökar. 🙂

December

 

december1

 


På inspirationsresa med Hushållningssällskapet

Söker inspiration till utvecklingen av gården

Därför hängde jag med Hushållningssällskapet på en inspirationsresa till Öland och skördemarknaden. De senaste två dagarna har vi besökt ett flertal småskaliga matproducenter, kul och inspirerande.

Nu har jag en del tankar kring förädling av produkter som ska bli spännande att ta i tu med på hemmaplan.

Här är några inspirerande bilder från Öland

skördefest

skördefest1

skördefest2

skördefest5

skördefest6


Vad tror du dina barn, deras barn och deras barnbarn skulle rösta på? – Rösta för dem, rösta för miljön!

Vad tror du dina barn, deras barn och deras barn skulle rösta på om de hade möjlighet i valet den 14 September? Troligtvis skulle de kryssa för de kandidater som inger mest löften om att värna om deras framtida miljö.

Allt man gör idag ska vara bra även för alla som lever sju generationer framåt i tiden. Tankesättet kommer från en Indianstam i Nordamerika. Visst är det sunt, att fatta alla beslut med tanke på att de ska vara bra för framtida generationer.

Idag lånar vi mer och mer av barnens framtida naturresurser. Jordens temperatur stiger med klimatkatastrofer som vi redan ser som följd.

Du som har möjlighet. Bli barnens röst för klimatet. Rösta för deras framtida miljö.

Ett tips är att granska Naturskyddsföreningens hemsida och deras miljömärkta Riksdagskandidater.

Se även Föräldravrålets viktiga film Klimatfällan


Hur röstar du? Låt Föräldravrålet göra valet lite lättare.

Bli ditt barns röst för klimatet

Så här skriver Föräldravrålet på sin hemsida –

Snart smäller det – val till riksdag, landsting och kommun. Samtidigt är det säkert många som ännu inte riktigt bestämt sig för vad de ska rösta på. Att rösta är ju aldrig helt lätt. För att försöka underlätta en aning för ditt röstval har Föräldravrålet samlat tips på vad du kan göra för att kanske få lite klarhet. 

Se filmen Klimatfällan – 5 minuter om hur vi lånar av framtidens barn, deras naturresurser, till en skyhög ränta.

Se Naturvårdsverkets film “När klimatet ändras” som ger en kortfattad och enkel inblick i vad klimatförändringarna beror på och vilka effekter vi kan vänta oss av dem.

Granska Fröräldravrålets egen klimatbarometer. 

 

Och valdebatterna då? Tyvärr har de helt missat klimatet. Föräldravrålet skriver – Temperaturen stiger i valdebatterna och vi matas med löften om guld och gröna skogar från alla håll. Men inget hörs om att också jordens temperatur stiger med klimatkatastrofer som vi redan ser som följd. Få vallöften ges som ska vända temperaturkurvan nedåt. Den som vill bli barnens röst för klimatet har inget att hämta i valdebatterna, men får söka på egen hand.


Föräldravrålet presenterar valets viktigaste film. Se den. Dela den. Prata om den. Visa politikerna att det inte är OK att låna av barnen!

Bli barnens röst för klimatet den 14 september!

Se Klimatfällan

Föräldravrålet presenterar valets viktigaste film. Se den. Dela den. Prata om den. Visa politikerna att det inte är OK att låna av barnen!

http://klimatfallan.se/


Vi har grönt i överflöd – och gör en 21 dagars-kur för mer energi

Med mycket grönt i trädgården passar vi på att göra en 21 dagars kur för mer energi

Just nu skördar vi för fullt (och vattnar för fullt). Beräknad vattning varje dag är 4 timmar, phu!

Vi har sallad, broccoli, mangold, spinat och grönkål i mängder samt körsbär och svarta vinbär.

Passar oss riktigt bra eftersom vi börjat en 21 dagars utrensningskur, och upp-piggningskur, i vilken vi dricker flera glas gröna smoothies om dagen. Samt en proteinrik lunch med mycket grönt och en mer kolhydratbaserad rätt med mycket grönt till middag. Vi tar inspiration från Victoria Boutenkos Green for Life och Donna Gates Body Ecology Diet. 

Smoothisarna är nästan enbart gröna. Vi mixar sallad och grönkål med blåbär och eventuellt lite citron. Vi mixar även Holistics Protein-pulver och Holistics Psylliumfröskal i smoothisarna för extra protein och fibrer.

Jag känner mig pigg och lättare i kroppen, det är en härlig känsla! grönt grönt1


Wanås – konst i naturen med ekotänk

Wanås – I en fantastisk eko-park myllrar det av besöksvänliga konstverk. 

Kunde inte bli bättre för en konst- och ekonörd som mig!

Vill varmt rekommendera ett besök på Wanås Konst, för dig som har vägarna förbi Hässleholmstrakten, eller närmare bestämt Knislinge.

Detta är parken som lyckats med allt – konsten, ekotänket och barnvänligheten. Här kan du promenera omkring i en fantastisk och estetiskt vacker miljö samtidigt som det dyker upp olika konstuppleveler bakom varje hörs, eller kanske rättare sagt varje träd eller buske. Barnen kunde klättra, gunga och leka (ofta på konstverken).

De har även lyckats med maten och ekotänket. Hela jordbruket och djurhållningen på Wanås Gods bedrivs ekologiskt och kontrolleras av KRAV. Maten som serveras är eko. Hurra! wanås4

wanås5


Hett helgtips – Se dokumentären Bieffekten!

Bieffekten – Dokumentär på Svtplay.

Vig 58 Minuter av din helg till denna. 

http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/del-1-1942

”Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vilka konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof”.