Framtidsgården

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren.

Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla sig fräsch så långt in på året. Och med tanke på det finns det också faktiskt även salladssorter som klarar lite minusgrader. Pumpan är en annan som också klarar sig länge, även grönkålen.

december 3

Vi har dessutom hela vindstrappan full av pumpor som bevaras i kylan i trappan till vår oisolerade vind. De ligger där tillsammans med korgar fulla med vackert skinande röda höstäpplen och nyligen skördade jordärtskockor. Potatisen bevaras i jordkällaren.

Förr hade väl var och vartannat hushåll ett grönsaks- frukförråd. En kall yta, ett skafferi, en jordkällare där det bevarades potatis, marmelader, inläggningar och frukt och grönt från sensommaren.

Jag skulle nog våga påstå att vår tid är långt ifrån tänkandet med att försöka bevara den hela och färska grönsaken eller frukten. Många ägnar sig åt marmelad och saftkok. Men med upphettningen försvinner också många näringsämnen och många av dessa konserveringsmetoder är också sockerkrävande. Hejar istället på mjölksyrning av grönsaker som bevarar grönsakerna på ett hållbart och hälsosamt vis.

fermentation

Det byggs toppmoderna hem. Men inga skafferier. Jag kommer ihåg min mormor och morfars skafferi hemma i deras villa i Bromma. Jag kommer till och med ihåg doften i skafferiet från olika inläggningar. Kanske sparades även där lite ägg, och kanske morötter och potatis från sommaren som fortfarande var så där lite otvättade och halvt jordiga. Det luktade natur(ligt).

Att odla men att sedan också lära sig bevara. Och bevara långt in på året. Det glädjer mig otroligt den här tiden på året att till exempel slippa köpa inflygna ekologiska äpplen från Argentina, bara för att det inte går att hitta svenska. Jag har mina egna, från äppelträdet i somras.

äppelträd

Jag skickar ut en tankeställare och utmaning. Utmaningen är att tänka mer långsiktigt kring din odling, eller dina matinköp. Kan du köpa mer efter säsong? Hur kan du bevara? Kan du få, köpa, eller plocka äpplen, pumpa, jordärtskocka någonstans i Augusti/September, så att du har ett lager ända in i det nya året? Det tål att tänkas på. Det är både ekonomiskt och klimatsmart. Just nu finns det fin grönkål i butikerna. Den går bra att bevara i frysen. Vi använder den fryst i smoothies och i matlagning.

Så här vackert var det på gården till första Advent. Isen hade precis börjat lägga sig, och jag gick ut för att skörda några purjolökar. 🙂

December

 

december1

 


Visst känns det underligt att köpa färska äpplen i Mars? Så kan du följa säsongens utbud.

Reflektioner kring att leva efter säsongens utbud och att förädla.

Nu är skogen full av svamp, och höstäppelträden fullständigt lyser i sin fulla äppelprakt. 

Tydligen så plockar vi i Sverige endast 1 % av all svamp i skogen, och Finnarna 2-3%.

Sommaren är över och frysen är full av Grönkål. Skafferiet fullt av torkade örter.

När jag i helgen båda fyllde svampkorgen till bredden och plockade kartonger fulla med praktfullt skinande röda äpplen, kände jag mig mycket rik. Vilken fantastiskt tillgång som växer bara några steg från mitt hus! Det som också slår mig är hur det fullkomligt tar emot i kroppen av tanken på att köpa dessa vackra äpplen – 4 st (ekologiska äpplen från Argentina), för 30 kr i Mars! 

Jag tänker nu på hur jag ska försöka bevara dessa äpplen så att de räcker så långe som möjligt. Vi har en jordkällare, men senaste äppelplockningen hade mössen lagt beslag på. Måste alltså hänga dem i taket. Sen tänkte jag göra äppelringar och torka ett gäng. Äpplen är urenkla att torka. Gör ringar och häng i taket!

Svampen och örterna torkar jag för framtida matlagning.

Jag känner mig mer och mer motiverad att konsumera efter säsong. Att köpa det som växer naturligt för säsongen. Men nyckeln för mig ligger i att odla så mycket som möjligt själv och sedan att lära mig förädla, så att man kan njuta av det i månader framöver.  

Vi har kommit en bit på vägen och odlar grönsaker, torkar örter, svamp, mjölksyrar grönsaker, har egna höns som ger fina ägg och har potatisen i jordkällaren (förra året räckte potatisen långt in på våren). Nästa steg är att odla och mala vårt egen mjöl.

Men även fast man inte har tillgång till en åker eller en odlingsbädd, så går det att köpa efter säsong och förädla. Just nu kolla till exempel efter rotfrukter och Pumpa!

Hmm – undra om det skulle vara gott att göra Pumpa-chips!?

Har du egna äpplen i villaträdgården kan det vara en idé att ställa ut några äpplen i en korg på gatan för förbipasserande.

svamp

grönkål

pumpa

 

örter2

äppelträd


Tips på miljösmarta blommor till buketten

Känner du som jag ett visst motstånd till att köpa färdiga blombuketter?

Jag älskar blommor och jag njuter av att ha dem omkring mig, även inomhus. Speciellt nu, om hösten, när mörker och kyla pockar på.

Mitt tips till dig är att se ut i naturen, i trädgården och se vad som blommar.

Vissa örter blommar än, i oktober. Och jag minns att jag fortfarande skördade ringblommor i november förra året!

Rönnbär och Nyponkvistar är fantastiskt vackra att dekorera med.

Här nedan har jag gjort en bukett med Krasse, Salvia, Asiatisk gräslök och Blåklint. I bakgrunden Åbrodd i ett gammalt Höganäs kärl. Och nedan, några kvistar Oregano som nu pryder vardagsrumsfönstret.

Vackert för alla sinnen!

krassebukett

 

oregano


Så delar du dina kryddväxter

Låt en kryddväxt bli två eller tre.

Hösten är en bra tid att dela kryddväxter. Det är fuktigt i jorden och plantan hinner etablera sig innan vintern kommer.

Enkla kryddor att dela är citronmeliss, oregano, timjan och mynta.

På bilden har vi nyligen etablerat ett nytt kryddland med nya plantor som vi delat.

dela örter 1

Gör så här. Klipp ned plantan som ska delas. Tag en vass spade och dela plantan ovanifrån på mitten, och runt om den delen av plantan som du vill gräva upp. Se till att den delen av plantan som lämnas kvar i jorden har tillräckligt  med jord om sig. Gräv ett nytt hål för kryddväxten som flyttas, plantera och täck med jord. Se till att vattna båda plantorna. Båda plantorna kan behöva täckas inför vintern, om de inte hinner etablera sig ordentligt, med väv eller täckbark.

dela örter


Hur kan barnen få upp odlingsintresset?

Älskar du att gräva i trädgårdslandet? Men inte dina barn?

Här kommer några enkla tips på hur du kan få dina barn att få upp ögonen för odling. 

Hösten är en perfekt tid att så vårlökar. Detta kan bli ett kul projekt för dig och dina barn. 

ekologiska lökar 3

Mitt första tips är att involvera dem redan i inköpsstadiet. Låt de välja några egna fröer/eller lökar som de tycker ser fina eller goda ut.

Berätta för dem om vilka blommor som är bra för bin och humlor. Till exempel är krokus en av de viktigaste blommorna i den tidiga våren för humlor och bin.

Ett annat tips är att göra en överraskning. Det vill säga, barnen tyckte det var jättekul att inte berätta för pappa var de planterat lökarna och att de kommer komma upp som en överraskning i vår.

Ett tredje tips är att de får bestämma. Vad gäller vårlökar så är de vackra var de än kommer upp. Alltså fick mina barn bestämma var de skulle planteras. I gräsmattan och i rabatten.

Ge barnen en egen odlingsspade. Låt de gräva, och låt de bli smutsiga, och ha kul tillsammans!

Jag köpte ekologiska vårlökar från Naturmind som finns att beställa från Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik i Lund.

ekologiska lökar 2

ekologiska lökar

ekologiska lökar 4

ekologiska lökar 1

 

 

 

 

 


Odla ditt eget te med temynta

Här kommer ett tips till dig som gillar tanken på att odla ditt eget te

Temynta är en frodig och god ört. Den kommer ursprungligen från USA och trivs på våra breddgrader. Temyntan blir stor, 80 cm, och yvig, om den får växa i rätt förhållanden. Det är en vacker växt och blommorna kan ha olika färger som rött, lila och blått. Så tidigt som på 1700-talet tillredde Oswego-indianerna te av temyntan. Traditionen togs sedan över av kolonisatörerna. 

Temyntan är ingen riktig mynta, och sprider sig alltså inte som myntan normalt gör. Temyntan planteras gärna i ett soligt läge och är en lätt ört att dela och därigenom föröka. Temyntan är även populär bland bin.

Bladen används till exempel som smaksättning i det Earl Grey-te som säljs i affärerna. Men bäst är säkerligen att göra eget te på den (blommor och blad). Låt sjuda i några minuter. Blommorna och bladen är även goda i sallader.

Det sägs att temyntan är bra för, illamående, gaser i magen, menstruationsvärk och kräkningar. Samt att den hjälper kroppen till motståndskraft mot förkylningar.

Ett tips är att köpa den som frö och driva upp plantan nästa vår.

Lycka till med att odla ditt eget te.

temynta


Har du en Mynta som håller på att ta över?

Det är känt att Myntan har en benägenhet att sprida sig. 

Min Mynta håller på att ta överhanden i kryddlandet. Men nu är det dags att flytta den.

Jag gillar Mynta. Den är rent utsagt fantastisk! Jag gör te på den. Jag använder den i matlagning. Den är uppiggande och fräsch, exotisk. Men i odlingsbäddarna, vill jag inte ha den precis överallt. Rötterna sprider sig fort och de går djupt ner i jorden.

Så vad gör man? Vissa gräver ner skydd i marken som inte rötterna ska kunna ta sig förbi eller under. Andra planterar dem i krukor. Men jag vill att mina ska vara fria. Jag vill att de ska sprida sig. Jag skulle kunna tänka mig en hel äng med bara Mynta. Tänk doften! Så vad gör ja, jo jag flyttar dem nu till ett ställe i trädgården, som varit lite vildvuxen. Till ett ställe på lagom avstånd från de andra odlingsbäddarna. Men som ändå är tillgängligt för mig att gå till och plocka mina Myntateblad. Där ska de får sprida sig, och ta över. För hellre Mynta än gräs. Det kommer dessutom insekter att gilla!

mynta 1

mynta


Så här gör du ett insektshotell

Att bygga ett insektshotell blir ett kul projekt för alla.

Låt fantasin flöda och skapa små rum till solitärbin, tvestjärtar, getingar och andra insekter.

Insektshotell

Ett gammalt fönster fick utgöra själva ramen till hotellet. Ett annat tips är att använda en pallkrage eller bygg ihop en ram med brädor. Bygg sedan in olika väggar och rum, och lägg på ett tak.

Låt fantasin flöda och skapa små kryp in till solitärbin, tvestjärtar, getingar och andra insekter. I insektshotellet ska de kunna hitta platser att lägga ägg eller söka skydd.

Öppna diken, död ved och odlingsrösen, som är naturliga boplatser för dessa insekter, är färre idag än någonsin. Många insekter är helt enkelt hemlösa i vårt landskap med stora åkrar, och ung skog.

Vi fyllde insektshotellet med ull, halm, kottar, pinnar, mossa, bark och vedträn, som vi borrat hål i. Högst upp gjorde vi två klockor av två mindre krukor som vi häftade upp i ett snöre och fyllde med halm.

Solitära bin bygger sina bon i långa gångar som de fyller med pollen i cellerna. I dessa läggs sedan äggen. Du gör ett enkelt hem för Solitärbin genom att är borra djupa hål i trästycken och stockar. Hålen bör vara runt 8 mm i diameter och 10 cm djupare eller mer.

Barnen var mycket engagerade i insektshotellbygget.

Insektshotell 2

Insektshotell 3

WWOOFarna Steffi och Marc hjälpte till att bygga insektshotellet.

Insektshotell 1


Träflisor blir till gångar mellan odlingsbäddarna

Träflisor mellan odlingarna håller ogräset borta, är mjukt att gå på och vackert! 

I våras tog vi ned några träd, av dessa blev det träflisor som vi sålt vidare. Men lite sparade vi och använder nu som underlag i gångar mellan odlingsbäddarna.  Våra WWOOFare Steffi och Marc från Tyskland hjälper oss här att först lägga ut tidningspapper mellan odlingsbäddarna, för att sedan strö ut träflisorna.

trädgårdsgång

trädgårdsgång1

trädgårdgång2

 


Ullen sorteras och används som marktäckare

När fåren klippts sorteras ullen och används som marktäckare.

Här sorterar WWOOFarna Steffi och Mark från Tyskland den nyklippta ullen. Halm och smutsig ull sorteras bort. Resten av ullen sparas för att senare tvättas. Dem smutsiga ullen kommer också till användning, ute i trädgården. Den går utmärkt att använda som marktäckare. ullen sorteras

Här har jag lagt ull runt ett av Mullbärsträden. Jag tycker att det blir vackert, och trädet ser riktigt ombäddat ut! ull som marktäckare