Framtidsgården

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren.

Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla sig fräsch så långt in på året. Och med tanke på det finns det också faktiskt även salladssorter som klarar lite minusgrader. Pumpan är en annan som också klarar sig länge, även grönkålen.

december 3

Vi har dessutom hela vindstrappan full av pumpor som bevaras i kylan i trappan till vår oisolerade vind. De ligger där tillsammans med korgar fulla med vackert skinande röda höstäpplen och nyligen skördade jordärtskockor. Potatisen bevaras i jordkällaren.

Förr hade väl var och vartannat hushåll ett grönsaks- frukförråd. En kall yta, ett skafferi, en jordkällare där det bevarades potatis, marmelader, inläggningar och frukt och grönt från sensommaren.

Jag skulle nog våga påstå att vår tid är långt ifrån tänkandet med att försöka bevara den hela och färska grönsaken eller frukten. Många ägnar sig åt marmelad och saftkok. Men med upphettningen försvinner också många näringsämnen och många av dessa konserveringsmetoder är också sockerkrävande. Hejar istället på mjölksyrning av grönsaker som bevarar grönsakerna på ett hållbart och hälsosamt vis.

fermentation

Det byggs toppmoderna hem. Men inga skafferier. Jag kommer ihåg min mormor och morfars skafferi hemma i deras villa i Bromma. Jag kommer till och med ihåg doften i skafferiet från olika inläggningar. Kanske sparades även där lite ägg, och kanske morötter och potatis från sommaren som fortfarande var så där lite otvättade och halvt jordiga. Det luktade natur(ligt).

Att odla men att sedan också lära sig bevara. Och bevara långt in på året. Det glädjer mig otroligt den här tiden på året att till exempel slippa köpa inflygna ekologiska äpplen från Argentina, bara för att det inte går att hitta svenska. Jag har mina egna, från äppelträdet i somras.

äppelträd

Jag skickar ut en tankeställare och utmaning. Utmaningen är att tänka mer långsiktigt kring din odling, eller dina matinköp. Kan du köpa mer efter säsong? Hur kan du bevara? Kan du få, köpa, eller plocka äpplen, pumpa, jordärtskocka någonstans i Augusti/September, så att du har ett lager ända in i det nya året? Det tål att tänkas på. Det är både ekonomiskt och klimatsmart. Just nu finns det fin grönkål i butikerna. Den går bra att bevara i frysen. Vi använder den fryst i smoothies och i matlagning.

Så här vackert var det på gården till första Advent. Isen hade precis börjat lägga sig, och jag gick ut för att skörda några purjolökar. 🙂

December

 

december1

 


Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan.

Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset.

Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus.

November4

Fick denna tavla av en gammal dam. Ska den upp på väggen eller ej?

November 3

Vår nyrenoverade farstu är fortfarande inte inredd. Har du något tips? Tänkte måla det här bordet och köpa ett par gamla stolar till det. Kan bli ett mysigt frukostbord när första solen ligger på i vår. Funderar även på att ha en kökssoffa på andra sidan, med förvaring. Vill verkligen utnyttja den härliga ytan på bästa vis. 

November2

November1

Smaskiga vitaminer!
November


Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i?

När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch.

November5

I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad rödbeta (hemmagjord med ingefära och vitkål). Toppade den med chia- och hampafrön, och olivolja. Helt fantastiskt syrlig och god!

November

 

 

 


Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här … 

Så här såg min dag ut idag;

  • Lämnade barnen på förskolan.
  • Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna.
  • Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun.
  • Satte på en tvättmaskin.
  • Kollade mejlen.
  • Förberedde dagens yogapass.
  • Åkte till Nyköping och höll ett lunchpass på Hälsomagasinet.
  • Hade ett inspirerande möte efter passet.
  • Hämtade barnen.
  • Hemma med trötta och halvsjuka barn.
  • Gjorde en hemmagjord chokladkaka. Se receptet nedan.
  • Något uppiggade och barnen något gladare!
  • Hemmafix och middag.

Så här strålande vacker var morgonen. Det blir mörkt på kvällarna och vi har nu satt upp två vackra lyktstolpar från Kulturbelysning, som lyser upp i mörkret.

morgon

Fåren har fått möjlighet till inomhusvistelse inför vinter och utfodras nu två gånger varje dag.

fåren

Sist men inte minst dagens chokladkaka!

choklad

Recept:

1dl kokosolja

1 dl kakaosmör

2 msk raw kakao

1 1/2 tsk vaniljpulver

några droppar stevia (eller lönnsirap, agave)

1 msk chiafrön

4 st dadlar i små bitar

Mängden av ingredienserna går att variera beroende på önskad smak och mängd. Smaka dig fram!

Smält smör och olja och rör i övriga ingredienser. Häll i en avlång form med smörpapper i och ställ kallt.


Så här gör du godaste och säsongs-smartaste nypongodiset

Är du sugen på att göra något gott, inte för sött, men lite syrligt?

Det var jag, och så kom de här goda nyponbollarna till världen. Säsongs-smarta, direkt från naturen.

nyponbollar

 

Recept:

2 dl mandelmjöl

1 rågad msk kokosolja

1/2 – 1 tsk tsk riven ingefära

1 rivet äpple

1 – 1 1/2 tsk vardera av havtornspulver och nyponskalmjöl

(eventuellt lite honung för sötma)

Blanda och rulla till bollar som rullas i nyponskalmjöl och riven kokos.

 

Vore kul att höra vad du tycker!

 


Kombucha – törstsläckare i sommarvärmen!

Kombucha är uppfriskande i sommarvärmen!

På fermenteringskursen för ett par veckor sedan fick jag ärva en bit av en Kombucha. Hade endast smakat denna dryck i USA tidigare, och hade ingen koll på att det gick att göra på hemmaplan.

Nu har jag alltså min egen ‘Kombucha-mama’ – eller Kombucha-svamp som jag matar varje vecka, och som dessutom förökar sig! 

Kombucha började framställas redan 220 f.Kr i Kina och kallades då för Livets Elixir. Kombucha är lätt kolsyrat, fermenterat ekologiskt te och är ett ”Raw food”. Kombucha består av levande bakteriekultur, är rik på b-vitaminer och antioxidanter. Jag tycker drycken smakar fantastiskt fruktigt och syrligt.

Om någon är intresserad av att köpa en så säljer jag en start-kultur för 180 kr + frakt.

kombucha

kombutcha


Vi har grönt i överflöd – och gör en 21 dagars-kur för mer energi

Med mycket grönt i trädgården passar vi på att göra en 21 dagars kur för mer energi

Just nu skördar vi för fullt (och vattnar för fullt). Beräknad vattning varje dag är 4 timmar, phu!

Vi har sallad, broccoli, mangold, spinat och grönkål i mängder samt körsbär och svarta vinbär.

Passar oss riktigt bra eftersom vi börjat en 21 dagars utrensningskur, och upp-piggningskur, i vilken vi dricker flera glas gröna smoothies om dagen. Samt en proteinrik lunch med mycket grönt och en mer kolhydratbaserad rätt med mycket grönt till middag. Vi tar inspiration från Victoria Boutenkos Green for Life och Donna Gates Body Ecology Diet. 

Smoothisarna är nästan enbart gröna. Vi mixar sallad och grönkål med blåbär och eventuellt lite citron. Vi mixar även Holistics Protein-pulver och Holistics Psylliumfröskal i smoothisarna för extra protein och fibrer.

Jag känner mig pigg och lättare i kroppen, det är en härlig känsla! grönt grönt1


Rawfood i Järna

rawjärna1

På väg till Stockholm i förra veckan slank jag in på detta härliga raw-hak i Järna. Nyöppnat sedan några månader tillbaka. Järna, 40 minuter från Stockholm är förövrigt alla ekonördars favoritställe, med mycket ekoutbud från hälsokost till klädaffär. Mycket väl värt ett besök!

rawjärna2