Framtidsgården

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i?

När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch.

November5

I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad rödbeta (hemmagjord med ingefära och vitkål). Toppade den med chia- och hampafrön, och olivolja. Helt fantastiskt syrlig och god!

November

 

 

 


Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här … 

Så här såg min dag ut idag;

  • Lämnade barnen på förskolan.
  • Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna.
  • Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun.
  • Satte på en tvättmaskin.
  • Kollade mejlen.
  • Förberedde dagens yogapass.
  • Åkte till Nyköping och höll ett lunchpass på Hälsomagasinet.
  • Hade ett inspirerande möte efter passet.
  • Hämtade barnen.
  • Hemma med trötta och halvsjuka barn.
  • Gjorde en hemmagjord chokladkaka. Se receptet nedan.
  • Något uppiggade och barnen något gladare!
  • Hemmafix och middag.

Så här strålande vacker var morgonen. Det blir mörkt på kvällarna och vi har nu satt upp två vackra lyktstolpar från Kulturbelysning, som lyser upp i mörkret.

morgon

Fåren har fått möjlighet till inomhusvistelse inför vinter och utfodras nu två gånger varje dag.

fåren

Sist men inte minst dagens chokladkaka!

choklad

Recept:

1dl kokosolja

1 dl kakaosmör

2 msk raw kakao

1 1/2 tsk vaniljpulver

några droppar stevia (eller lönnsirap, agave)

1 msk chiafrön

4 st dadlar i små bitar

Mängden av ingredienserna går att variera beroende på önskad smak och mängd. Smaka dig fram!

Smält smör och olja och rör i övriga ingredienser. Häll i en avlång form med smörpapper i och ställ kallt.


Så här gör du godaste och säsongs-smartaste nypongodiset

Är du sugen på att göra något gott, inte för sött, men lite syrligt?

Det var jag, och så kom de här goda nyponbollarna till världen. Säsongs-smarta, direkt från naturen.

nyponbollar

 

Recept:

2 dl mandelmjöl

1 rågad msk kokosolja

1/2 – 1 tsk tsk riven ingefära

1 rivet äpple

1 – 1 1/2 tsk vardera av havtornspulver och nyponskalmjöl

(eventuellt lite honung för sötma)

Blanda och rulla till bollar som rullas i nyponskalmjöl och riven kokos.

 

Vore kul att höra vad du tycker!

 


Bakar gluten- och sockerfria äppelmuffins

Så blev det höst, och myssuget faller in.

Vi har ett äppelträd som nästan svämmar över. Mys + äpplen blev äppelmuffins – glutenfria och sockerfria sådana.

muffins glutenfria sockerfria

Du behöver;

3 ägg

1 banan

1/2 dl kokosolja

1 dl havremjölk

3 dl mandelmjöl

1 äpple

1 tsk vanilj och kanel,  tsk bakpulver.

 

Vispa äggen. Mosa i en mogen banan (ev lite stevia eller honung för mer sötma). Smält oljan, låt svalna. Skär äpplet i fina bitar. Blanda alla ingredienser. Häll upp i muffinsformar. 200 grader i 12 minuter.

 


Sallad med ringblomma, anis isop, krasse och kamomill

En dos av denna sallad, fullspäckad med blommor och grönt från gården, ger energi inför hösten. 

Denna sallad är med broccoli, gröna blad, tomater och diverse örter som timjan, persilja och oregano. Blommorna ringblomma, krasse, isop och romers kamomill, känns både kul och gott att äta!

Jag vill verkligen rekommendera att odla ätbara blommor. Lika vackert i vasen som i salladen och munnen. Och ringblomman är ju dessutom så enkel att ta fröer från till nästa års sådd.

färgglad sallad


Gott i munnen, vackert för ögonen – Daglilja till maten

Dagliljan har blivit en av mina favoriter – den är söt och krispig, och visst är den vacker! Trädgården är full av ätbara blommor och vi äter blommor till i stort varje måltid. Vackert och gott för alla sinnen. Här en sallad med bovete. Rödbete, broccoli och ärtor från våra egna odlingar, vi äter även blasten.

daglilja


Fruktträden nyplantering – mellan vattningarna en grön smoothie

Så här ser planteringen av våra fruktträd ut. Vi gjorde så mycket i början av sommaren att jag inte riktigt hann med att uppdatera här på bloggen.

Det började med att vi planterade en 100 meter lång häck, eller ett lä-bälte. Vi skar av åkerns ena kant med planteringen av häcken och på insidan, som del av skogsträdgården, har vi planterat flera olika fruktträd- äpple, päron, plommon, körsbär och kvitten. Jorden runt trädet är täckt med gräsklipp.

fruktträd2

fruktträd

Fyller på med smoothie mellan vattningarna. Denna med sallad från trädgården och ett äpple. Tillsist mixade jag med min egen Kombuha för lite naturlig sötma. Blev jättegott!

smoothie

 


Kombucha – törstsläckare i sommarvärmen!

Kombucha är uppfriskande i sommarvärmen!

På fermenteringskursen för ett par veckor sedan fick jag ärva en bit av en Kombucha. Hade endast smakat denna dryck i USA tidigare, och hade ingen koll på att det gick att göra på hemmaplan.

Nu har jag alltså min egen ‘Kombucha-mama’ – eller Kombucha-svamp som jag matar varje vecka, och som dessutom förökar sig! 

Kombucha började framställas redan 220 f.Kr i Kina och kallades då för Livets Elixir. Kombucha är lätt kolsyrat, fermenterat ekologiskt te och är ett ”Raw food”. Kombucha består av levande bakteriekultur, är rik på b-vitaminer och antioxidanter. Jag tycker drycken smakar fantastiskt fruktigt och syrligt.

Om någon är intresserad av att köpa en så säljer jag en start-kultur för 180 kr + frakt.

kombucha

kombutcha


Vi har grönt i överflöd – och gör en 21 dagars-kur för mer energi

Med mycket grönt i trädgården passar vi på att göra en 21 dagars kur för mer energi

Just nu skördar vi för fullt (och vattnar för fullt). Beräknad vattning varje dag är 4 timmar, phu!

Vi har sallad, broccoli, mangold, spinat och grönkål i mängder samt körsbär och svarta vinbär.

Passar oss riktigt bra eftersom vi börjat en 21 dagars utrensningskur, och upp-piggningskur, i vilken vi dricker flera glas gröna smoothies om dagen. Samt en proteinrik lunch med mycket grönt och en mer kolhydratbaserad rätt med mycket grönt till middag. Vi tar inspiration från Victoria Boutenkos Green for Life och Donna Gates Body Ecology Diet. 

Smoothisarna är nästan enbart gröna. Vi mixar sallad och grönkål med blåbär och eventuellt lite citron. Vi mixar även Holistics Protein-pulver och Holistics Psylliumfröskal i smoothisarna för extra protein och fibrer.

Jag känner mig pigg och lättare i kroppen, det är en härlig känsla! grönt grönt1


Fyraårs-kalas, Blixtentårta – men ingen tråkig köpetårta med tillsatser!

fyraårskalas1

Min son Leopold fyllde fyra här om dagen. Han ville absolut ha en Blixten-tårta.

Ok, Blixten tema fick det bli, men ingen tråkig köpetårta packad med tillsatser. 

Vi gjorde vår egna, från ett recept i boken Yoga Mat av Cecilia Davidsson. Tårtan är gjord på 10 st dadlar, rivet äpple, 3 dl mandelmjöl, 1/2 dl raw kakao, 1 tsk vanilj, 1 tsk kardemumma, 3 dl blåbär. Mixa allt och in i ugnen 25 min på 175 grader.

Vi formade den som en Blixten-bil och dekorerade med grädde (fick bli ko) den här gången. Jordgubbar, hallon och blåbär är lacken, däcken och ögonen. Citronmeliss fick bli gräs och fartränder, Och banan det heliga numret – 95!

Leopold var engagerad och vi hade jättekul när vi gjorde denna tårta!

furaårskalas2

 

fyraårskalas