Framtidsgården

Hur är det att ha gård?

Hur är det att ha gård och hur får ni det att gå ihop? Axlar ni arbetet?

Frågorna fick jag via mejl här om dagen av en tjej som heter Anna. Hon gick själv i gårds-tankar och hade funderingar kring den ekonomiska biten, samt hur pass mycket arbete vi lägger ner.

– Att ha gård ger och tar ständigt i energi.

Vårt mål är att så småningom ta upp mot 80% av den maten vi äter från gården. I dagsläget ser det inte ut så, och både jag och min man arbetar vid sidan om gården. Själva gården drar endast in en liten summa idag, genom det hus vi hyr ut, samt lite försäljning av djur (lamm och höns som livdjur) och mindre produkter från gården (ägg).

Vi har många utgifter, och min man är den som arbetar mest vi sidan av med ledarskapsträningar. Yogan är ett litet extra tillskott (som ska utvecklas).

Tanken är att utveckla gården och att som sagt bli mer självförsörjande och få in mer ekonomi från gården.

Ställ in dig på att det är riktigt mycket jobb med en gård. WWOOFarna hjälper till om somrarna och vi är mycket nöjda med deras insatser. Visst, vi axlar arbetet på gården. Men all den extra hjälp vi kan få är guld värd. Gården är som en levande organism som ständigt ger och tar i energi.

Vänliga Hälsningar
Julia Lindeborg



Har du blivit tvungen att gå tillbaka till ruta ett någon gång?

Ja då vet du hur det känns.

Ibland tvingas man starta om på nytt.

Vårt trädgårdsland stod där praktfullt i slutet av sommaren. Grönsakerna och blommorna växte och frodades. Vi hade arbetat hela sommaren med att bygga upp det. Odlingsbäddarna var klara. Det var vackert!

Men så fick vi stopp i avloppet, och från en dag till en annan så var vi tillbaka på ruta ett. Ja, rent utsagt, för just precis hela trädgårdslandet blev uppgrävt. Vi var tvungna till det, för det var lika bra att byta ut hela systemet nu. Det hade säkerligen känts ännu dystrare fem år framåt i tiden, med en ännu mer etablerad odling.

Men vad lär man sig av det? Tja, kanske att det faktiskt inte är så illa, att trilla tillbaka ibland. För nu har vi möjlighet att göra det ännu bättre nästa gång!

Hjälp, jag har en grävmaskin utanför mitt köksfönster. Det jobbar sig rakt genom trädgårdslandet!

börja om på nytt 4

 

Börja om på nytt

 

Återskapandet har påbörjats, och höstlöven kommer väl till pass som marktäckare.

börja om på nytt 2

börja om på nytt 3

 



Sugen på en helg på landet i mysig stuga?

Vår röda stuga, som vi hyr ut, via AirBnb och Bo På Lantgård, har varit fullbelagt sedan i somras. Men i och med att kallare vindar drar in går säsongen i lä. Vi vill tacka alla underbara par och familjer som kommit och bott på gården och tagit del av livet här.

Vi har fått jättefin feedback från gästerna och det inspirerar oss att fortsätta utveckla gården. Här är ett utkast från gästboken.

Kontakta oss om du är sugen på en helg på landet i en mysig liten stuga. Kika in på Airbnb länken

brev



Ketchup på kombutcha en lyckad kombi som barnen gillar

Här kommer ett tips på en enkel och snäll ketchup!

Barnen har kommit till den åldern då de börjar vilja ha ketchup. Hur mycket socker innehåller köpeketchupen? Hur som helst känns den inte som ett alternativ. Har dessutom börjat läsa boken Det Sötaste Vi Har om socker och växande kroppar av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Därför experimenterar jag som bäst.

I dagarna blev det en ketchup på kokosvatten, tomatpurée, salt och peppar. Jag tänkte att kokosvattnet skulle kunna ge lite sötma. Men den gick någorlunda hem.

Men det som verkligen har funkat är en variant med Kombutcha. Jag blandar helt enkelt tomatpurée, kombutcha, lite salt och peppar. Kombutchan har en söt smak lite åt vinäger-hållet (i alla fall den som man gör själv), och barnen äter den gladeligen.

Vad har du för ketchup tips?

ketchup

 

 




Visst känns det underligt att köpa färska äpplen i Mars? Så kan du följa säsongens utbud.

Reflektioner kring att leva efter säsongens utbud och att förädla.

Nu är skogen full av svamp, och höstäppelträden fullständigt lyser i sin fulla äppelprakt. 

Tydligen så plockar vi i Sverige endast 1 % av all svamp i skogen, och Finnarna 2-3%.

Sommaren är över och frysen är full av Grönkål. Skafferiet fullt av torkade örter.

När jag i helgen båda fyllde svampkorgen till bredden och plockade kartonger fulla med praktfullt skinande röda äpplen, kände jag mig mycket rik. Vilken fantastiskt tillgång som växer bara några steg från mitt hus! Det som också slår mig är hur det fullkomligt tar emot i kroppen av tanken på att köpa dessa vackra äpplen – 4 st (ekologiska äpplen från Argentina), för 30 kr i Mars! 

Jag tänker nu på hur jag ska försöka bevara dessa äpplen så att de räcker så långe som möjligt. Vi har en jordkällare, men senaste äppelplockningen hade mössen lagt beslag på. Måste alltså hänga dem i taket. Sen tänkte jag göra äppelringar och torka ett gäng. Äpplen är urenkla att torka. Gör ringar och häng i taket!

Svampen och örterna torkar jag för framtida matlagning.

Jag känner mig mer och mer motiverad att konsumera efter säsong. Att köpa det som växer naturligt för säsongen. Men nyckeln för mig ligger i att odla så mycket som möjligt själv och sedan att lära mig förädla, så att man kan njuta av det i månader framöver.  

Vi har kommit en bit på vägen och odlar grönsaker, torkar örter, svamp, mjölksyrar grönsaker, har egna höns som ger fina ägg och har potatisen i jordkällaren (förra året räckte potatisen långt in på våren). Nästa steg är att odla och mala vårt egen mjöl.

Men även fast man inte har tillgång till en åker eller en odlingsbädd, så går det att köpa efter säsong och förädla. Just nu kolla till exempel efter rotfrukter och Pumpa!

Hmm – undra om det skulle vara gott att göra Pumpa-chips!?

Har du egna äpplen i villaträdgården kan det vara en idé att ställa ut några äpplen i en korg på gatan för förbipasserande.

svamp

grönkål

pumpa

 

örter2

äppelträd



Drömmer du om livet på landet? Fråga mig om hur det är.

Intresset för lantliv har ökat påtagligt de senaste åren. Många storstadsbor längtar efter ett liv närmare naturen. Jag själv kommer från en hektisk tillvaro i Londons mediavärld via Stockholm och nu, sedan två år tillbaka, har familjen slagit sig ned på en gård utanför Nyköping. Tidningen NYK hade läst bloggen och hörde av sig. De ville höra min historia.

Läs om den i senaste numret som även finns på webben – www.nyk.nu

Tycker du att livet på landet lockar? Det vore jättekul att höra om dina funderingar i så fall. Har du några frågor om livet på landet – skriv till mig, som nu  har en dos lantliv i bagaget!

Brevbilaga-4

 



Tips på miljösmarta blommor till buketten

Känner du som jag ett visst motstånd till att köpa färdiga blombuketter?

Jag älskar blommor och jag njuter av att ha dem omkring mig, även inomhus. Speciellt nu, om hösten, när mörker och kyla pockar på.

Mitt tips till dig är att se ut i naturen, i trädgården och se vad som blommar.

Vissa örter blommar än, i oktober. Och jag minns att jag fortfarande skördade ringblommor i november förra året!

Rönnbär och Nyponkvistar är fantastiskt vackra att dekorera med.

Här nedan har jag gjort en bukett med Krasse, Salvia, Asiatisk gräslök och Blåklint. I bakgrunden Åbrodd i ett gammalt Höganäs kärl. Och nedan, några kvistar Oregano som nu pryder vardagsrumsfönstret.

Vackert för alla sinnen!

krassebukett

 

oregano



Så här gör du godaste och säsongs-smartaste nypongodiset

Är du sugen på att göra något gott, inte för sött, men lite syrligt?

Det var jag, och så kom de här goda nyponbollarna till världen. Säsongs-smarta, direkt från naturen.

nyponbollar

 

Recept:

2 dl mandelmjöl

1 rågad msk kokosolja

1/2 – 1 tsk tsk riven ingefära

1 rivet äpple

1 – 1 1/2 tsk vardera av havtornspulver och nyponskalmjöl

(eventuellt lite honung för sötma)

Blanda och rulla till bollar som rullas i nyponskalmjöl och riven kokos.

 

Vore kul att höra vad du tycker!

 



Så delar du dina kryddväxter

Låt en kryddväxt bli två eller tre.

Hösten är en bra tid att dela kryddväxter. Det är fuktigt i jorden och plantan hinner etablera sig innan vintern kommer.

Enkla kryddor att dela är citronmeliss, oregano, timjan och mynta.

På bilden har vi nyligen etablerat ett nytt kryddland med nya plantor som vi delat.

dela örter 1

Gör så här. Klipp ned plantan som ska delas. Tag en vass spade och dela plantan ovanifrån på mitten, och runt om den delen av plantan som du vill gräva upp. Se till att den delen av plantan som lämnas kvar i jorden har tillräckligt  med jord om sig. Gräv ett nytt hål för kryddväxten som flyttas, plantera och täck med jord. Se till att vattna båda plantorna. Båda plantorna kan behöva täckas inför vintern, om de inte hinner etablera sig ordentligt, med väv eller täckbark.

dela örter