Framtidsgården

Ullen sorteras och används som marktäckare

När fåren klippts sorteras ullen och används som marktäckare.

Här sorterar WWOOFarna Steffi och Mark från Tyskland den nyklippta ullen. Halm och smutsig ull sorteras bort. Resten av ullen sparas för att senare tvättas. Dem smutsiga ullen kommer också till användning, ute i trädgården. Den går utmärkt att använda som marktäckare. ullen sorteras

Här har jag lagt ull runt ett av Mullbärsträden. Jag tycker att det blir vackert, och trädet ser riktigt ombäddat ut! ull som marktäckare



Åsenbagge till salu

Nu är det dags att sälja vår fina Åsenbagge som föddes i våras, och vi letar köpare.

Åsenbagge till salu

 

 



Sallad med ringblomma, anis isop, krasse och kamomill

En dos av denna sallad, fullspäckad med blommor och grönt från gården, ger energi inför hösten. 

Denna sallad är med broccoli, gröna blad, tomater och diverse örter som timjan, persilja och oregano. Blommorna ringblomma, krasse, isop och romers kamomill, känns både kul och gott att äta!

Jag vill verkligen rekommendera att odla ätbara blommor. Lika vackert i vasen som i salladen och munnen. Och ringblomman är ju dessutom så enkel att ta fröer från till nästa års sådd.

färgglad sallad



Så tvättas ull

Tid för ulltvätt

Ullen är ett helt fantastiskt material, naturlig, mjuk och värmande. Nu är  våra fina Åsenfår klippta igen. Även gårdens första lamm klipptes, och deras ull är extra mjuk. Färgen på ullen är skiftande från ljus till mer gråskiftande och svart. När fåren är klippta sorterar vi ullen. Vi delar upp ullen enligt färgerna, och separerar ullen från lammen, eftersom den är lite finare. Sedan rensar vi ullen från smuts och tvättar den, som nedan.

På denna bild är ullen sorterad men otvättad.

ull

Här nedan tvättar jag ullen i en tunna med 45 grader varmt vatten i 10 minuter, så att kaliumsalterna och fettsyrorna bildar en tvål. Jag använder endast vatten och inget tvättmedel (eller liknande). Det är viktigt att inte röra om för mycket för då kan den tovas. När ullen är sköljd placerar jag den i ett nytt bad med 45 graders vatten, medan jag förbereder ett nytt som jag sedan lägger över ullen i igen. Ullen får totalt 3-4 bad i 10 minuter var, beroende på hur smutsig den är. Det är viktigt att vattnet inte går under 40 grader för att den naturliga förtvålningen ska kunna ske.

ull2

Här är den rena ullen som får torka på ett bord utomhus. Nu är den redo att kardas och sedan tovas.

ull3



Bygger en damm

 Igår drog damm-bygget på gården igång. 

Det är fuktigt och varmt dessa fösta dagar i Augusti, temperaturen ligger oftast närmare 30 grader. På en plats nere i fårhagen har marken länge varit sank. Vi fick reda på av de gamla ägarna att där varit en damm för länge sedan. Det är den marken som åter restaureras till damm. Dammen kommer bli cirka 200 kvm stor, och 1,8 m djup på djupaste nivå.

Med tanke på att färskvattnet på jordens yta är ungefär 3 %, är det viktig att skapa färskvattenresurser för mänskligt liv och andra levande organismer. Dammar är komplexa system där många olika organismer lever. Rötter och flytande växter blir gömställen och föda till insekter. Alger och plankton bli till mat för fiskar. Små fiskar bli mat till större. Grodor och paddor lever i vattenkanten.

Någon form av fisk kommer att planteras in i vår damm. En fisk behöver 1.20 djup för att kunna överleva under vintern då dammen är frusen.

damm 2

damm 1

damm

 



Gott i munnen, vackert för ögonen – Daglilja till maten

Dagliljan har blivit en av mina favoriter – den är söt och krispig, och visst är den vacker! Trädgården är full av ätbara blommor och vi äter blommor till i stort varje måltid. Vackert och gott för alla sinnen. Här en sallad med bovete. Rödbete, broccoli och ärtor från våra egna odlingar, vi äter även blasten.

daglilja



Ätbara blommor i vår trädgård

Här är några av de ätbara blommor som växer i vår trädgård. Vi avnjuter dem i sallader och dricker dem som te.

Har du någon gång fått en blomma på din tallrik? Visst gör det en glad!

 

Ringblomma – så enkel att odla, så god! Pryder salladen och som torkad blir den te. 

ätbara blommor

Krasse -förvånande pepprig och stark. Kryddar maten!


ätbara blommor1

Gurkört – smakar gurka!

ätbarablommor2

Romersk Kamomill njuter vi som te

ätbarablommor3

Sommarmalva – söt och vacker
ätbarablommor4




Fruktträden nyplantering – mellan vattningarna en grön smoothie

Så här ser planteringen av våra fruktträd ut. Vi gjorde så mycket i början av sommaren att jag inte riktigt hann med att uppdatera här på bloggen.

Det började med att vi planterade en 100 meter lång häck, eller ett lä-bälte. Vi skar av åkerns ena kant med planteringen av häcken och på insidan, som del av skogsträdgården, har vi planterat flera olika fruktträd- äpple, päron, plommon, körsbär och kvitten. Jorden runt trädet är täckt med gräsklipp.

fruktträd2

fruktträd

Fyller på med smoothie mellan vattningarna. Denna med sallad från trädgården och ett äpple. Tillsist mixade jag med min egen Kombuha för lite naturlig sötma. Blev jättegott!

smoothie

 



Våra Hedemorakycklingar

Så här stora har kycklingarna hunnit bli på två månader. Här får de smaka på livet utanför hönsgården för första gången. Men vi bestämde därefter  att de inte är riktigt mogna för det än. Katterna utgör för stora hot, och kycklingarna visade omognad genom att inte hålla sig till resten av flocken. Det kan lätt bli dystert för en liten kyckling på vift!

kycklingarna2

kycklingarna3