Fredrik Paulún bredvid sockerbitar bildkollage

Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

Fakta

Namn: Fredrik Paulún
Ålder: 44 år
Bor: Nacka
Familj: Hustru Helena och sönerna Dorian (1 år) och Adam (4 år)
Sysselsättning: Näringsfysiolog som skriver böcker, utvecklar livsmedel under varumärket Paulúns och utbildar på Paulúns Näringscenter
Aktuell med: Boken ”Mätt och smal”, det ekologiska rödvinet ”Paulúns Eko Syrah” och den nya ”Paulúns Specialflinga” vilket är ett sockerfritt alternativ till den som äter Specialflingor.
Livsmotto: Njut av varje dag
Tre saker du inte visste om Fredrik Paulún: Har tränat mycket kampsport och har svart bälte i Shorinji Kempo. Är barnsligt intresserad av bilar och missar inte ett enda avsnitt av Top Gear. Satsar nu hårt på lansering av Paulúns utomlands, i första hand USA och Kina.

Vad äter du själv på julbordet?
– Allt, men jag lägger fokus på de rena livsmedlen som rent kött, rena grönsaker etcetera. Mycket sill, ägg och potatis blir det alltid.

Vad undviker du?
– De sammansatta livsmedlen som korv, fläskkorv, patéer etcetera. De har stora mängder insprängt fett som gör mig onödigt mätt. Desserterna tar jag bara små smakprover av eftersom jag blir så överdrivet mätt annars.

Vad tycker du om julen?
– Jag har börjat tycka om den mer och mer sedan jag själv fick barn. När jag var liten betydde den självklart mycket men mellan 18-40 års ålder var julen mest något att genomlida. Idag njuter jag på ett helt annat sätt när jag ser hur kul mina barn har det.

Vad ger du bort i julklapp?
– En klassiker är delikatesskorgar med blandade nyttiga godsaker. Det uppskattas av alla!

Vad önskar du dig själv i julklapp?
– Att alla ska ha en fin jul. Jag har inte några materiella önskemål.

Man tänker ju på dig mycket i samband med kost – men hur är det med dig och hälsotänk i allmänhet?
Vad har du till exempel för tankar kring eko? 

– Jag är absolut för eko. Särskilt när det handlar om ägg, kött, mjölk, fågel, vin, torkad frukt, oljor och annat där det verkligen spelar roll väljer vi ekologiskt.

...träning? 
– Jag tränar korta och prestationsbefriade pass. Jag mäter aldrig hur snabbt jag springer eller hur tungt jag lyfter utan joggar mina sex kilometer eller kör en stund i gymmet efter hur jag känner mig energimässigt. Det brukar bli löpning varannan dag och styrka varannan med en eller två totala vilodagar i veckan.

...miljö/hållbarhet?
– Det är en självklarhet att återvinna så mycket som möjligt. Vi bor i ett gammalt hus med bergvärme och sorterar matrester, papper, glas, plast, lampor, kartonger, batterier och metall. Vi låter ungarna ärva varandras kläder i möjligaste mån och köper sånt som håller. Hellre betala mer idag än att köpa nytt om ett år. Det gäller både bilar, möbler, kläder, elektronik etcetera.

Vid jul lägger många förnuftet åt sidan och börjar bokstavligen att toksvulla. Men det går att svulla på bättre och sämre sätt – och julens största bov är lättupptäckt, menar näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.
– Sockerfällorna är i regel ganska uppenbara, säger han till Kurera och erkänner att han själv älskar julen sedan han fick barn.

Fredrik Paulún har bland annat skrivit boken ”50 genvägar till ett sockerfritt liv” samt skriver bloggen Sockerfritt på Aftonbladet. Han tycker egentligen inte att man ska vara alltför fokuserad på att äta nyttigt över jul eftersom det är viktigare vad du äter resten av året…

Bättre julupplevelse med rätt kost
Men även när man ”unnar sig” kan man ju sikta mot att göra fler ”rätt” än ”fel”, tycker han.
– Man mår inte bra av för mycket socker, fett och överflödiga kalorier, så för en god kvalitet på julupplevelsen är det smart att äta hyfsat medvetet. Sockerfällorna är i regel ganska uppenbara som glögg, julmust, pepparkakor, ris ála Malta, julgodis och lussebullar. Nöj dig med till exempel en lussebulle och känn efter om du är sugen på mer. Oftast är man inte det, utan det räcker.

 

”Socker ökar risken för cancerformer, diabetes och autoimmuna sjukdomar”
Julbordet ser i regel likadant ut år från år, med visst utrymme för variation. Det innebär att även fällorna är desamma. Men – äter man man nyttigt och sockerfattigt övrig tid på året är julen inget stort problem, anser Fredrik.
– Är man däremot inte sockervan är det sällan någon större njutning att trycka i sig stora mängder socker. Om man äter mycket socker i vanliga fall finns det en risk att det peakar över jul och då har man naturligtvis en mindre hälsosam konsumtion. Att sockret gör oss feta råder det inget tvivel om och alltmer forskning visar att socker även ökar inflammationerna i kroppen. Det ökar risken för många cancerformer och diabetes typ 2. Troligen ökar det också de autoimmuna sjukdomarna som MS, diabetes typ1, reumatism, ulcerös kolit och Crohn´s sjukdom.

Sockret försämrar kroppens näringsstatus
Dessutom kommer omsättningen av sockret att förbruka bland annat B-vitaminer, som det sockrade i sig sällan innehåller, berättar Fredrik.
– Det gör att din näringsstatus försämras med ett högt sockerintag. Observera att detta inte gäller naturligt söta produkter som frukt och bär – inte ens de torkade – så länge de inte är sötade med socker. Juice, honung, lönnsirap och söta grönsaker som till exempel tomater, eller rotfrukter som till exempel sötpotatis är andra exempel på nyttig sötma som inte är associerad med negativa effekter på hälsan.

Hur ska man tänka kring sockret på julbordet? 
– Eftersom det handlar om så begränsad tid på året tycker jag det är okej med lite socker under julen, men då använder jag hellre rårörsocker eller honung där det passar. Torkad frukt är också ofta väldigt bra för sötman. Stevia är helt okej men ofta kommer det i pulverform bundet till maltodextrin och det är tomma kalorier med extremt högt GI-värde. Sukrin är helt okej, men bidrar inte med någon näring alls och ska mer ses som en okej nödlösning än ett nyttigt livsmedel. Björksocker (xylitol) är helt okej men kan ge laxerande effekt så mycket av det är knappast att rekommendera.

Vad är bra rätter respektive efterrätter till julbordet?
– Bra rätter är de rena proteinslagen som lax, skinka, lutfisk, sej, vilt etcetera. Även grönsakerna är det bara att ladda upp med, till exempel brysselkål, rödkål och grönkål eftersom dessa innehåller vansinnigt mycket antioxidanter. Efterrätterna är aldrig ”bra” eftersom de innehåller så många kalorier och ger ett överskott efter en julmiddag. De med mest näring i är emellertid de som är baserade på frukt, nötter och choklad.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna springer

Ny uppslagsbok i nutrition för idrottare

Hälsa

Näringsmedicinska Uppslagsboken brukar kallas för hälsobranschens okrönta näringsbibel. Nu släpps uppföljaren: ”Snabbare, friskare, starkare med integrativ idrottsmedicin”. Denna gång ligger dock fokus på träning och sportsnutrition. "Boken är menad att hjälpa personer få ut mesta möjliga av sin träning och handlar om hur man genom rätt kost och näring kan maximera styrka, prestation och uthållighet - och dessutom bli en friskare idrottsutövare", säger författaren Peter Wilhelmsson till Kurera.

Jordbruk

Sveriges vanligaste bekämpningsmedel återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för ogräsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.