Kvinna som håller sig för magen.

Fungerande mage del 1: Varför krånglar magen?

Läk tarmslemhinnan

En dålig tarmslemhinna läker du främst genom att eliminera orsakerna till problemet. Börja med att städa upp och rensa ut. Därefter kan du läka slemhinnorna med antingen L-glutamin, en aminosyra som produceras i en frisk tarm, eller lakritsrot. Om din tarmproblematik är stressrelaterad och du har inflammatoriska processer bör du komplettera med binjurestöd, eftersom god frisättning av kortisol är nödvändigt för att hålla nere inflammationen och för tarmens rörelser. Komplettera med probiotiska bakterier, matsmältningsenzymer, zink för slemhinnan och läkningen, magnesium för avslappning samt omega-3-fettsyror för en antiinflammatorisk påverkan, som smörjning av matmassan och för produktionen av galla.

Krånglande mage, sura uppstötningar och magkatarr? Magproblem blir allt vanligare och idag har var och varannan svensk problem med matsmältning, näringsupptag och en stressad mag- och tarmkanal. Zarah Öberg, näringsexpert på Kurera, förklarar hur vår mage och tarm fungerar samt hur dess funktioner kan störas och problem uppstå. 

Stress, hårt processad mat och oharmoniska måltider med dåligt tuggad mat är bara några av orsakerna till en krånglande mage. Andra orsaker kan vara biverkningar efter läkemedelsbehandling eller felbehandling av en mage i olag. Magkatarr och sura uppstötningar behandlas till exempel ofta med H2-antagonister eller protonpumpshämmande läkemedel, som istället för att hjälpa, snarare förvärrar symtombilden. För att förstå varför magen krånglar börjar vi med matsmältningen som utgör en viktig del i en fungerande mage och tarm.

Matsmältning kolhydrater
Vår matsmältning är beroende av olika funktioner för att fungera optimalt. Redan i munnen börjar maten att spjälkas, då matmassan blandas med saliv och det enzym som skall bryta ner kolhydrater, amylas. När maten sväljs mer eller mindre hel och inte tuggas noga, så uteblir denna effekt och kolhydraterna passerar vidare i mag-tarmkanalen i osmält tillstånd. Väl nere i tunntarmen kan kolhydraterna spjälkas med hjälp av amylas som frisätts i mindre skala från bukspottkörteln, men detta förutsätter ett fungerande och friskt organ. Dåligt tuggad mat i kombination med en försämrad och trött bukspottkörtel ger problematik längre ner i tarmsystemet, då smälta kolhydrater jäser i tarmen och ger upphov till candidaöverväxt, gaser och dålig tarmflora.

 

Matsmältning protein
När maten passerat munhålan och kommer ner i magsäcken, frisätts det enzym som skall bryta ner proteiner, pepsin. Detta enzym frisätts tillsammans med saltsyra och intrinsic factor, ett protein som binder upp B12. Om du behandlas med protonpumpshämmande läkemedel och på så vis utsöndrar mindre mängd av saltsyra, minskar även frisättning av pepsin och intrinsic factor, med resultatet att du inte bryter ner protein på ett bra sätt och att du inte heller kan binda upp det B12 som finns i den mat du äter. Resultatet blir B12-brist och osmälta proteiner, samt brist på aminosyror eftersom osmälta proteiner inte kan tas upp av tarmens slemhinna.
Saltsyra skall, utöver att bidra till spjälkning av maten, eliminera bakterier, parasiter och andra ämnen som är viktigt att inte få ner i tarmen. Vid låg saltsyraproduktion passerar dessa mikrober och mindre bra ämnen vidare och huserar sedan i tarmen. Osmälta proteiner ger upphov till dåliga bakterier som producerar gifter, så kallade endotoxiner.

Matsmältning fett
Den tredje energikällan, fett, behöver också spjälkas för att kunna tas upp i tarmen. Denna process sker i början av tarmen med hjälp av galla som produceras i levern, transporteras via levergången till gallblåsan och vidare via gallgångarna till tunntarmen. Att denna process skall fungera förutsätter att vi har en fungerande lever, att vi har en galla som kan portionera ut gallan, att vi har fria lever- och gallgångar samt att vi har rätt material till att producera galla i levern. Galla tillverkas av gallsalter, kolesterol, hormoner, vatten och gallfärgämnen, vilket förutsätter en fungerande produktion av kolesterol i levern. Kolesterolsänkande läkemedel skapar på så vis problem, inte bara för Q10-produktionen och immunförsvaret, utan även i gallproduktion och förmågan att spjälka och ta upp fetter.

Vikten av enzymer
Hela vägen i vårt matsmältningssystem finns goda bakterier och enzymer som hjälper kroppen i dess spjälkning och som är en förutsättning för ett fungerande näringsupptag och en frisk mag- och tarmkanal. Enzymer är proteiner som katalyserar, det vill säga ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner och i detta fall verkar de för nedbrytning av den mat vi äter. Genom att ha god frisättning av enzymer eller komplettera med dessa via tillskott, smälts maten på ett bra sätt och kan lättare sugas upp av tarmslemhinnan. För produktion av enzymer krävs aminosyror, vilket innebär att en försämrad nedbrytning av protein och således mindre upptag av aminosyror i förlängning ger en sämre enzymproduktion. Här finns en av förklaringarna till varför dålig matsmältning oftast blir en ond cirkel som kan vara svår att bryta.

Vikten av bakterier
Goda bakterier behövs överallt, både hos människan och i naturen. Vi behöver dem för att smälta maten och för att ha en god tarmflora och ett fungerande immunförsvar. Goda bakterier hjälper tarmens slemhinna att vara frisk och ser bland annat till att hålla nere inflammatoriska processer. När tarmfloran hamnar i obalans på grund av stress, dåligt smält mat eller på grund av gifter, så kan vi inte längre hålla nere inflammation, och har inte längre ett optimalt immunförsvar.  I första skedet visar sig detta genom ett försämrat näringsupptag, men i förlängningen kan inflammatoriska processer, läckande tarm, överväxt av candida, tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit utvecklas. Vid mindre tydlig symtombild kategoriseras besvären oftast som IBS, som sedan utvecklas vidare om inte orsaken till matsmältningsproblemen korrigeras.

Allergener och god tarmflora
Vad stör då matsmältningen? Många av oss tål inte starka allergener, som soja, mjölkprotein och gluten. Främsta anledningen är inte att dessa livsmedel är dåliga i grunden, utan att de har förändrats och modulerats av industrin. Exempelvis så har vete långt mycket högre halter gluten idag än tidigare och när man eliminerar fett från mjölkprodukter, eliminerar man även de enzymer som krävs för att bryta ner laktos och mjölkprotein. I kombination med dålig tarmflora och oförmåga att själv producera tillräckligt med enzymer, så klarar inte kroppen att bryta ner dessa ämnen och det skapas slemhinnereaktioner i tarmkanalen. Att välja kost utan allergener kan vara en väg, men att rensa upp och bygga upp tarmen så att den fungerar som den ska är en förutsättning för ett långsiktigt resultat. De som har en tarmsjukdom blir oftast bättre när de tar bort allergener och kött eftersom de inte kan bryta ner dessa. Det optimala är dock att korrigera matsmältningen för att få den att fungera som den ska, istället för att bort allt det som stör. Däremot så är det en god idé att eliminera dessa under läkningstiden, samt att undvika processade livsmedel, oekologiskt kött, sockerrika produkter och allt för mycket fruktos.

Inflammation och god tarmflora
Vi är också i behov av en god tarmflora, då främst L. Casei, en probiotisk stam som finns i mjölksyrade och fermenterade livsmedel, för att hålla nere inflammatoriska processer i tarmen. En god tarmflora är därför nödvändigt för att motverka flera olika tarmsjukdomar. I dagens processade livsmedel är förekomsten av probiotiska bakterier väldigt låg.

Brist på goda bakterier
Bra tillgång till goda bakterier är nödvändigt för att kunna smälta maten, ha en frisk tarm och ett fungerande immunförsvar. Brist på goda bakterier uppstår av flera orsaker. Dels på grund av vår användning av antibiotika, då den sortens läkemedel inte bara tar död på dåliga bakterier utan även på de som är bra för oss. Efter en antibiotikakur bör man komplettera med probiotiska bakterier under minst sex månader. Att vi processar en stor del av våra livsmedel för att eliminera dåliga bakterier skapar också en disharmoni i vår mage och tarm. Vid magproblem är ett bra probiotikatillskott nödvändigt, och då helst med ett brett spektra och en god balans mellan de olika stammarna.

Av Zarah Öberg


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.