tjej_kylskåp_460x330

Gå ner i vikt med spenat

Fakta

Aptiless är ett spenatpulver med högt innehåll av thylakoider. Thylakoiderna i Aptiless hjälper till att minska hunger och sötsug.

Produktionsprocessen säkerställer att thylakoiderna blir tillgängliga då man äter produkten, vilket är den avgörande skillnaden mot att äta färsk spenat.
Thylakoider från spenat fördröjer nedbrytning och upptagning av det fett som finns i mat, vilket leder till att tarmhormoner frigörs och skickar mättnadssignaler till hjärnan. Därigenom ges en förlängd mättnad och suget efter mellanmål eller för stora matportioner minskar.

Spenatpulvret blandas i kall dryck och intas ihop med måltid. För att thylakoiderna ska hinna verka under dagen rekommenderas att pulvret intas till frukost eller lunch.

Det är det ständiga småätandet som ligger bakom svenskarnas övervikt och ohälsa. Det menar professor Charlotte Erlanson-Albertsson, expert på aptitreglering. Hon har tagit fram ett spenatpulver som minskar hunger och sötsug mellan måltiderna.

Idag är nästan hälften av alla svenskar feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Våra kostvanor förändras också. Enligt Jordbruksverket äter vi förvisso betydligt mer frukt och grönt än för 30 år sedan. Men vi äter också 79 procent mer kött och 76 procent mer choklad och konfektyrvaror idag än 1980. Och vårt dagliga energiintag har ökat med 10 procent under samma tidsperiod.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering. Hon menar att många svenskar äter för mycket socker och för mycket mat överlag.
– Ett stort problem är att vi äter för många gånger om dagen, säger hon. Vi småäter när vi istället borde äta på det franska sättet – tre gånger om dagen.

 
CharlotteErlansonAlbertsson03

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering

Svängande blodsocker
För några år sedan hävdade många kostexperter att överhoppade mellanmål kunde leda till katastrofala hungerattacker. Charlotte Erlansson-Albertsson menar tvärt om att det är extramaten mellan lunch och middag som är katastrofal.
– Ja, jag menar faktiskt det! Mellanmål gör att blodsockret sticker iväg för att sedan sjunka. Ett svängande blodsocker är det bästa sättet att bli hungrig på.

Överkörda aptitsignaler
Charlotte Erlanson–Albertsson menar att överätande delvis beror på att aptitsignaleringen inte fungerar bra. Det gör den nämligen inte när kosten innehåller för mycket fett och snabba kolhydrater.
– Mat med mycket fett och socker tilltalar vårt belöningssystem. Eftersom belöningssystemets signaler är mycket starkare än signalerna för hunger och mättnad leder det lätt till att vi äter för mycket. Aptitsignaleringen blir överkörd, förklarar Charlotte.

Mer nöjd efter hunger
Charlotte återkommer till den gyllene regeln om mat tre gånger om dagen, utan småätande emellan. Det är viktigt eftersom det gör att vi hinner bli hungriga mellan varje måltid.
– Man säger ju att hungern är bästa kryddan. Och det är faktiskt vetenskapligt bevisat. Våra smakreceptorer blir mer känsliga när vi är hungriga. Då tycker vi att maten är verkligt god och får en stark känsla av tillfredsställelse när vi äter. Om vi inte är hungriga när vi äter behöver vi ”ösa på” med mer socker och fett för att få samma belönande effekt.

Två vetenskaper gifte sig
Nu har Charlotte Erlanson-Albertsson utvecklat ett kosttillskott för ökad mättnadskänsla, gjort av spenat. Idén kom till när två vetenskapliga discipliner gifte sig hemma vid köksbordet.
– Min man Per-Åke Albertsson är också forskare vid Lunds universitet, men han forskar om växter, berättar Charlotte. En jul berättade jag om våra senaste laboratorieförsök. Vi hade sett att galaktolipider saktade ner matsmältningen hos försöksdjur och fick dem att äta mindre. Därför letade vi efter en naturlig källa till ämnet som man kunde testa på människor. ”Men det finns ju jättemycket i spenat!” sa Per-Åke.
Och så var bollen i rullning.

Spenattillskott och ”fransk diet”
Galaktolipiderna i spenat kallas thylakoider. Och de visade sig fungera aptithämmande, precis som Charlotte Erlanson-Albertsson hade trott. Hennes spenattillskott Aptiless har nu testats på människor i vetenskapliga försök. Där kombinerades tillskottet med en diet. Alla försökspersoner åt tre måltider om dagen med ett kaloriintag 15 procent under sin normala energiförbrukning.

På två månader tappade Aptilessgruppen sex kilo och kontrollgruppen fem kilo var. Båda grupperna sänkte både blodsocker och blodfetter, men förbättringen var mer markant hos gruppen som ätit spenattillskott.
– Vi såg också att de som hade ätit Aptiless inte hade tappat någon muskelmassa, utan bara fett, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Nu gör vi nya försök där vi tittar på om thylakoider stimulerar fettförbränningen. Vi tror nämligen att det kan vara förklaringen.

Fördröjer matsmältningen
Försökspersonerna som åt spenattillskott upplevde mindre hunger och sötsug mellan måltiderna. Det beror på att thylakoiderna får nedbrytningen av fettet i maten att gå långsammare. Mättnadssignalerna håller då i sig längre.
– Den västerländska kosten innehåller för mycket vitt ris, vitt mjöl och socker, säger Charlotte Erlanson-Albersson. Det har gjort tarmen ”arbetslös”. Maten bryts ner innan den hinner ner till tarmarna, vilket gör att mycket av mättnadssignalerna uteblir.

Är inte risken med Aptiless att människor fortsätter med sin dåliga kosthållning, istället för att byta till en kost som ger mättnadskänsla på naturlig väg?
– Det finns alltid sådana risker. Därför vill vi också ge ut kokböcker för att lära folk att äta rätt. Hälsosamma matvanor är grunden.

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.