Annons
Annons

”Ge inte djur antibiotika i onödan”

Konsumenter vill köpa kött som kommer från djur som inte medicineras med antibiotika i förebyggande syfte, utan enbart vid behov. Vi anser att smaken är viktigast och är också villiga att betala mer för ekologiskt kött. Det visar en nyligen genomförd undersökning.

Redaktionen

22 maj, 2014
”Ge inte djur antibiotika i onödan”
Dela inlägget

Konsumenter vill köpa kött som kommer från djur som inte medicineras med antibiotika i förebyggande syfte, utan enbart vid behov. Vi anser att smaken är viktigast och är också villiga att betala mer för ekologiskt kött. Det visar en nyligen genomförd undersökning.

I den nyligen genomförda YouGov-undersökningen ställdes frågan vilka faktorer som är viktiga när konsumenter köper kött och 59 procent svarade att det är mycket viktigt att antibiotika enbart används vid behov och inte förebyggande.

Läs också: Manukahonung mer effektiv än antibiotika

Antibiotikafrågan viktig för många vid val av kött
44 procent uppgav att det är mycket viktigt att gården där djuren lever kontrolleras minst en gång per år. Likaså är utevistelse, spårbarhet av kött från butik till gård och ekologiskt foder mycket viktiga faktorer (enligt cirka 35-40 procent) vid val av kött.
– Vi blev förvånade, men glada, över att konsumenter tycker att antibiotikafrågan är så viktig när de väljer kött. Det är just därför KRAV inte tillåter slentrianmässigt användande av antibiotika i förebyggande syfte. Om djuret blir sjukt ska självklart rätt medicinering användas, det är en självklarhet, säger Katarina Wolf, marknadschef KRAV.

Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Beredda att betala mer för eko
Smaken är den faktor som flest (52 procent) noterar som viktig när de väljer kött till grillen, närmast följd av priset (36 procent). Trots att priset är viktigt när konsumenter väljer kött svarar ändå 77 procent av de tillfrågade ja på frågan om de är beredda att betala mer för KRAV-märkt kött jämfört med annat kött som säljs i butiken.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov.
Under perioden 9 – 12 maj 2014 har sammanlagt 976 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor i Sverige som äter kött.

Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons