Get in shape

Glutenfritt bröd av teffmjöl

18 april, 2014 | Kommentera (20)

För ett par veckor sen testade jag att baka med bovetemjöl – med gott resultat. Nu hittade jag teffmjöl i hälsohyllan och kände att jag måste prova.
Och det måste jag säga – det blev väldans bra! Otroligt goda frallor.

Teff
Teff hör till växtfamiljen gräs. Odlas framförallt i Etiopien. Fröna, som mals till mjöl, har högt näringsvärde och rikt på bland annat järn och kalcium.

Teff är inte kolhydratfritt, men glutenfritt. Fördelen att baka med teff- eller bovetemjöl jämfört med mandel- och kokosmjöl är att man slipper smaken av mandel eller kokos vilken blir alldeles för dominant enligt min åsikt. I  bröd kan det fungera med en liten ”bismak” av mandel eller kokos men tex i matpaj och pizza (om man vill laga glutenfria sådana) så gillar jag inte alls mandelmjöl/kokosmjöl-smaken. Disharmoni i smakerna. Fy.

teffbrödBrödrecept
För att få lite lägre kolhydratinnehåll blandade jag i kokosmjöl och frön men i detta fall blev kokossmaken tackochlov inte dominant – brödet smakade bröd. :)

4 ägg
50 gram smör
4 dl teffmjöl
4 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor (spara lite för att ha ovanpå)
1-2 tsk salt
cirka 7-10 dl vatten – ta i lite vatten i taget tills du får en lagom degig konsistens.

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst, smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna. Blanda ihop allt.
Häll i vattnet. Du får blanda de sista decilitrarna lite långsamt och se att du får en lagom konsistens på degen.
Låt degen svälla i fem minuter.

Frallor: Rulla till bullar och sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 18 minuter.
Lite större bröd i form av minibaguette: Forma till en avlång baguette och grädda i minst 25 minuter.
Limpa: Grädda i 60-65 minuter i brödform.

teffbröd

Postad: 18 april, 2014 Av: Get in shape Kategori: kost, recept | Etiketter: , | Kommentera (20)

Det finns 20 kommentarer:

Glutenfritt bröd av teffmjöl

  1. Birgitta Wallin skrev den

    Jag undrar bara hur mänga frallor alt. limpor blir det av teffdegen
    jag tyckte det blev så mycket deg.

    • Webbredaktör skrev den

      Hej!
      En brödform med limpa blev det för mig. Jag tror jag får ut 12-14 frallor.

  2. Bea skrev den

    Hej! Jag har följt receptet exakt, men det blir SÅ rinningt… Ska det vara 10 dl vatten???

    • Webbredaktör skrev den

      Hej Bea!
      Vad konstigt. Ja, jag har gjort exakt så som det står MEN – just när man håller på med kokosmjöl verkar det vara extremt känsligt, för kokosmjölet suger åt sig galet mycket vatten. I alla fall det jag använder. Mitt råd är att ta vattnet i omgångar tills du får en lagom konsistens på degen. Det _ska_ vara en deg. Ingen smet.
      Jag ska skriva till det i receptet.

  3. Dora Vig Bjon skrev den

    Jag blev väldigt nöjd med recepten, så det blev 7 st avlånga baguetter.

  4. Mira Tegvik skrev den

    Det blev väldigt smarriga brödbullar. Jag bytte kokosmjöl mot rismjöl, gillar inte kokos i någon form. Rekommenderar varmt receptet!!!

    • Malin skrev den

      Hej! Vad roligt att du gillar dom! Håller dock med om att just kokosmjölet inte är så gott, fast jag gillar kokos i övrigt. :)

  5. Eva Cronsioe skrev den

    Behövs det ingen jäst eller bakpulver? Jag frågar för att jag måste undvika jäst!

    • Malin skrev den

      Hej! Jo, bakpulver är det i. Det står med mitt i alla ingredienser (jag hittade det knappt själv när jag skulle kolla, men det finns där :) )
      /Malin

  6. Birgitta skrev den

    Tror du det fungerar att baka med endast äggvitor? Nyfiken på detta då jag inte tål gulan.

    • Malin skrev den

      Det gör det säkert. Jag bakar faktiskt många bröd utan ägg och det brukar bli bra.

  7. Carin skrev den

    Jag testade detta recept i form men det blev lite för kompakt och kladdigt. Ditt bröd ser mera luftigt ut. Vad har jag gjort för fel tror du? :-) Jag hade brödet inne i 65 min.

  8. Nina skrev den

    Min mage klarar inte linfrön riktigt, kan man ersätta det med något annat?

    • Malin skrev den

      Hej! Jag tror att det går bra att bara utesluta och ta lite mer av något annat (någon av ingredienserna)
      /Malin

    • Veronica skrev den

      Hej! Nu var det länge sedan frågan ställdes men bara som tips om någon annan undrar så kan man ersätta linfrön med samma mängd chiafrön. Personligen tycker jag bättre om chiafrön, linfrön smakar lite som gräs.

  9. Anna-karin skrev den

    Hej! vad tar man istället för ägg?

    • Malin skrev den

      Hej!
      Jag har faktiskt ingen aning, jag har bakat helt utan och det brukar gå bra men just i detta recept vet jag inte! Vad brukar du ta? För jag gissar att du inte tål ägg?
      /Malin

  10. Bibbi skrev den

    Hej. Kanongoda bullar. =) Jag tog dock bara 1 dl kokosmjöl, och istället 2 dl Pofiber, så det blev 3 dl totalt. Bullarna var lätta att göra,. Jag kom hem 16, skulle ha soppa till middag, men hade inget bröd. Klockan 17 åt vi spenatsoppan med nybakta bullar. Lyxigt, så här en tisdagkväll. Dom är lite torrare och kompaktare än vanligt bröd, men smaken var så god. Mitt första, men ej sista smakmöte med Teff.
    Vet du om man kan byta Teff rakt av när det står vetemjöl i receptet? Eller hur gör du när du gör pajdeg? Tack för receptet.

    • Malin skrev den

      Ja, jag tror det är rätt lika dosering mellan vetemjöl och teffmjöl. Jag vet att kokosmjöl och pofiber suger åt sig mycket mer vätska, så om man ökar på dessa mjöl så måste man även öka vätskan i receptet men det är de enda grejorna jag märkt skillnad på.

  11. Susanne skrev den

    Lite sent nu, men 750g teff är som 1kg fullkornsmjöl :-)

    Och som ägg ersättning kan man använda chiafrö!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Sök i bloggen

Gilla Kurera på Facebook

Om bloggen


Namn: Malin Duvstedt
Ålder: 44 år
Bor: Söderförort till Stockholm.
Familj: Två tonårsbarn och en man.
Sysselsättning: Ansvarig utgivare, grafisk formgivare och redaktör på Kurera.
Om mig: Skadad löpare som gått över till styrketräning.
Fokus just nu: Bli snabbare, starkare - och klara en riktig chin.
Om bloggen: Nyttiga recept, träningstips och recensioner av böcker, hudvård och träningskläder.
Kontakt: malin(at)kurera.se

Vitaminer

Därför behövs D-vitamin

Läs våra artiklar om det viktiga vitaminet.

Följ Get in shape på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – sök efter: kurera.getinshape

Antiinflammatorisk kost

Varför gurkmeja?

"Effekten lika stark som - eller starkare än - antiinflammatorisk medicin."

Kategorier

Relationer

Här är 10 saker lyckliga par gör varje dag!

Ett lyckligt förhållande är egentligen bara en kombination av en serie små saker.

 
Echinaforce A Vogel
Elexir Pharma
Bringwell IronVital
Alpha Plus
Baltex Hårkontroll
CoolDown Acrilex

Adobe Flash not available

Holistic
Pharma Pro
New Nordic Blueberry
Brunngård 52bones
jabushe
Express Magnesium Diasporal
Great Earth Biocell
Litomove Orkla Health
Pharma nord