Get in shape

Glutenfritt bröd av teffmjöl

För ett par veckor sen testade jag att baka med bovetemjöl – med gott resultat. Nu hittade jag teffmjöl i hälsohyllan och kände att jag måste prova.
Och det måste jag säga – det blev väldans bra! Otroligt goda frallor.

Teff
Teff hör till växtfamiljen gräs. Odlas framförallt i Etiopien. Fröna, som mals till mjöl, har högt näringsvärde och rikt på bland annat järn och kalcium.

Teff är inte kolhydratfritt, men glutenfritt. Fördelen att baka med teff- eller bovetemjöl jämfört med mandel- och kokosmjöl är att man slipper smaken av mandel eller kokos vilken blir alldeles för dominant enligt min åsikt. I  bröd kan det fungera med en liten ”bismak” av mandel eller kokos men tex i matpaj och pizza (om man vill laga glutenfria sådana) så gillar jag inte alls mandelmjöl/kokosmjöl-smaken. Disharmoni i smakerna. Fy.

teffbrödBrödrecept
För att få lite lägre kolhydratinnehåll blandade jag i kokosmjöl och frön men i detta fall blev kokossmaken tackochlov inte dominant – brödet smakade bröd. 🙂

4 ägg
50 gram smör
4 dl teffmjöl
4 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor (spara lite för att ha ovanpå)
1-2 tsk salt
cirka 7-10 dl vatten – ta i lite vatten i taget tills du får en lagom degig konsistens.

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst, smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna. Blanda ihop allt.
Häll i vattnet. Du får blanda de sista decilitrarna lite långsamt och se att du får en lagom konsistens på degen.
Låt degen svälla i fem minuter.

Frallor: Rulla till bullar och sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 18 minuter.
Lite större bröd i form av minibaguette: Forma till en avlång baguette och grädda i minst 25 minuter.
Limpa: Grädda i 60-65 minuter i brödform.

teffbröd


Godaste LCHF-brödet

”Godaste brödet du nånsin bakat” utbrast tonårsdottern när jag bjöd på detta nybakade LCHF-bröd. Inte så dåligt betyg från henne 🙂

LCHF-frallorIngredienser till ca 5 frallor
2 ägg
25 g smör
3 msk kokosmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk

Smält smöret, vispa äggen
Blanda ihop torrvarorna och blanda det med äggen och smöret. Häll i mjölken, ta eventuellt lite mer än en deciliter om degen känns torr.

Låt stå för att svälla i några minuter.
Rulla till runda bullar och grädda i 200 grader i 20 minuter.


Bovetefrallor och boostad pannkaka

Hade några minuter över igår, mellan mathandlingen och spinningträningen, så jag passade på att baka bovetefrallor. Glutenfria och paleo.
Jag har inte provat att baka med bovete tidigare men jag är lite less på mandelmjölet – det är gott i visst fikabröd, men i smörgåsar och i pajdeg så tycker jag inte alls om det.

Nu svängde jag ihop dessa lite på känn. Hittade ingen bra recept att följa. Men det gick kanonbra ändå!
bovetefralla
Bovetefralla

2 ägg
2 dl bovetemjöl
1,5 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
1-2 msk chiafrön
50 gram smör eller kokosolja
3 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst.
Smält smöret och blanda i det i äggen.
Blanda de torra ingredienserna och blanda i dem i smeten.
Häll i vatten. Låt svälla i några minuter, och om det blir alltför torrt kan man späda med ytterligare lite vatten. Men var försiktig så det inte blir för löst.
Rulla till bullar, sätt på bakplåtsklädd plåt och grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Det blev guldkant på frukosten imorse  – mina vanliga två ägg fick sällskap av ett bröd 🙂

bovetebrödKesoplättar
Nästan samtidigt lagade jag min lunch, som blev kesoplättar – med lite boost! Jag la nämligen i någon deciliter fryst spenat. Supergoda och nyttigare än vanligt. Men de ser ju inte alls så goda ut som de faktiskt var! Döm inte hunden efter håret – eller vad är det man brukar säga?

grön pannkaka

Receptet är ett vanligt LCHF-recept som jag har sett på flera ställen.
Man tar 1 dl keso, 1 ägg, 1 msk fiberhusk och lite salt och mixar ihop.
Och som sagt – jag la till lite spenat. 🙂