Get in shape

Guldmjölks-chiapudding, det bästa av två världar?

Har gjort en omgång gurkmeja-pasta till Guldmjölk vilket jag har druckit några kvällar på raken nu. Men för att skoja till det lite så tänkte jag testa att göra chiapudding på guldmjölk.
Det blev kanon! guldmjölkschia

Jag körde på receptet som finns här på Kurera.se men hade lite mindre av mjölken, rev även i lite färsk ingefära.
Efter att jag låtit det sjuda i en kastrull hällde jag över det i en skål och hällde i ungefär tre matskedar chiafrön. Sen fick det stå ett litet tag.
Topping är alltid gott på så det fick bli lite frön, kokoschips och gojibär.


Chai-chiapudding med äpple

På grund av ett missförstånd – det var någon trodde att chiapudding hette chaipudding – så kom jag på idén:  ”Varför inte, det måste ju vara jättegott att krydda chiapudding med chaikrydda”. Och så fick det bli.

chaichiapuddingChai-chiapudding
1 äpple skuret i småbitar, urkärnat såklart
1/2 dl kokosmjölk
ca 2 msk chiafrön
1 tsk chaikrydda, alternativt pepparkakskrydda eller så blandar man själv: ingefära, kanel, kardemumma och äkta vaniljpulver

Mixa ingredienserna och låt det stå cirka 30-60 minuter så chiafröna får svälla.
Toppat med några sparade äppelbitar.


Nyttig chiapudding som frukost

Chiapudding som frukost eller mellanmål. Sååå gott och nyttigt.
Ni har väl läst om chiafröet?

Antiinflammatorisk omega-3
Chiafrön innehåller 31 gram fett/100 gram. 20 gram är linolensyra, den vegetabiliska formen av omega-3, som är antiinflammatoriskt. Två teskedar chiafrön innehåller mer omega-3 än en normal bit lax.

Bygger upp kroppen med aminosyror
Chia innehåller 21 gram protein/100 gram, med 18 av de 20 olika aminosyrorna.

Bra för magen
Chia innehåller också 38 gram kolhydrater per 100 gram, varav hela 34 gram är fibrer av den vattenlösliga sorten som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret jämnt. Chiafrön är dessutom rika på mineraler som magnesium, kalium och zink.

chiapudding blåbär mango

Chiapudding med blåbär och mango
1-2 msk blåbär
1 msk mango
ca 2 msk chiafrön
3 msk kokosmjölk
lite vatten
eventuellt en boost med superpulver om man önskar

Allt blandas och bäst resultat får man om man mixar det, men det kan även bara röras/mosas ihop. Låt det stå cirka 30-60 minuter för att chiafröna ska svälla. Blir det för tjockt kan man tillsätta mer vatten.

Topping – gott att ha på!
Blåbär
Kokosskivor
Mango
Pumpakärnor
Solroskärnor

 


Nyttiga efter-träning-chokladbollar

Jag veeeet, det låter ju helt galet med chokladbollar efter träning. Men det här är inga chokladbollar för sockerråttan. Här kommer ett recept på nyttiga chokladboller (så länge du inte vräker i dig). En räcker. 🙂

nyttiga chokladbollar


Efter-träning-chokladbollar

1 dl pumpafrön
1,5 dl solrosfrön
1/2 dl chiafrön
8 torkade dadlar
4 torkade aprikoser
2 msk kokosolja
1 skopa hampaprotein
2-3 msk kakao, gärna raw kakao
3 tsk macapulver (kan uteslutas eller ersättas med annat ”super-pulver”)
lite vatten
ev lite äkta vaniljpulver
hampafrön att rulla bollarna i

Kör alla ingredienser i matberedare (med knivar). Späd eventuellt med lite vatten om de blir för torra, de ska ha en något kladdig konsistens, vattnet gör även att det blir lättare att mixa smeten.

Måste bara påpeka…
Som sagt – bra efter träning. Eller före. Kanongoda tycker jag. Men aprikoser och dadlar är ju söta så det är fortfarande inte något man kan äta i omåttliga mängder om man vill gå ner i vikt.

Förvara i frysen
De är perfekta att ha i frysen. Då är det heller inte lika lätt att överäta dom! 🙂


Chiafrö-omelett med keso till frukost

Sen jag slutade med vanligt bröd, för många år sen, så är frukost alltid lite svårt. Jag brukar i vanliga fall baka fröknäcke och koka två ägg – men nu sen semestern så har jag kommit av mig. Inte orkat ställa mig och baka knäcket. Och två ägg blir jag inte mätt på.

Därför funderade jag lite på hur man enkelt kunde göra en mättande omelett. Charkvaror är absolut inget alternativ. På morgonen vill jag ha ganska ”lite smaker”. Det ska vara enkelt och fräsch och passa ihop med kaffe!

chiaomelettChiafrö-omelett
Jag tänkte helt enkelt: ”Vad blir man mätt av?” Och så slängde jag ihop detta:

2 ägg
1 msk vatten
*vispa!
1/2 dl keso
1 msk chia
1 msk psylliumfrö
*vispa och stek på svag värme

Det blev supergott.

Kalorier in och ut
Just det där med att bli mätt är ju ett kapitel för sig. När man tränar hårt – särskilt intervaller eller långpass – gör man av med mycket energi, och jag blir verkligen superhungrig. Har svårt att få i mig lika mycket som jag gör av med. Det blir bara dyrt när jag måste ersätta alla förbrukade kalorier! 🙂

Viktnedgång
Nu är ju inte mitt mål att gå ner i vikt. Mina mål är dels att få bättre kondition och dels att bli starkare. Men när jag verkligen skulle gå ner i vikt, efter min andra graviditet, så fungerade absolut promenader bäst!
Tro det eller ej.
Jag och min jobbarkompis gick enkelt ner 10 kg var genom att promenera 30 minuter varje lunch. Oftast gick vi stavgång och i riktigt rejält tempo. Dessutom promenerade jag flera gånger i veckan även nån timme på kvällen.
Lite småförbättringar gjorde vi nog med kosten också, men ingen av oss åt särskilt ”dåligt” så det fanns inte utrymme för några stora förändringar.

Varför funkade det då?
Jo, vi gjorde såklart av med mer kalorier än om vi bara suttit inne på lunchen och dessutom blev vi inte hungriga av promenaderna. Som jag var inne på ovan så blir i alla fall jag väldigt hungrig av intensiv träning. Och då äter jag mer. Vilket naturligtvis inte resulterar i någon viktminskning. Kalorier ut som ersätts med kalorier in.

LCHF säger ni…
Många LCHF-anhängare säger att kalorier inte längre räknas. Jag äter ju själv ganska likt LCHF förutom att jag väljer bra fett och lägger på väldigt mycket bra kolhydrater i form av grönsaker. Men jag är helt övertygad om att de som gått ner på LCHF ändå har minskat sitt energiintag rejält. De flesta som varit överviktiga har nog fått i sig rätt mycket tomma kalorier – som inte mättar – genom läsk, godis och snacks. När de slutar med sånt och istället äter mat som mättar bättre så sjunker kaloriintaget på ett naturligt sätt, gissar jag, och de går ner i vikt på grund av det. De som inte går ner äter väl fortfarande för mycket kalorier.
Visst, jag förstår allt det där om att blodsockret stiger och lagrar in fett och så vidare, det är ju därför jag väljer att äta som jag gör, utan alla snabba kolhydrater… men ändå – jag är helt övertygad att de som slutar med tomma kalorier som inte mättar går ner i vikt.
Man äter ju när man är hungrig.


Godaste chiapuddingen

Jag har provat mig fram mellan ganska många olika kombinationer av chiapuddingar men den här – den enklaste – är nog den allra godaste.

chiapudding

Jag har även kommit fram till att det ultimata är att köra chiapuddingen i mixer.

Så: Släng ner några matskedar chiafrön, ihop med någon deciliter hallon och en deciliter kokosmjölk.
Mixa. Klart.

Jag toppade denna med naturella kokoschips från Kung Markatta.

 


Chiapudding banan-choklad

Jag har ju upprepade gånger sagt att jag inte gillar banan i till exempel smoothies. Men ibland har nöden ingen lag – banan råkar vara en av de få frukter som jag får äta enligt fodmap-konceptet.
I eftermiddags var jag hungrig som en varg – och tvungen att slänga ihop ett mellanmål på det som stod i skåpet, samt fanns att hitta i jobbets fruktskål.

Banansmaken försökte jag dölja med mycket choklad 🙂

chiapudding med choklad-bananChiapudding med banan-choklad
1 banan
4 isbitar
1 dl kokosmjölk
2 msk chiafrön
kakao (jag tog nog ca 1 msk)
1 tsk macapulver (är osäker på om detta är fodmap, men det lär jag väl märka)

Jag slängde allt i en mixer och mixade det. Det blev ju betydligt tjockare än en smoothie och lite svårare att hälla ur kannan men med hjälp av en slickepott så gick det bra.

Toppat med kokosflingor och raw kakaonibs.

Träning
Kvällens träning kommer bli storhandling samt en timme på träningscykeln – som behöver nya batterier! Köp aldrig en maskin som går på batterier, det är mitt heta tips. De ska fungera med sladd och elektricitet!


Super-smoothie-bowl – smoothie i en skål

Min kollega hade gjort en så fin (och förmodligen supergod) acai-bowl (läs på redaktionsbloggen här) så jag blev frestad att testa jag med. Men jag hade ingen acai hemma.
Acai-bowl är något som tydligen är rätt vanligt i USA. Man gör som en egen smaksatt yoghurt med acaipulver – eller som en smoothie, fast i en skål.

Men som sagt… jag hade ingen acai – så jag tog vad jag hade hemma. Det blev en super-smoothie-bowl.

smoothie bowlSuper-smoothie-bowl
Frysta hallon – valfri mängd
Kokosmjölk, cirka 1 dl
1 skopa vaniljprotein, utan sötningsmedel
3 tsk baobab
3 tsk gojibärspulver
2 msk chiafrön
1 msk nyponpulver

Allt mixas – eventuellt lite vatten så att mixandet går bra. Den ska dock vara tjockare än en smoothie.

Jag toppade den med
Hallon
Blåbär
Kokosflingor
Mango
Pumpakärnor
Granatäpplekärnor

 


Bovetefrallor och boostad pannkaka

Hade några minuter över igår, mellan mathandlingen och spinningträningen, så jag passade på att baka bovetefrallor. Glutenfria och paleo.
Jag har inte provat att baka med bovete tidigare men jag är lite less på mandelmjölet – det är gott i visst fikabröd, men i smörgåsar och i pajdeg så tycker jag inte alls om det.

Nu svängde jag ihop dessa lite på känn. Hittade ingen bra recept att följa. Men det gick kanonbra ändå!
bovetefralla
Bovetefralla

2 ägg
2 dl bovetemjöl
1,5 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
1-2 msk chiafrön
50 gram smör eller kokosolja
3 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst.
Smält smöret och blanda i det i äggen.
Blanda de torra ingredienserna och blanda i dem i smeten.
Häll i vatten. Låt svälla i några minuter, och om det blir alltför torrt kan man späda med ytterligare lite vatten. Men var försiktig så det inte blir för löst.
Rulla till bullar, sätt på bakplåtsklädd plåt och grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Det blev guldkant på frukosten imorse  – mina vanliga två ägg fick sällskap av ett bröd 🙂

bovetebrödKesoplättar
Nästan samtidigt lagade jag min lunch, som blev kesoplättar – med lite boost! Jag la nämligen i någon deciliter fryst spenat. Supergoda och nyttigare än vanligt. Men de ser ju inte alls så goda ut som de faktiskt var! Döm inte hunden efter håret – eller vad är det man brukar säga?

grön pannkaka

Receptet är ett vanligt LCHF-recept som jag har sett på flera ställen.
Man tar 1 dl keso, 1 ägg, 1 msk fiberhusk och lite salt och mixar ihop.
Och som sagt – jag la till lite spenat. 🙂