Get in shape

Frukost med egen glutenfri granola

Jag börjar alltid dagen med kaffe och två ägg vid sjutiden. Sen är jag hungrig igen vid halv tio. Vid den tiden har vi fikarast på jobbet och då tar jag min andra frukost.
Imorse var det extra lyxig, för jag hade med mig hemlagad granola. Supergott och väldigt enkelt att göra.

granola2Granola
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
2 dl boveteflingor
1 dl hackad mandel
1 dl hackade valnötter (eller andra valfria nötter)
2 dl sesamfrön
2 dl kokosflingor
1 tsk äkta vanilj
Ingefära, kardemumma och/eller kanel efter smak
ca 2 dl vatten
ca 75 gram kokosolja

Blanda alla ingredienser i en bunke och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 30-40 minuter på 175 grader. Rör om emellanåt.
Blanda gärna i torkad frukt som hackade aprikoser eller russin när granolan svalnat.

Vill man ta med sitt mellanmål – picknick, eller om man är på resande fot – så rekommenderar jag verkligen denna burk från Ikea. 19 kronor kostar burken som heter ”förtrolig” och man slipper att förvara i läskig plast. fortrolig 19kr

 

 

 


Glutenfri proteinpannkaka

Torsdag och ingen lunchlåda. När jag inte har matlåda så slänger jag ofta ihop en burk tonfisk och krossade tomater. Kanske lite kikärtor. Men kollegorna börjar mobba mig nu för den ”maten” – så igår, sent på kvällen, ställde jag mig och gräddade proteinpannkakor. Glutenfria såklart.

Plättlätta (ehh, dåligt skämt, typ göteborgare – utan att för den sakens skull klaga på deras humor 🙂 )
De här pannkakorna innehåller bara nyttigheter så dem kan man äta med gott samvete.

proteinpannkakaProteinpannkaka
1 dl bovetemjöl
1 skopa proteinpulver, jag valde med vaniljsmak
2 ägg
4 dl mandelmjölk
en nypa salt

Vispa eller skaka  – i shaker fungerar bra – ihop ingredienserna.
Ja, förresten – knäck gärna äggen först, det blir enklare så. 🙂
Jag fick ut 5 pannkakor av smeten och vispade ihop kvarg och hallon som tillbehör.


Glutenfria baguetter

brödSnabbaste och enklaste sättet att baka frukostbröd är att göra det i baguette-form har jag kommit fram till. Att stå och rulla små frallor tar betydligt längre tid och att göra en limpa i en brödform tar istället lång till att grädda.

Så snabbaste sättet att få brödet färdigt är att lägga degen på ett bakplåtspapper och rulla ut det i pappret. Därefter så skär jag det i bitar, men det är ju valfritt om man vill göra det före eller efter gräddning. Jag vill ha mitt i frysen i portionsbitar så för mig funkar det bäst att skära bitarna före jag gräddar det.

Receptet
2 ägg vispas poröst
25 gram smält kokosolja
1 dl pofibrer
1 msk fiberhusk
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
4 msk bovetemjöl
1 msk ljusa psylliumfrön
salt
och så vatten tills det blir en lagom tjock deg. Jag häller successivt på vatten tills jag är nöjd med konsistensen. Degen får även stå och svälla lite efter jag blandat till den.

Ugn 200 grader cirka 20 minuter.


Proteinpannkakor

proteinpannkakor
Bortskämda barn
Ja, min kollegas alltså 😉 🙂
Hon stod nämligen och gräddade goda proteinpannkakor till frukost till sina barn, och jag fick låna den fina bilden av Beatrice Nordmark. Själv gjorde jag också pannkakorna, till helglunchen i lördags, men mina gjorde sig inte alls lika fint på bild. Kanske berodde det på att jag serverade dem med varma hallon istället och inte såhär fräscht med hallon och banan. Eller så är jag bara en usel fotograf – det lutar åt det senare 🙂

Enkelt och galet snabbt
Jag brukar hålla mig ifrån allt som andas ”halvfabrikat” och detta var ett pulver, man skakar bara ihop pulvret – precis som en proteinshake – men sen gräddar du det till pannkakor istället, otroligt smidigt, och när jag läste innehållsförteckningen så var det riktigt schysst – och framförallt, glutenfritt!
Ett paket med såna här pulverpannkakor från WNT ska jag se till att alltid ha hemma framöver. Perfekt reservmat.


Amarantgröt – nyttigt och glutenfritt

Jag tycker att gröt är bra. Mättande och nyttigt!
Men havregrynsgröt får jag galet ont i magen av. Testade bovetegröt nyligen (här) men det föll inte mig i smaken alls.
Jag testar vidare och igår blev det amarantgröt.

amarantgrötAmarant är små, små frön. De har lågt GI-värde och innehåller fullvärdigt protein samt järn, magnesium och kalium. Smakar lite nötigt och går att koka och ha istället för tex ris. Gröten tog ett tag att koka så det är inte nån snabbmat. Den var god och inte lika kletig som havregrynsgröt.

Amarantgröt
3 dl vatten
Lite salt
1 dl amarantfrön som sköljs före kokningen, alternativt kokas upp och första kokvattnet hälls av. Sedan häller du på nytt vatten.

Du kan även tillsätta kanel, kardemumma eller ingefära som smaksättning.

Gröten kokas i cirka 30 minuter.

Jag toppade gröten med min granola och lingon.

 

 


Supergod granola – glutenfri och sockerfri – med kanel och kardemumma

Igår gjorde jag en fantastiskt god granola som är både utan socker och gluten. Och inga konstiga tillsatser. Man får det som man vill när man gör egen!

nyttig granola

Nyttig granola
2 dl boveteflingor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl hackad mandel
1 dl hackade hasselnötter
2 krm vaniljpulver (äkta vanilj)
1-2 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1/2 dl torkade aprikoser, hackade i småbitar
1,5 dl vatten
30 gram smör eller kokosolja

Så här enkelt fixar du granolan!
Hacka de ingredienser som ska hackas; mandeln, hasselnötterna, aprikoserna. Smält fettet och blanda alla ingredienser, häll på vattnet och rör om. Bred ut på en två plåtar och grädda i ca 25-30 minuter på 175 grader. Rör om emellanåt och kolla att det inte blir bränt i slutet.

granola3Chiapudding till frukost
Jag blandade cirka 1 dl mandelmjölk och med 3 msk chiafrön på kvällen. Efter en timme rörde jag runt och kollade att den verkade bli lagom tjock. Annars är det läge att späda ut med mer mandelmjölk eller, om den är tunn, hälla i lite mer chiafrön.
Sen får den stå i kylskåpet under natten.
Bären tillsätter jag alltid på morgonen, det blir fräschast så.
Man kan antingen röra ner bären i chiapuddingen eller lägga dem ovanpå.

lingonchia


Bovetegröt till frukost

Imorse ville jag testa att byta ut min frukost – 2 ägg, kaffe och en bovetefralla – till något nytt.
Hade läst om att bovetegröt skulle vara så gott.

bovetegröten

Men ack vad jag bedrog mig. Fy. Nu är inte jag någon grötmänniska, så kanske är jag fel person att uttala mig. Jag tycker att havregrynsgröt är helt okej ändå, men får ont i magen av det. Men det här – nä, jag tyckte att det smakade mjöl.

Ni som ändå känner er hugade att prova eländet

2 dl vatten
1 dl boveteflingor
1 krm salt

Kokas upp i kastrull och låt stå i cirka 15 minuter.

Serveras med bär och frön eller någon form av müsli.

 


Enkel nyttig glutenfri tortilla/wrap

Igår gjorde jag en supersnabb och enkel tortilla i stekpannan. Fyllde den med kalkon, spenat, fettsnål ost (inte ofta jag unnar mig ost, men igår fick det bli lite extra lyx) och en röra gjord på kvarg och sambal oelek.

tortilla wrap

Svårt att få riktigt bra på bild, nu när det är mörkt och dåligt fotoljus. Den var mycket godare än den ser ut, jag ska försöka fixa en ny fräschare bild i helgen.

Tortilla utan gluten
1 ägg
1/2 dl. vatten
2 msk bovetemjöl
0,5 msk fiberhusk

Vispa ihop smeten och häll i en stekpanna. Använd sparsamt med fett för annars blir tortillan ”kladdig”.
Stek på medel-låg värme på båda sidor (vänd som en pannkaka) tills den har fått stekyta och stelnat.

Wrap
Jag fyllde den med
Kalkon
Ost (10% fett)
Spenat
Kvarg blandat med lite sambal oelek (eller tomatpuré om man önskar mildare variant) och kryddor


Pumpamuffins med ingefära och protein

Experimenterade fram lite nya proteinmuffins med den halva butternutpumpan jag hade kvar i kylskåpet sedan jag gjorde biffar.
Dessa muffins är glutenfria och även laktosfria om man inte använder vassleprotein.

pumpamuffins

2 ägg
1 dl kokosmjölk
1/2 dl kokosolja flytande
2,5 dl finriven butternutpumpa
2 tsk ingefära
3 msk chiafrön
1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 dl kokosmjöl
3 dl vatten
1 dl vaniljprotein utan sötning
1/2 dl sukrin

Vispa äggen poröst, smält kokosoljan om den är i fast form. Riv butternutpumpan fint. Blanda alla ingredienser till en smet. Häll i formar.

Grädda i 175 grader,  20-25 minuter beroende på hur stora muffins du gör. Jag fick ut 10 stycken muffins och det tog närmare 25 minuter. Jag kände med provsticka från att de stått inne i 18 minuter, för att de inte ska bli för torra.
Proteinet kan uteslutas om du vill ha dem laktosfria.


Proteinmuffins med äpple och kanel

Supergoda glutenfria proteinmuffins med äpple och kanel. En extra lyx efter träning.

proteinmuffinsProteinmuffins
cirka 12 muffins
2 ägg, vispas poröst
Vispa i 1 dl kvarg samt
1/2 dl kokosolja (smält)
Riv ett äpple – det ska bli ungefär 1,5 dl rivet. Häll i äpplet samt
1 msk kanel
1/2 dl Holistics vanilj-proteinpulver utan sötning.
3 msk chiafrön
1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 dl bovete
1/2 dl sukrin (om ni använder proteinpulver med sötning behövs inte detta)
1 krm vaniljpulver
1,5 dl vatten

Vispa ihop allting. Häll smeten i muffinsformar.

Sätt ugnen på 175 grader och grädda i cirka 15-20 minuter. Känn med provsticka om de är klara.