Get in shape

Kokboksrecension: Hello Green

Raw food är ju hett (eller, tja… inte mer än 42 grader förstås) just nu och Josefine Jäger är en otroligt duktig rawfoodsinspiratör. Jag har fått äran att smaka hennes rätter tidigare, på Holistics kokosfest förra året. Kanongott!
Boken Hello Green innehåller många recept som jag vill prova och de flesta verkar inte vara alltför svåra. Dessutom får man bra beskrivningar om vilken utrustning man har nytta av, vilka superfoods man kan använda och vad man ska tänka på i rawfoodsammanhang. Det finns även beskrivningar hur man gör nötmjölk och listor på vad man bör ha hemma i sitt rawfoodskafferi.

Hello greenJag föll för en koriander- och kokos-soppa. Jag bara ääääälskar koriander så det var ju givet att det skulle bli en höjdare. Dock var jag fräck och frångick en liten detalj i receptet. Jag struntade i curryn. Jag ville inte att currysmaken skulle konkurrera med min älskade koriander så jag råkade bara ”glömma” den.

korianderkokossoppaJag hällde soppan i små glas (ljuslyktor från IKEA) och tog med mig på påskbuffébordet hos grannen. Det var knytis. Tyvärr hade jag glömt att köpa krasse att dekorera med så min blev ju inte riktigt lika tjusig som Josefines.

koriandersoppa

 


Kokboksrecension: Paleo – naturlig mat & livsstil

Idag tog jag ner boken Paleo – naturlig mat & livsstil från hyllan.

Paleo är ju ett koncept som jag tror stenhårt på. Det lite lustiga är att jag faktiskt åt såhär långt innan jag visste att paleo ens fanns. Skillnaden mot LCHF är att man får äta rotfrukter och lite frukt (dock sparsamt, men mer än vad LCHF tillåter). Du äter nyttiga fetter, men undviker gluten och laktos.

paleoKokbokBoken är inte bara en kokbok utan beskriver vad paleo är och varför man ska äta såhär. Du får listor över basvaror och över livsmedel du bör undvika. Boken tar även upp lite träning och har menyplaner.

Den innehåller många recept som verkar riktig goda. Ska man börja äta paleo och sluta med mejerivaror så är det ju dessutom väldigt bra med en kokbok för det är inte helt lätt att vänja sig.
Det som får ett litet minus är bilderna. Det är lite olika kvalitet på dom, och allt ser inte så gott ut som det låter.

paleo

Fyllda lövbiffrullader
Dagens rätt blev lövbiffrullader fyllda med dijonsenap, champinjoner, bacon och lök. Och det var supergott.

Boken rekommenderade bakad sötpotatis till detta, men jag körde morötter och rödbetor istället.

Rätten får riktigt bra betyg och jag kommer definitivt laga fler rätter ur denna kokbok. Rekommenderas varmt!


Kokboksrecension – ”Maten är min medicin”

diskussionVego – neeeej!
Konversation med tonårsdotter – väldigt sent på kvällen. Jag hade nästan somnat (därav stavningen) då hon undrade vad vi skulle ha med oss som lunch till jobbet dagen därpå. Hon skulle extraknäcka lite.
Grönsaksbiffar var inte populärt.

20130612-181216.jpgMen biffarna var supergoda. Hittade dem i boken ”Maten är min medicin” av Janesh Vaidya – en ayurvedabok som fokuserar mycket på hälsa och rawfood. Jag läser aldrig recepten riktigt på riktigt, utan är en riktig slarvmaja och ”jag-tager-vad-jag-haver-Kajsa” så det blev så här:

2 broccolihuvuden 2-3 dl färsk babyspenat 2 dl soltorkade tomater 200 gram fetaost 3 ägg 2 msk fiberhusk 1 msk basilika oregano, svartpeppar, havssalt.

Ansa och koka broccolin lätt. Mixa ihop med ägg, fetaost och fiberhusk. Hacka/klipp de soltorkade tomaterna och spenaten i småbitar och blanda i smeten. Blanda i kryddor.  Låt stå för att ”svälla” i ca 10 minuter.

Här missade jag instruktionerna i receptet – man skulle ju ugnsgratinera biffarna, men jag gjorde  biffar och stekte i en plättlagg. Därför blev de lite ”brunare” än de i boken.

20130612-181419.jpg

Här syns receptet från boken.

20130612-181506.jpgBoken innehåller intressanta kapitel och mycket goda recept. Allt är vegetariskt. Även ett kapitel med rawfood-efterrätter.

Man får naturligtvis tips om hur man ska äta för den ayurveda-typ man är. Men jag tycker att det är svårt att hitta sin vata-pitta-kapha-personlighet. Känns som om jag är lite av varje. Skulle vara spännande att gå på en analys utifrån ayurveda.

Boken får 4 av 5 plus och jag kommer definitivt laga fler recept ur boken.

 


Kokboksrecension – ”Lev gott med LCHF och periodisk fasta”

lev gottÅse Falkman Fredrikson är grymt duktigt. Hennes blogg 56 kilo är både galet snygg och har supergoda recept.
LCHF eller ej, recepten är goda vilken ”diet” eller icke-diet man än följer. Lägg till pasta, ris och potatis om du inte vill följa LCHF.

”Lev gott med LCHF och periodisk fasta” är Åses andra bok. Den första innehåller även den många användbara och supergoda recept. Men jag får nog anledning att återkomma till den boken senare.

Dag 6 på detoxen med kycklingwok
Idag, sjätte dagen på detoxen så valde jag att laga en kycklingwok.
Jag brukar göra det rätt ofta, det känns gott och fräscht – men denna hörde absolut till de bättre jag har gjort. Enkel, snabb och god. Att jag älskar koriander gjorde ju inte saken sämre.

Jag kommer definitivt göra fler recept ur denna bok.
Ska du bara köpa en kokbok – köp denna. Den får 5 plus av 5 möjliga.

Lev gott