Get in shape

Pumpamuffins med ingefära och protein

Experimenterade fram lite nya proteinmuffins med den halva butternutpumpan jag hade kvar i kylskåpet sedan jag gjorde biffar.
Dessa muffins är glutenfria och även laktosfria om man inte använder vassleprotein.

pumpamuffins

2 ägg
1 dl kokosmjölk
1/2 dl kokosolja flytande
2,5 dl finriven butternutpumpa
2 tsk ingefära
3 msk chiafrön
1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 dl kokosmjöl
3 dl vatten
1 dl vaniljprotein utan sötning
1/2 dl sukrin

Vispa äggen poröst, smält kokosoljan om den är i fast form. Riv butternutpumpan fint. Blanda alla ingredienser till en smet. Häll i formar.

Grädda i 175 grader,  20-25 minuter beroende på hur stora muffins du gör. Jag fick ut 10 stycken muffins och det tog närmare 25 minuter. Jag kände med provsticka från att de stått inne i 18 minuter, för att de inte ska bli för torra.
Proteinet kan uteslutas om du vill ha dem laktosfria.


Wrap med kalkon och tomatsalsa

Igår gjorde jag wraps med hembakade, glutenfria, tortillabröd. Supergott!

wrap tortillaJag bakade tortillabrödet på en variant av LCHF-pastan. Bröden passar även till tacos.

3 tortillabröd
4 ägg vispas poröst
2 msk philadelfiaost
1/2 dl creme fraische
1/2 dl fiberhusk
1/2 dl bovetemjöl
salt

Alla ingredienser blandas i bunken med de vispade äggen.
Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Jag tog för enkelhetens skull en klick per plåt, så att jag kunde göra dem runda.
Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla ut tunt.
Grädda i 150 grader i 15 min.

tortillaFyllningen
Kalkon i skivor
zucchini i strimlor
en liten klick gräddfil
lite riven ost

samt en tomatsalsa:
hackade tomater
hackad rödlök
chilikrydda
sambal oelek
olivolja
örtkryddor
salt


Grilla egna (LCHF) hamburgare

hamburgareRiktiga hamburgare är gott, men de där man kan köpa i frysdisken – nä fy tusan. Varför ens göra det när man så himla enkelt kan göra egna?

Receptet
Krydda köttfärsen med salt, peppar och valfria örtkryddor eller chili
Tryck ut köttfärs i en hamburgerpress
Grilla!

Betydligt fräschare än de som säljs i butik, det kan jag lova.

hamburgerpress

Hamburgerpress från ICA

Jag har själv en hamburgerpress från Tupperware som jag fått i present, men det finns flera olika varianter. Denna från ICA.

Jag serverar hamburgaren inslagen i ett salladsblad och med hemmagjord dressing.

Dressing
Gräddfil
Chili eller sambal oelek
Kryddor
Tomatpuré

Kött från Gröna gårdar
Jag kan verkligen rekommendera köttfärsen från Gröna gårdar. Så mycket godare än vanlig.

 


Nyttig, enkel ostkaka

Har haft ett recept liggande rätt länge på bänken i köket. Ostkaka.
Jag älskar ostkaka. Farmor är från Småland så äkta hemlagad ostkaka har jag ätit sedan jag var barn.
Inget går ju upp mot det, men jag tänkte i alla fall prova att laga en nyttigare – och garanterat enklare, snabbare – variant.

ostkakaOstkaka
250 gram keso
2 dl grädde
3 ägg
1 dl hackad mandel
4 droppar bittermandelessens
lite äkta vaniljpulver
(ev sötning om du önskar – jag hade det inte)

Hacka mandeln i matberedare eller liknande (jag har en liten hack-tillsats till min mixerstav).
Vispa äggen.
Vispa grädden.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Häll i smörad form och grädda i 200 grader i ca 45 minuter.

Jag serverade den med varma hallon.


Den perfekta paleo-glassen med hallon-lakrits

Nu har jag lyckats! Jag gjorde en paleoglass för ett par veckor sedan men eftersom jag själv vill ha den ”gräddig” och inte sorbet-liknande så var jag inte hundra procent nöjd. Jag blandade i lite proteinpulver då, och även om jag kör ett rent pulver – utan sötningsmedel och konstigheter – så är det trots allt lite vassle, och det är ju inte helt ok enligt paleo.

hallonlakritsglass

Men så kom jag på den briljanta ( 🙂 ) idéen att prova att ta lite psylliumfröskal (fiberhusk) i istället. De suger ju nämligen i sig vätska och det är det som gör att glassen blir krämig. Och det funkade! Supergod blev glassen som jag gjorde.

Hallon-lakrits paleoglass
2 ägg, vispas poröst
1 förpackning kokosgrädde (fetaste kokosmjölken)
Någon deciliter hallon mixas ihop med kokosgrädden
1-3 tsk lakritspulver (Kung Markattas använder jag) och du väljer själv hur stark lakritssmak du vill ha
1-2 tsk fiberhusk (absolut inte mer än 2, då blir det istället segt)

Blanda ihop allting efter att äggen vispats. Sen in i frysen några timmar.

Jag tog inte någon sötning, men om man önskar så kan man använda agavesirap. Jag funderar själv på att prova att mixa ner några torkade aprikoser för att få lite naturlig sötma men det får bli ett senare experiment.


Oeufs en cocotte – ägg i minigryta

Perfekt frukost eller enkel lunch och fantastiskt gott är ”oeufs en cocotte”. Rätten går att variera i oändlighet – man kan ha i skinka, bacon, purjolök, parmesanost, champinjoner…

oeufcocotte…men så här gjorde jag…

1 ägg
1-2 msk grädde
1 bit tomat
1 blad grönkål
2-4 tärningar fetaost
chilikrydda
salt
oregano
lite smör/olja till formen

Dela ägget och spar äggulan bredvid (min låg kvar i ena delen av äggskalet medan jag rörde ihop resten)
Rör ihop grädden, äggvitan och fetaosten samt krydda.
Smörj formen (som ska vara ugnsfast) och lägg i grönkålen. Häll över ägg-grädd-smeten och häll sedan i äggulan och lägg på tomaterna. Krydda extra med oregano om du vill.

Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Vissa som gör denna rätt rekommenderar att ha minigrytan i ugnen men i en form med kokhett vatten – ett vattenbad. Vet faktiskt inte vad det gör för skillnad men jag körde så för säkerhets skull.


Beach 2014 och äggskalsodlingar

jo, just det – det är ju snart sommar och det är fler i min familj som har insett det 🙂
Min man började köra LCHF förra veckan. Han brukar köra det som ”kur” ibland, och då går han all-in. För två somrar sedan gick han ner 10 kg på åtta veckor. Den här gången har han redan tappat fyra kilo på drygt en vecka :O men i början är det ju förstås en del vatten.

En är min. En är min mans. Kan ni gissa? 🙂


Träna bör man…

Han tränar en hel del också och han är mycket starkare än vad jag är.
Själv har jag varit på gymmet idag och kört ett tungt styrkepass. Men jag kommer nog aldrig ikapp honom…

Sido-utfall ger snygg rumpa!
Har riktigt ont i rumpan efter att ha kört den utmärkta (men aningens jobbiga) övningen sido-utfall. Man vill ju ha tajtaste rumpan ever – som Carolin skriver om här: http://kurera.se/carolin-helt/etikett/sidoutfall/
Jag lägger till en femkilos viktplatta som jag håller framför mig genom övningen. Gör att man måste skärpa till coremuskulaturen genom hela övningen för att orka. Perfekt inför Beach 2014! 🙂

äggskalsodlingOdla i ägg
Över till något helt annat. Dagens husmorstips 🙂
Idag har jag äntligen planterat mina tomatplantor. En sak jag lärde mig förra året är att man kan odla i äggskal. Det är genialt! Man behöver nämligen inte plantera om tomatplantorna utan man tar hela ägget med plantan i och sätter det i en större kruka när det är dags för omplantering. Äggskalet är tydligen bara nyttigt för plantan och försvinner sen i jorden.


Kokboksrecension: LCHQ-kokboken

I helgen var det massor av aktiviteter så jag lagade varken mat på fredag- eller lördagskvällen. Så min ”Laga-Mat-Efter-En-Kokbok-dag” (som jag har tänkt ha varje helg – annars använder jag ju aldrig kokböckerna) fick skjutas till igår, tisdag. Och på tisdagar ska det vara något hyfsat lättlagat.

paulun LCHQ

Jag valde boken LCHQ-kokboken som Fredrik Paulún har skrivit. Tanken är en lågkolhydratkost men med bra fett, bra protein och, när man äter det – även bra kolhydrater. Lite så som jag också tycker att man ska äta. Jag har ju absolut ingen nolltolerans gällande kolhydrater utan får i mig rätt mycket – men då gärna i form av morötter, rödbetor och liknande.

Boken har även lite tips i anslutning till recepten. På det receptet jag lagade stod följande:
”Sej är mager, vit fisk som dock innehåller tillräckligt mycket omega-3 för att ha en bra hälsoeffekt. Dessutom påverkas insulinskänsligheten positivt och blodtrycket sjunker av fiskprotein. Kokosmjölken i denna rätt är inte bara god utan innehåller fettsyror som är lätta för kroppen att förbränna och på så vis gör det lättare att hålla vikten.

fisksoppaFisksoppa med röd curry.
Barnen var tyvärr inte hemma men min köttälskande man tyckte att soppan var SuperGod!

Väldigt högt betyg från honom.
Jag tyckte också att den var väldigt god! Hade iochförsig inte väntat mig nåt annat.
Kommer absolut lagas fler gånger. Och det finns fler bra recept i boken. Inte alltför krävande utan rätt lättlagad mat.

Jag gjorde tre små förändringar i receptet, jag stekte i kokosolja istället för rapsolja, jag bytte en gul lök mot purjolök och jag hade ingen fiskbuljong hemma (har inte hittat någon ekologisk) så jag tog sådan asiatisk fisksås istället. Passade perfekt.

Den här rätten kvalar ju även in under begreppet Paleo.


Test av matkasse

Det ringde en telefonförsäljare för några veckor sen. Hade ett kanonerbjudande på Mathems matkasse. 300 kronor rabatt på första kassen.

Vi har haft matkasse från Linas tidigare och visst, vi har hittat många nya favoriter. Men det blir så mycker ris, pasta och potatis över. I längden blir det inte alls bra. Och så är det svårt att anpassa rätterna i matkassen för mig som äter glutenfritt och snålar med kolhydraterna. Och man tar ju matkassen för att slippa tänka själv tycker jag. Inte för att få massa extrajobb.

Rätt nummer ett var helt fel!
Kassen kom i måndags och första maträtten funkade inte alls. Morbergs panerade rödspätta med både vetemjöl och ströbröd. Min mage hade gjort en dubbelvolt om jag hade käkat det. Med min modifiering blev det en supergod fiskgryta istället. Massor av färsk dill, champinjoner och rödspättan.

falafelmixRätt nummer två var falafel
Dagens rätt var falafel med raw tomatsås och en gurksallad. Och nu snackar vi! 🙂 Det här var supergott och precis min smak. Det som var spännande var falafelmixen från Ewalie – ett företag som jag måste kika närmare på. Hörde talas om dem först igår. De verkar ha mycket glutenfria och ekologiska mixer. Brownie, våffelmix och brödmixer samt grenola och müsli.

Tomatsåsen var supergod. Tomater, paprika, riven ingefära, olivolja, kryddor och massor av koriander kördes i mixer! Den måste jag göra ofta.
Även gurksalladen var fräsch och god. Så dagens rätt fick högt betyg från mig. Men tyvärr lågt betyg från trettonåriga sonen. Hade grävde fram köttbullar ur frysen. Min man gillade rätten och tonårsdottern var inte hemma.

falafelFalafelmixen verkade ”ren” i ingredienslistan också. Toppbetyg från mig.

Resten av veckan kan vi förvänta oss detta på matbordet hemma:
Köttfärsfyllda piroger – får bottennapp från mig redan från början, både pga gluteninnehållet förstås men även för att man ska göra dem med sån färdig pizzamix. Känns inte helt hundra tycker jag. Jag vill göra min mat från grunden.

Citronrostad kyckling med hummus – det här kan nog vara nåt. Man lägger kycklingklubbor och potatis på samma plåt och skjutsar in det i ugnen. Dock kommer jag lägga till morötter och rödbetor på min plåt. Potatis äter jag sparsamt.

Wokad sötstark lövbiff – låter jättegott men det ska i en halv deciliter farinsocker i. Buhh! Man kan ersätta det med honung så det får väl kanske bli en liten matsked honung. Inte en halv deciliter iaf. Inte heller kommer jag sätta i de två matskedar vetemjöl de rekommenderar.

Sammanfattat
Så – vad säger jag om matkassen. Tjaa.. det är svårt att få ihop det när man inte äter socker och vetemjöl. Men vi provar nog nån vecka till i alla fall.

Måste testa Gastrofy
När vi har tröttnat på Mathem så måste jag testa ett annat, nytt tror jag, koncept på matkasse. Gastrofy.se
Det verkar helt suveränt. Man väljer vilken ”diet” man vill ha: vegetariskt, paleo eller LCHF och därefter väljer man själv vilka rätter man vill ha. Om det här funkar och det är gott och fräsch – då måste det ju bli en given succé.


Kokboksrecension – ”Lev gott med LCHF och periodisk fasta”

lev gottÅse Falkman Fredrikson är grymt duktigt. Hennes blogg 56 kilo är både galet snygg och har supergoda recept.
LCHF eller ej, recepten är goda vilken ”diet” eller icke-diet man än följer. Lägg till pasta, ris och potatis om du inte vill följa LCHF.

”Lev gott med LCHF och periodisk fasta” är Åses andra bok. Den första innehåller även den många användbara och supergoda recept. Men jag får nog anledning att återkomma till den boken senare.

Dag 6 på detoxen med kycklingwok
Idag, sjätte dagen på detoxen så valde jag att laga en kycklingwok.
Jag brukar göra det rätt ofta, det känns gott och fräscht – men denna hörde absolut till de bättre jag har gjort. Enkel, snabb och god. Att jag älskar koriander gjorde ju inte saken sämre.

Jag kommer definitivt göra fler recept ur denna bok.
Ska du bara köpa en kokbok – köp denna. Den får 5 plus av 5 möjliga.

Lev gott