Get in shape

Supergod fisksoppa à la paleo

paleo fisksoppaJag gjorde en paleo-fisksoppa förra veckan. Det är verkligen snabbmat. Jag skulle iväg på min sykurs och hade bara en halvtimme på mig.
Glutenfri, laktosfri och låg-kolhydrat. Och supergod!

Fisksoppa
800 gram torsk
1 liter vatten
4 morötter
200 gram broccoli
200 gram blomkål
1 förpackning krossade eko-tomater
1 förpackning kokosmjölk
1 rejäl bit (2 cm ) ingefära
2 tsk cajunmix Urtekram
2 tsk thaikrydda Urtekram
2 tsk mango-currykrydda (alternativt vanlig curry)
2 tsk havssalt
Riven vitkål

Häll i vatten i en gryta och lägg i fisken att puttra.
Skär morot i tunna ”slantar” och lägg i grytan. Låt det puttra till fisken och morötterna blivit nästan färdiga.
Häll på kokosmjölk och krossade tomater och krydda.
Lägg till sist i blomkål och broccoli – eller valfria grönsaker – som inte får bli alltför överkokta. Låt det puttra ytterligare 10 minuter.
Vitkålen kan läggas på som dekoration när rätten är klar och enbart röras ner direkt i tallriken.


Helgfrukost med glutenfria bovete-scones

En extra lyxig helgfrukost när regnet stod som spön i backen förra söndagen.

frukost Nybakade glutenfria scones, nypressad äppeljuice av egna äpplen, ekologiskt kaffe, ekologiska ägg och kvarg med lingon, blåbär, pumpafrön och solroskärnor.

frukost1Glutenfria bovetescones (4 st)
1/2 dl kokosolja eller 50 gram smör (rumsvarmt)
4 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
2 dl vatten (eller valfri mjölk)
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk chiafrön (valfritt)

Blanda bovetemjölet, fiberhusk, chia, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i det rumsvarma fettet och häll i vattnet, rör ihop till en deg.

Dela degen i fyra bitar  och forma till runda bullar. Lägg på bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i  10-12 minuter.


Paleo morotsbröd (glutenfritt & mjölkfritt)

glutenfritt morotsbröd

Snabbt, gott och enkelt! Dessutom gluten- och mjölkfritt! Kan det bli bättre?

Paleo-morotsbröd
4 ägg
0,5 dl kokosolja utan smak
3 dl riven morot
2 dl kokosmjöl
2 dl bovetemjöl
1,5 dl valfria frön (pumpa, solros, lin, chia)
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa äggen poröst.
Häll i kokosoljan (ska vara flytande form).
Riv morötterna, jag tog 3 dl av den rivna moroten. *
Blanda i mjölsorterna, frön och bakpulvret.
Häll i salt, vatten och de rivna morötterna.
Låt degen svälla ett tag och rulla sedan 10-12 bröd och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåt.
Strössla eventuellt lite frön ovanpå som dekoration.

Ugn 30-35 minuter

* jag hade ganska små morötter, och en del trasiga, men det gick nog åt cirka 6 stycken skulle jag tro. Det bästa är att riva och att ta 3 dl när de väl är rivna. Om det blir över så får man äta upp det 🙂


Enkel nyttig thai-fiskgryta à là Paleo

fiskgryta med thaismak

Jag gjorde en enkel fiskgryta häromdagen. Med supergod krydda.

Paleo thai-fiskgryta
Vitlök
Kokosolja
5 dl vatten
600 gram torsk
250 gram fet kokosmjölk
Broccoli
Blomkål
Urtekram thaikrydda, ca 3-4 tsk
Havssalt

Fräs pressad vitlök i lite kokosolja. Häll på vatten och kryddor och sjud fisken i vattnet tills den är nästan klar. Häll i grönsakerna samt kokosmjölken och låt grytan koka till den blir klar.

urtekram krydda

Jag äter detta som en allt-i-ett-gryta, men självklart kan den serveras med tillbehör som ris eller potatis – men då blir det inte paleo. 🙂


Lax och ljummen grönkålssallad

lax med grönkålssallad

Så gott och så himla lätt! En laxbit i ugnen, cirka 20-25 minuter. Lite fetaost och kryddor ovanpå.

Ljummen grönkålssallad
1 tomat
1 bit zucchini
3-4 grönkålsblad
eventuellt lite fetaost

Skölj grönsakerna
Ta bort de stora stammarna från grönkålen och dela i mindre delar.
Skär tomaten och zucchini.
Krydda med valfria kryddor och fräs allting i en stekpanna.

Smula eventuellt lite fetaost över.


Grilla egna (LCHF) hamburgare

hamburgareRiktiga hamburgare är gott, men de där man kan köpa i frysdisken – nä fy tusan. Varför ens göra det när man så himla enkelt kan göra egna?

Receptet
Krydda köttfärsen med salt, peppar och valfria örtkryddor eller chili
Tryck ut köttfärs i en hamburgerpress
Grilla!

Betydligt fräschare än de som säljs i butik, det kan jag lova.

hamburgerpress

Hamburgerpress från ICA

Jag har själv en hamburgerpress från Tupperware som jag fått i present, men det finns flera olika varianter. Denna från ICA.

Jag serverar hamburgaren inslagen i ett salladsblad och med hemmagjord dressing.

Dressing
Gräddfil
Chili eller sambal oelek
Kryddor
Tomatpuré

Kött från Gröna gårdar
Jag kan verkligen rekommendera köttfärsen från Gröna gårdar. Så mycket godare än vanlig.

 


Paleo fisksoppa – storkok till matlådor

Jag är inte mycket till ”matmamma”. Gillar inte att stå i köket å laga mat och har inte tiden heller. Mat ska gå snabbt och lätt att laga – men jag vill använda så mycket råvaror jag kan.

Men hur skönt är det inte när man tar sig i kragen en söndagseftermiddag och lagar nyttiga matlådor för en vecka framöver?

Jag gjorde en fisksoppa som kan passa de som äter Paleo, IFD eller FODMAP (ibs-kost).

20140518-200621.jpg

Fisksoppa
600-800 gram torsk
2-3 dl vatten
4-5 morötter
2 cm ingefära
2 burkar bambuskott
1 förpackning kokosmjölk
1 förpackning krossad tomat
Chili
Salt
Sambal oelek
Koriander

Börja med att koka fisken i vatten och kryddor. Tillsätt resten av ingredienserna – sen står det och puttrar tills det är klart.

Enkelt och gott.

20140518-201102.jpg


Paleo Chocolate Bowl

Jag gjorde en efterrättsliknade ”Acai Bowl”. Man kan väl säga chocolate bowl – eller chokladpudding med topping. Nyttig och paleovänlig chokladpudding.

chokladpuddingChocolate Bowl
4 större eller 6 mindre portioner

1 avokado
1 ägg
4 msk raw kakao
8 dadlar
1 msk chiafrön
1 dl kokosmjölk – gärna fryst (i iskuber)
2-3 msk hampaprotein
2 tsk macapulver

Mixa alla ingredienser i en mixer eller i en matberedare. Blötlägg gärna dadlarna först för att de ska bli lättare att mixa.
Kokosmjölken kan med fördel vara fryst (frys den i iskuber så får du lagom stora bitar som mixern klarar av) om du vill äta den direkt. Annars ställer du den i frysen tills den blir kall. Sätt på valfri topping. Nedan är det jag hade.

Topping
Hampafrön
Kakaonibs
Kokoschips/flakes

 


Supergoda paleofrallor

Hemma efter träningen strax efter halv nio och satte igång med baket. Glutenfria paleofrallor som passar min IBS-mage enligt kostplanen fodmap (det stavas så – fod, inte food).

Jag har gjort liknande recept tidigare men detta blev oslagbart bäst!

Nu är klockan över tio och man ska ju inte äta så sent men det är ju nybakat… så här sitter jag med en kopp te å en varm fralla.

Receptet skiljer sig inte så mycket från tidigare bröd – annat än att detta är godast hittills.

20140507-222018.jpg

Paleo-frallor
Ugn på 200 grader

4 ägg vispas poröst
50 gram smör smälts i kastrull
Blanda:
1/2 dl fiberhusk
2 dl teffmjöl
2 dl bovetemjöl
4 dl kokosmjöl
3 tsk bakpulver
Cirka en deciliter valfria (ev blandade) frön så som: linfrön, chiafrön eller solrosfrön
Blanda detta med äggen och smöret.
Vatten – kan tänkas vara 5-7 deciliter – blanda långsamt i det i degen tills du har en bra deg-konsistens.
Grädda i 25-30 minuter.

 


På gymmet & paleobröd-bak

Sitter i detta nu på cykeln på gymmet och trampar. Alldeles strax väntar en timmes tuff styrka. Fokus på core och armar.

Fodmap/paleo-brödbak
Direkt när jag är klar ska jag hem och baka glutenfritt bröd. Har inte en smula kvar till frukost så jag måste baka ikväll.

20140507-191859.jpg