Get in shape

Recept på 3 proteinbars – choklad, jordnötssmör & lakrits

Gjorde ett gäng egna protein-energi-bars för att ha när jag åker längdskidor. Blir galet hungrig av just längdåkning.
Blir inte alls hungrig av löpning eller styrketräning – då mår jag nästan illa efter träning istället och har svårt att äta något, men när jag åker längd måste jag ha fickorna fulla av käk 🙂

Jag gjorde en grundsmet och delade upp den i tre delar, sedan smaksatte jag varje del på olika sätt. Bra när man vill variera sig.

proteinbarsGrundrecept
3 dl mandel
3 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
3 dl vaniljproteinpulver utan sötning (Holistics)
4 dl russin (ekologiska)
1 dl kokosolja
cirka 3 dl vatten (smeten ska ha samma konsistens som chokladbollssmet)

Mindre mängd kolhydrater
Om man inte önskar så mycket energi/kolhydrater som russin ger så kan man välja att byta russin mot:
* Torkade aprikoser som har lite långsammare GI
* Proteinpulver med sötning
* Valfritt sötningsmedel som sukrin/stevia

Vill man ha dem Raw-food kan man välja:
* Hampaprotein istället för vassleprotein
* Honung som sötning (torkad frukt fungerar förstås också, men sötningsmedel är inte raw)

Jordnötsbars
Tillsätt 1/2-1 dl jordnötssmör utan salt

Chokladbars
Tillsätt ca 2 msk kakao (gärna raw)
Ett kryddmått vaniljpulver (äkta vanilj) kan även vara gott.

Lakritsbars
Tillsätt ca 3 tsk lakritspulver från Kung Markatta (smaka gärna av smeten och välj själv hur mycket du vill ha)

chokladproteinbar


Wrap med kalkon och tomatsalsa

Igår gjorde jag wraps med hembakade, glutenfria, tortillabröd. Supergott!

wrap tortillaJag bakade tortillabrödet på en variant av LCHF-pastan. Bröden passar även till tacos.

3 tortillabröd
4 ägg vispas poröst
2 msk philadelfiaost
1/2 dl creme fraische
1/2 dl fiberhusk
1/2 dl bovetemjöl
salt

Alla ingredienser blandas i bunken med de vispade äggen.
Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Jag tog för enkelhetens skull en klick per plåt, så att jag kunde göra dem runda.
Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla ut tunt.
Grädda i 150 grader i 15 min.

tortillaFyllningen
Kalkon i skivor
zucchini i strimlor
en liten klick gräddfil
lite riven ost

samt en tomatsalsa:
hackade tomater
hackad rödlök
chilikrydda
sambal oelek
olivolja
örtkryddor
salt


Den perfekta paleo-glassen med hallon-lakrits

Nu har jag lyckats! Jag gjorde en paleoglass för ett par veckor sedan men eftersom jag själv vill ha den ”gräddig” och inte sorbet-liknande så var jag inte hundra procent nöjd. Jag blandade i lite proteinpulver då, och även om jag kör ett rent pulver – utan sötningsmedel och konstigheter – så är det trots allt lite vassle, och det är ju inte helt ok enligt paleo.

hallonlakritsglass

Men så kom jag på den briljanta ( 🙂 ) idéen att prova att ta lite psylliumfröskal (fiberhusk) i istället. De suger ju nämligen i sig vätska och det är det som gör att glassen blir krämig. Och det funkade! Supergod blev glassen som jag gjorde.

Hallon-lakrits paleoglass
2 ägg, vispas poröst
1 förpackning kokosgrädde (fetaste kokosmjölken)
Någon deciliter hallon mixas ihop med kokosgrädden
1-3 tsk lakritspulver (Kung Markattas använder jag) och du väljer själv hur stark lakritssmak du vill ha
1-2 tsk fiberhusk (absolut inte mer än 2, då blir det istället segt)

Blanda ihop allting efter att äggen vispats. Sen in i frysen några timmar.

Jag tog inte någon sötning, men om man önskar så kan man använda agavesirap. Jag funderar själv på att prova att mixa ner några torkade aprikoser för att få lite naturlig sötma men det får bli ett senare experiment.


Kokboksrecension: Hello Green

Raw food är ju hett (eller, tja… inte mer än 42 grader förstås) just nu och Josefine Jäger är en otroligt duktig rawfoodsinspiratör. Jag har fått äran att smaka hennes rätter tidigare, på Holistics kokosfest förra året. Kanongott!
Boken Hello Green innehåller många recept som jag vill prova och de flesta verkar inte vara alltför svåra. Dessutom får man bra beskrivningar om vilken utrustning man har nytta av, vilka superfoods man kan använda och vad man ska tänka på i rawfoodsammanhang. Det finns även beskrivningar hur man gör nötmjölk och listor på vad man bör ha hemma i sitt rawfoodskafferi.

Hello greenJag föll för en koriander- och kokos-soppa. Jag bara ääääälskar koriander så det var ju givet att det skulle bli en höjdare. Dock var jag fräck och frångick en liten detalj i receptet. Jag struntade i curryn. Jag ville inte att currysmaken skulle konkurrera med min älskade koriander så jag råkade bara ”glömma” den.

korianderkokossoppaJag hällde soppan i små glas (ljuslyktor från IKEA) och tog med mig på påskbuffébordet hos grannen. Det var knytis. Tyvärr hade jag glömt att köpa krasse att dekorera med så min blev ju inte riktigt lika tjusig som Josefines.

koriandersoppa

 


Nyttiga våfflor

Våffeldagen och familjen vill ju förstås käka våfflor. Familjen Halvfabrikat (de som jag lever med 🙂 ) vill naturligtvis ha våffelmix av känt märkte. Innehållande vetemjöl, skummjölkspulver (högt inflammatoriskt värde), heläggspulver (låter väl inte så trevligt), bakpulver, salt och E471 (ja, de där E-medlen – som här – emulgeringsmedel, de kommer man inte ifrån)
Jo, man tackar (…helst inte ja till de våfflorna)

Nä, vi lagade familjens våfflor först och sen gjorde jag mina egna. Fyra stycken goda och supernyttiga paleo-våfflor blev det. Jag vräkte i mig två av dem, med varma hallon till. Vill man så kan man ju vispa lite kokosgrädde att toppa med också.

nyttig våfflaNyttig våffla
50 gram smör eller kokosfett utan smak
2 ägg
1 dl bovetemjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk chiafrön (kan uteslutas)
en gnutta salt
3-4 dl mandelmjölk (ev kan man byta ut någon deciliter mot vatten)

Smält fettet. Vispa äggen. Blanda ihop dessa.
Blanda de torra ingredienserna och bakpulver (jo, det är ju torrt, bakpulvret – men jag glömmer tusan alltid att ha i det i mjölblandningen)
Häll i mandelmjölk och blanda. Det blir lite tjockare än vanlig våffelsmet.

Ja, sen gräddar man som vanligt. Sylten är endast varma hallon som jag värmer försiktigt i en kastrull.

Våfflorna är ju både glutenfria och (om man väljer kokosfett) laktosfria.