Get in shape

Het pumpasoppa med kokosmjölk

pumpasoppaGjorde en pumpasoppa i veckan – det blev så många matlådor så jag behövde inte klä ut mig igår – på Halloween – jag började väl nästan se ut som en pumpa 😉

Pumpasoppa
1/2 butternutpumpa skuren i bitar
ca 5 dl vatten
ingefära
chilikrydda
2 vitlöksklyftor
salt
1 förpackning kokosmjölk
Lite smör/kokosolja

Fräs vitlöken i lite fett. Lägg i den skalade, tärnade pumpan och häll på cirka 5 dl vatten eller så att det täcker pumpabitarna. Riv en bit ingefära och krydda med chili och salt.
Koka i cirka 20 minuter.
Mixa soppan.
Häll på kokosmjölk och eventuellt mer vatten och låt detta bli varmt i kastrullen. Smaka av så att du är nöjd med kryddningen.

Toppa med lite frön.

 


Butternutpumpa- & halloumibiffar

Igår lagade jag fantastiskt goda biffar på butternutpumpa. Nu är det ju verkligen pumpa-tider och man kan använda pumpan både i soppa och i bakverk.
Det blev en meatfree-monday och nu ser jag fram emot lunchen!

butternutpumpbiffar

Butternutpumpa- och halloumibiffar
2 dl röda linser kokas i 4 dl vatten tills vattnet är borta (utan lock)
1/2 butternutpumpa skalas och skärs i småbitar som kokas i vatten tills den är mjuk (ca 15 min)
1 halloumiost (200 gram) riven på rivjärn.

Blanda dessa ingredienser och mosa ihop med en potatisstöt (sådan man mosar potatis med).
Blanda sedan i:
1 ägg
1 msk fiberhusk
kryddor; ingefära, chili, salt, gurkmeja efter smak

Låt stå och svälla i fem minuter. Sedan formas biffar och stek i stekpanna på medelvärme.


Snabb falafel

falafel När jag inte behöver laga mat till familjen väljer jag gärna vegetariskt. Igår skulle jag iväg på sykurs. Hade en halvtimme på mig att fixa käk och äta. Då är vego-mat verkligen perfekt för det går ofta snabbt att slänga ihop.

Variant av falafel
Så jag gjorde en egen variant av falafel. En väldigt snabb sådan. Och glutenfri såklart. Slängde även i lite grönkål för att öka nyttigheten i den.

2 förpackningar ekologiska kikärter
1 dl grönkål
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
2 msk koriander, jag valde fryst
2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk curry (valfritt)
1 ägg
1/2 msk fiberhusk
1 tsk salt
Sesamfrön till panering

Så här gör du: Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser till en smet. Forma till bollar  och rulla dem i sesamfrön. Stek i stekpanna.

Att jag valde vitlökspulver och chilipulver berodde naturligtvis på att jag tjänade några sekunder på det. Men självklart kan man välja råvarorna om man har lite längre tid på sig.


Test av matkasse

Det ringde en telefonförsäljare för några veckor sen. Hade ett kanonerbjudande på Mathems matkasse. 300 kronor rabatt på första kassen.

Vi har haft matkasse från Linas tidigare och visst, vi har hittat många nya favoriter. Men det blir så mycker ris, pasta och potatis över. I längden blir det inte alls bra. Och så är det svårt att anpassa rätterna i matkassen för mig som äter glutenfritt och snålar med kolhydraterna. Och man tar ju matkassen för att slippa tänka själv tycker jag. Inte för att få massa extrajobb.

Rätt nummer ett var helt fel!
Kassen kom i måndags och första maträtten funkade inte alls. Morbergs panerade rödspätta med både vetemjöl och ströbröd. Min mage hade gjort en dubbelvolt om jag hade käkat det. Med min modifiering blev det en supergod fiskgryta istället. Massor av färsk dill, champinjoner och rödspättan.

falafelmixRätt nummer två var falafel
Dagens rätt var falafel med raw tomatsås och en gurksallad. Och nu snackar vi! 🙂 Det här var supergott och precis min smak. Det som var spännande var falafelmixen från Ewalie – ett företag som jag måste kika närmare på. Hörde talas om dem först igår. De verkar ha mycket glutenfria och ekologiska mixer. Brownie, våffelmix och brödmixer samt grenola och müsli.

Tomatsåsen var supergod. Tomater, paprika, riven ingefära, olivolja, kryddor och massor av koriander kördes i mixer! Den måste jag göra ofta.
Även gurksalladen var fräsch och god. Så dagens rätt fick högt betyg från mig. Men tyvärr lågt betyg från trettonåriga sonen. Hade grävde fram köttbullar ur frysen. Min man gillade rätten och tonårsdottern var inte hemma.

falafelFalafelmixen verkade ”ren” i ingredienslistan också. Toppbetyg från mig.

Resten av veckan kan vi förvänta oss detta på matbordet hemma:
Köttfärsfyllda piroger – får bottennapp från mig redan från början, både pga gluteninnehållet förstås men även för att man ska göra dem med sån färdig pizzamix. Känns inte helt hundra tycker jag. Jag vill göra min mat från grunden.

Citronrostad kyckling med hummus – det här kan nog vara nåt. Man lägger kycklingklubbor och potatis på samma plåt och skjutsar in det i ugnen. Dock kommer jag lägga till morötter och rödbetor på min plåt. Potatis äter jag sparsamt.

Wokad sötstark lövbiff – låter jättegott men det ska i en halv deciliter farinsocker i. Buhh! Man kan ersätta det med honung så det får väl kanske bli en liten matsked honung. Inte en halv deciliter iaf. Inte heller kommer jag sätta i de två matskedar vetemjöl de rekommenderar.

Sammanfattat
Så – vad säger jag om matkassen. Tjaa.. det är svårt att få ihop det när man inte äter socker och vetemjöl. Men vi provar nog nån vecka till i alla fall.

Måste testa Gastrofy
När vi har tröttnat på Mathem så måste jag testa ett annat, nytt tror jag, koncept på matkasse. Gastrofy.se
Det verkar helt suveränt. Man väljer vilken ”diet” man vill ha: vegetariskt, paleo eller LCHF och därefter väljer man själv vilka rätter man vill ha. Om det här funkar och det är gott och fräsch – då måste det ju bli en given succé.


Detox: Dag 5 – slarv och klädbyte

Som jag skrev i inlägget igår så lagade jag rödbetsbiffar till lunchen igår. Efter det blev det lite hattigt eftersom jag sedan länge planerat att vara med på ett superroligt evenemang!

Klädbyte!
Det är ett gäng tjejer som har rensat ut det innersta ur sina garderober. Och så träffas vi hos en av tjejerna som bor centralt. Alla har med sig något käk till en buffé. Eftersom jag detoxade tog jag med mig laxrullar. Sen fanns det ju förstås rätt mycket grönsaker. Men middagen kanske inte var helt ultimat ur detoxsynpunkt. Jag åt inget ”dåligt” men ganska lite och lite ostrukturerat på nåt sätt 🙂
Men när de andra smuttade på vin och bubbel så drack jag en smoothie! Det var ganska självklart eftersom jag faktiskt körde bil 🙂

kladerÅtervinning
Här är bara lite av det som byttes under kvällen. Vissa saker är totalt helgalna. En av tjejerna hade rensat sin gudmors garderob på afrikanska kläder. Otroligt kul! Det som blir över lämnas till stadsmissionen.

fyndFynd!
Och riktiga fynd kan man göra! Som denna stass som Kicki älskade!
Kommer gissningsvis från 70-talet… 🙂

Detoxen då
Jo, det går bara fint! Det gick ju faktiskt bra att detoxa sig igenom en fest också (ja, klädbytet är en av årets höjdpunkter och otroligt festlig).
Känner mig mycket piggare än vanligt. Är det våren eller beror det på detoxen?

 


Snabb-snabbare-snabblunch

Ingen lunchlåda hemma.
På sommaren funkar det ju att ta med lite gröna bladgrönsaker, fetaost, nån tomat, lite oliver och lite annat smått och gott som blir en snygg salladstallrik men på vintern vill jag ha nåt varmt.
Så imorse snodde jag ihop den snabbaste lunchlådan. Eftersom jag har turen att ha kokplattor på jobbet så värmer jag allt i en kastrull klockan fem i tolv.

20140307-085824.jpg
Spenat, grönkål och några ärtor. Keso och kryddor. Värm det i kastrull så har du… Taahdaah .. en soppa!
(Idag hade jag tyvärr inte frysta ekologiska grönsaker hemma – annars rekommenderar och väljer jag Änglamarks)

Ska passa på att visa hur det ser ut när jag slänger ihop en grön smoothie som ser ut (och smakar) som en blå. 🙂
Oftast slänger jag bara i utan att mäta. Dessa ”proportioner” brukar jag ha. Mycket spenat. Inte lika mycket bär.

20140307-090102.jpg


Zucchini-mozzarellagratäng

Vegetarisk måndag nu igen. Men man behöver absolut inte vänta på en måndag bara för att laga denna!
Passar den vegetariska LCHF’arn, eller den som vill vara lite snål med kolhydraterna. Eller den som älskar mozzarella! 🙂

zucchini mozzarellaSätt ugnen på 225 grader.
Ingredienser
2 zucchini
1 lök (röd eller gul)
200 gram mozzarella
3 tomater

Tomatsås
1/2 paket frusen basilika eller 1 kruka färsk
1 dl pecorinoost (alternativt parmesan)
2 ägg
1 paket krossade tomater
salt, peppar och min favoritkrydda chili explosion

Hyvla zucchini i tunna skivor med osthyvel eller mandolin (inte den man spelar på dock, då blir morfar inte alls glad).
Salta och lägg zucchiniskivorna i ett durkslag för att dra ur vätskan. Torka av dem efter cirka 30 minuter.

Ta fram en kastrull och gör en tomatsås med krossade tomater, blanda i pecorinoost och hackad basilika, ägg samt kryddor. Låt det puttra ihop en liten stund.

Skär tomat, mozzarella och lök i tunna skivor.

Ta fram en gratängform och varva zucchini, tomater, mozzarellaost och tomatsåsen och avsluta med mozzarellaost ovanpå.

Tillaga i ugn i ca 30-35 minuter


Köttfri måndag

Meatfree monday och samtidigt LCHF?
Många gånger tycker jag att vegetariska kokböcker har så fasligt mycket kolhydrater i sina recept, i form av pasta och vete. Jag vill fortsätta köra LCHF (kolhydratssnålt) och antiinflammatoriskt (IFD) trots att jag har vegetariska dagar (fler än en i veckan).

broccolibiffarVarför inte testa supergoda broccolibiffar?
1 kvist broccoli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesanost (riven)
2 ägg
1 msk fiberhusk
kryddor som salt, peppar, chili.
Hacka och fräs löken, pressa i en vitlöksklyfta.
Koka en kvist broccoli lätt. Häll bort vattnet och blanda i löken samt parmesan, ägg och nån matsked fiberhusk. Krydda.
Mixa allt till en smet och stek lätt i en stekpanna alternativt plättlagg.

Till detta serverade jag en zucchinisallad
1 zucchini
1 purjolök
1 dl gräddfil
2 msk majonäs
1 msk dijonsenap
salt, peppar
Skala (valfritt, jag gjorde inte det) och tärna zucchini och skölj samt finhacka purjolöken.
Fräs detta i en stekpanna och låt sen svalna. Släng i lite krydda. Blanda gräddfil, majonäs och senapen.
Blanda ihop allt i en skål. Krydda.


Nyttig pannkaka och rawfoodsoppa

Raw food är mat som inte hettats upp mer än 42 grader – man vill behålla alla enzymer och alla näringsämnen. Enzymer hjälper kroppen med nedbrytning av mat och med ämnesomsättningen. Bra att ha alltså! 🙂

rawfoodsoppaRawfoodsoppa
1 näve färsk broccoli
1 näve färsk spenat
1 tsk vetegräs
timjan
trocomare örtsalt
chili
Ljummet vatten

Kör alla ingredienser i mixern, se till att vattnet är fingervarmt, dvs inte över 42 grader.
* Vetegräs är fullt med näring och klorofyll. Det är bra för immunförsvaret och enzymproduktionen och ger energi. Det innehåller inte gluten.
* Timjan är inte bara god utan bakteriehämmande samt motverkar hosta och är slemlösande.

kesoplättarProteinrika kesoplättar
Detta är ett recept som cirkulerar runt i LCHF-bloggar framförallt. Jag har hittat mitt hos fantastiskt duktiga Åse i bloggen 56 kilo
Eftersom plättarna är väldigt proteinrika så är de perfekta för de som tränar.

125 gram keso
1 ägg
3/4 msk fiberhusk

Blanda alla ingredienser med en mixerstav.  Grädda på medelvärme (svagare värme än du steker vanliga pannkakor).

Bär- och kokosgrädde
4 msk Krämig kokosmjölk
1 msk hallon
1 msk blåbär

Vispa/mixa ihop ingredienserna.


Pudding – med nyttiga chiafrön

chiafröpuddingSka man ha tid att träna måste man ta den! Det gäller att vara snabb, effektiv och ta vara på tillfällen.
Min kollega råkade ha två ägg till övers som hon ihärdade att hon inte skulle äta. Så jag befriade henne från dem precis innan hemgång från jobbet.

Sen snabbt hem (ja, det är 40-sträcka mest hela vägen, så snabb kanske är fel ord här) och eftersom barnen inte var hemma så slängde jag ihop en spenatsoppa till mig själv. Otroligt enkelt. Tänk Karl-Alfred!

Spenatsoppa – den ultimata snabbmaten
Man värmer fryst spenat. Slänger i ett gäng kryddor, gärna chili, ingefära och gurkmeja och lite valfri mjölk (vanlig, kokosmjölk, mandelmjölk, funkar även med vatten) och sen toppar man det med en skopa keso.
Med soppan och äggen i magen så passade jag på att sticka till gymmet, när ändå ingen verkade behöva mig. Träningstiden i effektiv tid räknat blev 1 timme och 15 min.

Chiapudding
När jag kom hem gjorde jag en väldigt spännande chiapudding. Jag hade nyligen köpt en påse chiafrön, för de ska ju vara så himla nyttiga, men jag har inte haft något bra tillfälle att äta dem. Så de har stått och stirrat lite surt på mig i skafferiet.

Nu idag hittade jag ett recept på bloggen hurbrasomhelst.se – en blogg som verkligen är hur.fin.som.helst! (Nej hallå! – stanna – det är min blogg ni ska läsa 🙂 )

Puddingen i min version blev så här:
4 msk chiafrön
1 dl mandelmjölk
1 dl hallon, som var rumsvarma och mosades
en nypa sukrin

Blanda/mosa ihop allt och låt det stå i kylskåpet ett par timmar.

Väldigt god för att vara så himla nyttig.