Annons
Annons

Glutenbarn föds sällan på vintern

Du löper minst risk att utveckla glutenintolerans om du föds vaginalt på vintern av en mamma som är över 35 år, enligt ny forskning. "Ja, så är det", säger Fredinah Namatovu, doktorand vid Umeå universitet, till TT.

Redaktionen

9 november, 2015
Glutenbarn föds sällan på vintern
Dela inlägget

Du löper minst risk att utveckla glutenintolerans om du föds vaginalt på vintern av en mamma som är över 35 år, enligt ny forskning.
– Ja, så är det, säger Fredinah Namatovu, doktorand vid Umeå universitet, till TT.

Allt fler blir glutenintoleranta i Sverige. Ökningen sker främst bland barn i åldrarna 2 till 15 år. Nu kan en ny studie utförd vid Umeå universitet ha svaren till varför.
– Glutenintolerans kan kopplas till bland annat kejsarsnitt, säger Fredinah Namatovu, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.
Läs också: Glutenintolerans vanligare i Sverige än i resten av Europa

Exponeras inte för mag- och tarmkanalens bakterieflora
Förklaringen tros vara att ett som föds genom kejsarsnitt inte exponeras för mag- och tarmkanalens bakterieflora.
– Floran har visat sig bygga upp immunförsvaret, förklarar Fredinah Namatovu, doktoranden som står bakom rönet.
Studien inkluderar 1,9 miljoner barn födda mellan 1991 och 2009, skriver TT.

Läs också – Probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Högre risk om man föds på våren eller sommaren
Resultaten indikerar också att det kan finnas en mindre risk för glutenintolerans för dem som föds vintertid.
Medan det bara lite senare i barnets liv kan medföra att immunförsvaret stärks när det utsättas för påfrestningar kan det få motsatt effekt om påfrestningarna kommer när barnets utveckling av just immunförsvaret är i en känslig fas.
– Barn som föds på våren, sommaren och hösten utsätts för virusinfektioner, som exempelvis RS-virus, rotavirus och influensa vid en ålder då immunförsvaret är i en viktig fas. Att utsättas för virusinfektioner kan störa immunförsvarets utveckling, resonerar Namatovu.

Läs också: 18 naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Lägre risk med äldre mammor – högre risk för låginkomsttagare
Barn till mödrar över 35 år löper mindre risk.
– De tenderar att introducera gluten successivt i små mängder till barnet, vilket har visat sig minska risken.
Även hur mycket pengar man tjänar verkar ha påverkan – och ju lägre inkomst mamman har desto större risk är det att barnet utvecklar en intolerans för gluten.
– Det kan kopplas till livsstil, att de inte lyssnar på livsmedelsråd, säger Namatovu.

Läs också: Antibiotika förstör barns tarmflora och förändrar deras BMI – för alltid

Av Redaktionen

Annons
Fakta

Fakta glutenintolerans

Att vara glutenintolerant innebär att glutenproteinet (som finns i vete, korn och råg) drar i gång en inflammation i tunntarmens slemhinna. Tarmluddet skadas och förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och annan näring förstörs.

Vid misstanke om celiaki (glutenintolerans) är första steget ett blodprov. Tycker resultatet på glutenintolerans tas i normalfallet sedan ett vävnadsprov (biopsi) i tunntarmen för att få en slutlig diagnos. För att blodprovet ska ge korrekt resultat är det dock viktigt att inte redan ha börjat med glutenfri kost, för då sjunker markören.

Sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst. Ärftligheten är hög och risken är 15 procent att få celiaki om någon annan i familjen har sjukdomen.
Källa: Celiakiförbundet och Anneli Ivarsson, Umeå universitet via Aftonbladet.

Annons
Annons