Annons
Annons

Glutenfria kanelbullar

De här glutenfria kanelbullarna är lika goda eller ännu godare än vanliga bullar. Inget skämt! Det är inga dietbullar precis - men de är saftiga, smakrika och lyxiga och innehåller kokossocker istället för vanligt socker. Kan göras som traditionella kanelsnurror eller snäckor. Passar barn och kalastillfällen perfekt. Prova och njut!

Redaktionen

4 oktober, 2016
Glutenfria kanelbullar
Dela inlägget

De här glutenfria kanelbullarna är lika goda eller ännu godare än vanliga bullar. Inget skämt!
Det är inga dietbullar precis – men de är saftiga, smakrika och lyxiga och innehåller kokossocker istället för vanligt socker. Kan göras som traditionella kanelsnurror eller snäckor.
Passar barn och kalastillfällen perfekt.
Prova och njut!

Läs också: Kanelbullens dag! Här är 5 alternativa recept

 

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Nilla Gunnarsson (bakom Nillas kitchen) och hennes receptbok ”Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och desserter”

Portioner: 20

Ingredienser

1 tsk kardemummakärnor
50 g smör eller kokosolja
25 g jäst
700 g valfri mjölk
1 ägg
1 äggvita
65 g kokossocker/rårörsocker
½ tsk salt
200 g vitt rismjöl
125 g durramjöl
75 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)

Utbakning
rismjöl

Fyllning
150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars cirka 50 gram mer smör)
150 g rumstempererat smör
75 g kokossocker eller råsocker
2 msk kanel

Pensling
1 ägg

Garnering
Pärlsocker eller hackade nötter

Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Gör så här

Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen.
Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i cirka en timme, beroende på temperatur i köket, till cirka 50 procent större storlek.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål.
Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.

Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut cirka 3 ½ centimeter tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, cirka 1–1 ½ centimeter breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa i cirka 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek.
Ta ut och låt svalna på galler.

Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons