Annons
Annons

Glutenfria semmelmuffins: ”Mufflor”

Det är semmeltider och Kureras kreativa matbloggare Mia Hagenmalm bjuder på en glutenfri variant  av semla – en "muffla"! Det vill säga muffins och kladdkaka i ett. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde.

Redaktionen

8 februari, 2024
Semmelmuffins med lingongrädde
Dela inlägget

 

Ett perfekt alternativ om du vill testa något annorlunda i semmelväg och/eller vill undvika gluten och vitt socker. Receptet kommer från Mia Hagenmalm som driver Kureras blogg Riktig mat & hälsa.

Annons

Ingredienser

Portioner: 10

Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder Sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan:
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver

Dekoration:
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över

* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn, eller ca 200 grader i vanlig ugn.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna till mandelmassan i en mixer och mixa till en fin massa.

Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen.
Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.

Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita.
Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över Sukrin melis.

Så vispar du kokosmjölk till grädde!

När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)
Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.

Tips! Testa även detta recept från Mia Hagenmalm: Semmelkladdkaka utan gluten och vitt socker

Annons
Annons