Annons
Annons

Glutenintolerans ökar bland vuxna

Sverige har den klart högsta förekomsten av celiaki i både Europa och USA. Vad det beror på vet man inte säkert men nu ska den stora mjölkonsumtionen utredas av Umeå Universitet tillsammans med ett forskarteam i Nederländerna.

Redaktionen

9 oktober, 2013
Glutenintolerans ökar bland vuxna
Dela inlägget

Sverige har den klart högsta förekomsten av celiaki i både Europa och USA. Vad det beror på vet man inte säkert men nu ska den stora mjölkonsumtionen utredas av Umeå Universitet tillsammans med ett forskarteam i Nederländerna.

Glutenintolerans, celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten förstör det tarmludd som finns i tarmen. Symptom som trötthet, diarré eller förstoppning, svårt att bli gravid, blåsor i munnen, gaser i magen, brist på järn, B12, zink eller folsyra samt värk i skelettet kan vara tecken på glutenintolerans. Tarmen läker och bildar nytt tarmludd på ett par månader om man slutar äta gluten. Idag är en livslång glutenfri diet den enda behandling som finns för att läka inflammationen i tarmen som orsakas av gluten.

Celiakiepedemi
På 70-talet var celiaki ovanlig och diagnostiserades endast hos 0,1 % av alla barn. Mellan 1984 och 1996 drabbades Sverige av en ”celiakiepidemi” bland barn under två år. Antalet fall ökade kraftigt för att efter cirka tio år minska lika plötsligt och sedan återgå till den tidigare nivån. Men Sverige är fortfarande på en rekordhög nivå jämfört med andra länder.

Tidigare var de små barnen drabbade men nu ökar gruppen äldre barn och vuxna som får glutenintolerans och cirka 50 procent av alla svenskar har genetiska förutsättningar att få glutenintolerans.
– När vi kontrollerade barn som föddes efter att vi slutade med de olämpliga rekommendationerna hade 2,2 procent celiaki. Det är fortfarande förskräckligt många jämfört med andra västländer. Jag är säker på att ännu fler av dem kommer att insjukna när de blir äldre, säger Anneli Ivarsson, barnläkare och celiakiforskare vid Umeå universitet till Dagens Nyheter.

Flera olika faktorer
Bertil Wosk, näringsterapeut och hälsoprofil, anser att det finns många faktorer som gör oss överkänsliga för gluten.
– Vi är känsligare och mer allergiska på grund av många faktorer: Gifter, antibiotika, fler vaccinationer samt dålig kost med mycket snabba kolhydrater, framför allt vete, och för lite andel grönsaker och fermenterade produkter, antibiotika, mer vaccinationer. Detta leder till sämre tarmflora, säger Bertil.

Vetet är inte längre vad det ursprungligen var.
– Man har förädlat vete under mer än 100 år. Det innehåller allt mer gluten och även mer svårsmält gluten. Detta för att industrin vill det, inte konsumenterna. Ursprungligt vete som exempelvis dinkel ger inte alls samma problem.

Vi får även i oss en betydligt större andel gluten än någonsin tidigare.
– Industrin lägger till extra gluten i bröd som de bakar (förutom det som finns i mjölet). Detta för att brödet ska få bättre bakegenskaper.

Summan av allt detta är att vi får fler glutenallergiker.
– Livsmedelsverket har givit folk olämpliga rekommendationer i decennier där folk uppmanats att äta mycket bröd, pasta och så vidare. Det har bidragit till problemen med glutenintolerans. Man bör också undvika att introducera vete till bebisar under sex månaders ålder eftersom tarmen inte är tillräckligt utvecklad, anser Bertil.

Anneli Ivarsson på Umeå Universitet säger samma sak.
– Det är förskräckligt att de gör så i ett land där problemen med gluten är så här omfattande. Om några decennier tror jag att vi kommer att titta tillbaka och säga: ”herregud, de var inte kloka”, säger hon till DN.

Av Malin Duvstedt

Annons
Annons