Annons
Annons

God sömn gynnar allt – men inte minst upplevelsen av din arbetsdag

Att vara utsövd gör livet lättare. Men det kan vara lättare sagt än gjort. Hög belastning och stress på arbetsplatsen är två starkt bidragande orsaker till sämre sömn - vilket i sin tur ger ökad stress och känlsomässig reaktivitet. Nu visar en ny studie på ett starkt ömsesidigt samband mellan hög belastning på jobbet och sömnstörningar.

Redaktionen

1 augusti, 2015
God sömn gynnar allt – men inte minst upplevelsen av din arbetsdag
Dela inlägget

Att vara utsövd gör livet lättare. Men det kan vara lättare sagt än gjort.
Hög belastning och stress på arbetsplatsen är två starkt bidragande orsaker till sämre sömn – vilket i sin tur ger ökad stress och känlsomässig reaktivitet.

Nu visar en ny studie på ett starkt ömsesidigt samband mellan hög belastning på jobbet och sömnstörningar.

För en del räcker det med att komma efter bara lite med sömnen för att det ska få konsekvenser som får livet att kännas betydligt dystrare och skörare. Men då kan det vara skönt att veta att det omvända ofta kan ske lika lätt.
Medan sömnbesvär kan göra ditt sinne mörkare kan god sömn förbättra upplevelsen av hela livet – inte minst av den tid du spenderar på jobbet.

Läs också: För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade i arbetslivet

Stor svensk studie
I linje med tidigare forskning visar den nya studien – med nära 5 000 deltagare – att störd sömn ökar stress och känslomässig reaktivitet.
Studien är genomförd vid Stockholms universitet och Karolinska institutet och publiceras i julinumret av tidskriften Sleep.

Läs också: Må bra och sov gott – med örter

God sömn kan göra dig dig mer lyckad på jobbet
Men resultaten visar även att arbetslivet kan förbättras genom att främja god sömn och på så sätt minska den upplevda stressen på, och minimera negativa attityder till, arbetet.
Hos de personer som hade höga arbetskrav 2008 kunde forskarna se efterföljande sömnstörningar vid en uppföljning 2010. På samma sätt kunde sömnstörningar hos personer 2008 kopplas till en högre upplevelse av stress, högre arbetskrav, lägre grad av kontroll och mindre socialt stöd på arbetsplatsen två år senare.

Läs också: Naturlig lösning på sömnproblemet

Forskaren: ”God sömn behövs för att fungera i vardagen”
Torbjörn Åkerstedt är professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och Karolinska Institutet:
– Effekten av sömnproblem till följd av stress betonar vikten av god sömn för att fungera i vardagen och eftersom sömnproblem är vanliga i den industrialiserade världen måste vi veta hur vi kan hindra problemen mest effektivt, säger han i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Läs också: Örter som hjälper dig att sova gott – och vakna utvilad

Så har studien utförts
Forskargruppen har analyserat 2008 och 2010 års data från den longitudinella studien SLOSH (The Swedish Longitudinal Occupational Survey of Health).
Gruppen som studerades omfattade 4 827 deltagare med en medelålder på 48 år, varav 2 655 kvinnor och 2 171 män. Information om kön, ålder och socioekonomisk ställning hämtades från nationella registerdata.
Ett särskilt sömnfrågeformulär användes för att identifiera sömnstörningar. Dessa definierades som svårigheter att somna, orolig sömn, upprepade uppvaknanden eller för tidigt uppvaknande. Krav på arbetsplatsen, kontroller i arbetet och socialt stöd på arbetsplatsen mättes med hjälp av den svenska versionen av Demand-Control-Support Questionnaire.

Läs också: Sömnen påverkar vårt immunförsvar

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons