Annons
Annons

Gör din egen lättlagade hirs- eller bovetevälling

Redaktionen

16 januari, 2013
Gör din egen lättlagade hirs- eller bovetevälling
Dela inlägget

Så här enkelt gör du din egna (glutenfria) välling, som just nu är vår son Leóns favoritvälling.

Ingredienser
2 msk hirsflingor eller bovetflingor
ca 10 mullbär
1/2 – 1 hel banan beroende på storlek på banan och barn
1-2 tsk lucumapulver
kanel

Gör så här
Koka upp 2 msk hirsflingor/bovetflingor med lite vatten.
Mixa sedan i kastrullen ner mullbär, banan och lucumapulver.
Häll eventuellt i lite kanel.
Spä sedan med kallt vatten till önskad konsistens.

Kuriosa om superfrukten lucuma
Lucuma som har en kola/vaniljsås-aktig smak är en frukt från Peru där den även är den mest populära glass-smaken. Rawfoodfamiljen använder denna för sötma i smoothies och raw bakverk. Lucuma har höga nivåer av B3, karoten, fiber, vitaminer och mineraler (till exempel järn). Finns att köpa i hälsokostaffärer.

För snabbvariant på vällingen till barn som äter på natten
”…tror jag på att innan man själv lägger sig koka upp så hirsen är färdig (grötkonsistens) och hälla i nappflaskan och ha i kylen. Gör du två satser, ställ den ena i kylen, den andra klarar sig i rumstemperatur några timmar. Du skulle kunna smaksätta och mixa ner till exempel kanel/mullbär/jordgubb/lucuma, vissa barn vill ju bara ha något varmt och dricka och kanske inte bryr sig om det inte smakar något särskilt.
Sedan när det är dags för mat på natten, koka varmt vatten i vattenkokaren eller ta från en termos och spä ut, häll i flaskan och skaka så det blir tunnare konsistens, för hirsen kommer ju stelna till i flaskan.”

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Kureras blogg Rawfoodfamiljen.
www.kurera.se/rawfoodfamiljen.

Annons
Annons