Annons
Annons

Gravid och drabbad av Vena Cava-syndrom?

Hjärtklappning, andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor. Kureras Gravidbloggerska Mia Tjärnlund är i vecka 33 och har nu råkat ut för Vena Cava-syndrom. Här berättar hon vad det egentligen är och ger sina bästa tips till den som är drabbad..

Redaktionen

21 maj, 2014
Gravid och drabbad av Vena Cava-syndrom?
Dela inlägget

Hjärtklappning, andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor. Kureras Gravidbloggerska Mia Tjärnlund är i vecka 33 och har nu råkat ut för Vena Cava-syndrom. Här berättar hon vad det egentligen är och ger sina bästa tips till den som är drabbad.

Hej Mia! Berätta snälla om vad Vena Cava-syndrom är?
– Längs ryggen går kroppens största vener (Vena Cava) med syrefattigt blod som ska tillbaka till hjärtat. Venen från nedre delen av kroppen är stor och mjuk och utsätts under graviditeten för ett större tryck än normalt på grund av allt som ska få plats därinne i magen. Tryck på venen orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat varpå det alltså blir ett underskott av syresatt blod som går ut från hjärtat och upp till hjärnan. Det kan i sin tur ge hjärtklappning – när hjärtat försöker kompensera blodbristen – andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor.


Mias tips för gravida vid Vena Cava-syndrom eller svimningar/yrsel:

  • Prioritera vätska framför mat för att undvika att bli uttorkad, även om vätska volymmässigt känns värre än mat.
  • Prioritera att dricka juicer (helst gröna) och smoothies framför vatten för att få näringen på köpet. Extremt små mängder i taget.
  • Lyssna noga på kroppen och lär känna förloppet. Då kan de flesta svimningsanfall undvikas. Jag känner av det i kroppen en-två minuter innan det händer och hinner agera. Det börjar med sammandragningar (om inte magen redan är stenhård vilket min just nu är konstant), fortsätter med hjärtklappning och sedan kommer svimningskänslan.
  • Lär dig din kropps dygnsmönster och försök anpassa aktiviteter därefter. För mig är det mycket värre på morgonen och på förmiddagen än senare på dagen. Det är som att dagens första pulsökningar är som mest påfrestande på kroppen. Kroppen kämpar dessutom med frukosten (ökat blodflöde till magen ger än mindre blod till hjärnan) ända framåt lunch.
  • Ha alltid en plan för var du ska göra av dig själv om du får svimningskänslor. Helst ett ställe där det går att lägga sig ner. Om det inte går, ett ställe att sitta. Om det inte går, ett ställe att sjunka ihop intill en vägg eller något att hålla i. Det viktiga är att det finns en plan för den knappa tid man har på sig så att man kan undvika att falla.
  • Berätta för folk i din omgivning så att de vet hur de ska agera om du blir dålig eller svimmar, vilket är att lägga dig på vänster sida (INTE rygg) och ge dig vatten.
  • Vila när du har möjlighet och ligg gärna på vänster sida. Det maximerar blodflödet tillbaka till hjärtat, avlastar trycket på venen i ryggen och syresätter kroppen maximalt.
  • Praktisera yoga-övningar i framåtläge, till exempel kan du stå på alla fyra och svanka/skjut rygg, testa hunden, barnets position och liknande. Underbart skön effekt både under tiden och efteråt när man känner att man äntligen får tillräckligt med syre och blod till huvudet.
  • Bada i epsomsalt/magnesiumsulfat för att få mage och muskler att slappna av så mycket det går. Bada INTE ensam hemma och bada INTE för varmt eftersom det kan orsaka blodtrycksfall. Sitt gärna upp i badkaret eller ligg på vänster sida. Att ligga bakåtlutad förvärrar känslan.
  • Ät extra magnesium- och järntillskott, magnesium för avslappning och järn för syresättningen av blodet.

 

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Vill du följa Mia under hennes graviditet och funderingar? Titta in och följ Mias Gravidblogg: https://kurera.se/mia-tjarnlund

Annons
Annons