Grenade aminosyror (BCAA)

Grenade aminosyror (Branch Chained Amino Acids, BCAA)
BCAA eller grenade aminosyror är valin, leucin och isoleucin. Alla är essentiella och har många funktioner i kroppen. Dessa är inblandade vid stressreaktioner samt vid energi- och muskelomsättning.

Trots strukturella likheter fyller de olika BCAA olika funktioner i ämnesomsättningen. Valin påverkar främst kolhydrater, leucin påverkar främst fetter och isoleucin både fetter och kolhydrater. Brist på isoleucin visar sig i form av muskeldarrningar. Grenade aminosyror är nödvändiga eftersom de används primärt av musklerna och används oftast som tillskott inom kroppsbyggarkretsar för att gynna uppbyggnad av muskelmassa. Grenade aminosyror är speciellt inkopplade på stress, energi och muskelmetabolism.

Lämpligt dagligt intag
Grenade aminosyror, främst leucin stimulerar proteinsyntesen, ökar återanvändningen av andra aminosyror i många organ och minskar nedbrytningen av protein. Många olika typer av genetiska defekter i ämnesomsättningen av grenade aminosyror existerar. Dessa defekter yttrar sig i en rad olika symtom, såsom mental efterblivenhet, lågt blodsocker, kräkningar, överrörlighet, och går att rätta till genom att undvika eller vara restriktiv med BCAA i kosten. Genom att öka intaget av biotin och andra näringsämnen kan dessa defekter motarbetas. 10 mg biotin per dag är ett lämpligt intag.

 

Stresstillstånd som infektioner, trauma, operation, feber, cirrhos och svält kräver troligen proportionellt mer leucin än valin eller isoleucin. Sjukdomar som hepatit, cirrhos, kronisk njursvikt eller leversjukdom sänker nivåerna av grenade aminosyror. Grenade aminosyror ges intravenöst åt kroniskt sjuka samt undernärda patienter som opererats, vid svåra trauman, gallsjukdomar och leversvikt.

L-isoleucin och L-leucin

Funktion
Isoleucin är en essentiell aminosyra. Psykiskt sjuka patienter har visat sig ha låga halter aminosyror däribland isoleucin. Isoleucin, leucin och valin utgör de aminosyror som är kända som grenkedjade aminosyror. Både isoleucin och leucin kan vara låga hos kroniskt sjuka personer. Isoleucin är viktig i tillverkningen av hemoglobin.

Ökat behov vid träning
Isoleucin är involverad i blodsockerreglering, utveckling och reparation av muskler, energireglering och hemoglobinutveckling. Isoleucinbehoven ökar efter operationer, trauman, sepsis och för kontroll av diabetes. Isoleucin agerar som en energikälla vid påfrestande aktiviteter och ökar uthålligheten. Aerobisk och icke aerobisk träning, styrketräning och andra fysiskt ansträngande motionsformer kräver mer isoleucin och andra aminosyror.

Förbättrat tillstånd för patienter med Parkinsons
Leucin är en essentiell aminosyra utan någon specifik terapeutisk uppgift förutom sin roll vid tillstånd där en grenkedjad aminosyra krävs. Det förekommer mycket leucin i musklerna och det spelar en stor roll vid musklernas reparation och återhämtning. Leucin är liksom isoleucin involverad i energiregleringen. Efter operation, trauma, sepsis, läkning av sår, reglering av diabetes ökar leucin p.g.a. dess kvävesparande effekt. Leucin stimulerar insulinproduktionen och blodsockerkontrollen. Patienter med Parkinsons sjukdom som fått tillskott av leucin har fått ett förbättrat tillstånd.

Både leucin- och isoleucinnivåerna har visat sig vara låga hos människor med nedsatt psykisk och mental hälsa. Leucin ges i kombination med t.ex. isoleucin, valin, tyrosin, cystin och glutaminsyra.

En studie i The British Journal of Nutrition rapporterar att överskott av leucin kan orsaka pellagra. Leucin i stora doser verkar också ha en negativ effekt på flera biologiska processer. Detta kan leda till nedsatta nivåer av vitamin B3, som i sin tur kan leda till pellagra. Isoleucin har en uppenbart reglerande funktion på niacin eftersom kost som innehåller mycket leucin kan orsaka att niacin fälls ut i urinen medan isoleucin motverkar detta.
En nedgång i nivåerna av isoleucin och niacin kan leda till mentala och psykiska problem vilka förbättras med terapeutiska doser av isoleucin.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Medfödda brister i ämnesomsättningen. Den vanligaste bristsjukdomen är ”maple syrup urine disease” då grenkedjade ketoner och höga nivåer BCAA (branched chain amino acids) utsöndras.
Leucin hämmar tryptofantransporten i hjärnan och för höga halter leucin kan minska halten metionin och aromatiska syror, vilket har visat sig ha stor betydelse vid sjukdomar i levern. En studie har visat att tillskott av BCAA förbättrade tillståndet hos 8 av 9 patienter med ALS (amyotrophic lateral sclerosis). Undersökningsgruppen studerades under 1 år och under tiden behöll de muskelstyrkan och förmågan att gå.
Av dem som fick placebo istället för BCAA, förlorade 5 av 9 under samma 1-årsperiod dessa förmågor. BCAA-tillskottet som användes i studien bestod av 12 g leucin, 8 g isoleucin och 6,4 g valin per dag.

Veganer en riskgrupp
Tecken på lågt isoleucin är bl.a. huvudvärk, yrsel, trötthet, depression, förvirrat tillstånd och irritation. Det är ovanligt med leucinbrister men veganer eller personer med njur- eller leverproblem är den största riskgruppen. Stresstillstånd kräver ökade nivåer av BCAA och B6. Stress gör att protein bryts ned snabbare och BCAA-tillskott verkar normalisera de flesta hyperkataboliska tillstånd.

• leucin kan med fördel användas vid Parkinsons sjukdom (10 g per dag)
• D-leucin kan i likhet med fenylalanin främja kroppens egna smärtlindrande ämnen (endorfiner)
• personer med kronisk sjukdom lider ofta brist
• patienter med kronisk njursvikt har svår isoleucinbrist.

Källor i kosten
• Isoleucin och leucin måste intas utifrån och kan inte syntetiseras i kroppen.
• Både isoleucin och leucin kommer från samma källor i kosten.
• Nötkött, kyckling, fisk, fläsk, vilt, sojaprotein, sojabönor, kelp, spirulina, ägg, lever, keso, mjölk, råg, mandlar, cashewnötter, pumpakärnor, sesamfrön, solrosfrön, kikärtor och linser. Det anses finnas 70 mg leucin per g protein i kött.

Dosering
Isoleucin: i samband med andra aminosyror (t.ex. valin, leucin, tyrosin, cystin, glutaminsyra och ketoglukuronsyra) rekommenderas 250–700 mg per dag. RDI: 12 mg per kilo kroppsvikt.
Leucin: 170 mg–1 100 mg anses vara det dagliga behovet av leucin. RDI anses vara 16 mg per kilo kroppsvikt. Isoleucin och leucin bör alltid ges tillsammans, om de inte av särskilda terapeutiska skäl måste tas för sig.

Toxicitet
Höga halter kan leda till pellagra.

Synergister
Vitamin B6, vitamin B1, vitamin B3, koppar, riboflavin, biotin och magnesium.

Antagonister
Höga nivåer av leucin i kosten. Om man är utsatt för mycket stress drar det ur BCAA ur kroppen. Prostglandin E2 och arachidonsyra är antagonister till leucin. Atleter som utövar extremt fysiskt krävande aktiviteter har ofta för låga nivåer av leucin och isoleucin.

L-valin 

Funktion
L-valin är en essentiell aminosyra som det finns mycket av i musklerna och som krävs för normalisering av kvävebalansen i kroppen. Valin är vital för muskelhälsan – ämnesomsättning, återhämtning av muskelvävnad. Valin kan vara en energikälla för musklerna. Denna är tillsammans med leucin och isoleucin en av de grenkedjade aminosyrorna. Med grenkedjade menar man att dessa 3 aminosyror har en kolstruktur med förgreningar. Dessa aminosyror är inblandade i hur kroppen fungerar under stress. Valin är viktigt för den mentala skärpan, muskelkoordinationen och nervernas funktion.

Valin är även involverad i syntesen av de fysiologiska vitala proteinerna och peptider. Den bryts ned till succinyl CoA, ett viktigt enzym i energiproduktionen. Under absorptionens sista fas frisätts valin och små mängder leucin och isoleucin av muskelprotein och absorberas av hjärnan. Hjärnan använder sedan deras kolstrukturer som energikälla under perioder när glukostillgången är begränsad. Skelettala muskler använder grenkedjade aminosyror direkt som en energikälla.

Bristsymtom och terapeutisk användning
Inflammation, oro, ångest, sömnrubbningar och toxicitet (kväve). Proteinbehovet ökar vid stress och trots att alla aminosyror är viktiga förefaller de grenkedjade behövas i större mängder vid alkoholism, stress och kronisk leversjukdom. Detta leder i sin tur att det behövs en större mängd vitamin B6 för att uppnå en väl fungerande metabolism. Atleter och kroppsbyggare använder valin för att höja prestationsförmågan. Alkoholister och drogberoende personer har ofta svåra brister. Tillskott korrigerar och vänder på hjärnskada och andra neurologiska sjukdomar. Traumapatienter och patienter som fått brännskador behöver valin och andra grenade aminosyror för vävnadsförnyelse.

Källor i kosten
Protein av hög kvalitet innehåller 48 mg valin per g.
Vilt, keso, ricottaost, fläsk, biff, kyckling, fisk, fläsk, kalkon, ägg, mjölk, yoghurt, champinjoner, kidneybönor, spenat, broccoli, frön.

Dosering
1 g per dag tillsammans med fenylalanin, metionin och tryptofan.
Vid behov av viktminskning kan följande kombination ges: 2 delar fenylalanin, 2 delar valin, 2 delar metionin och en del tryptofan.

Toxicitet
Kan ge hallucinationer eller en krypande känsla i huden vid överdosering. Överdosering kan även ge fantasier, svindel och yrsel.

Synergister
Vitamin B6 och B1 är viktiga i den oxidativa metabolismen av grenkedjade aminosyror. Koppar, vitamin B2, biotin och magnesium är också involverade i samma process.

Antagonister
Alkoholism, kronisk leversjukdom, stress.

Stress och grenade aminosyror
Stress gör att nedbrytningen av protein går snabbt och ökar aminosyreanvändningen 3–4 ggr mer än i ett vanligt tillstånd. Vid svår stress bör minst 30 procent av dieten bestå av protein.
Vid intag av grenade aminosyror i tillskottsform minskar nedbrytningen av både protein och aminosyror i kroppen. Det behövs både mer grenade aminosyror och vitamin B6 eller pyridoxal-5-fosfat vid stress eller sjukdom. Grenade aminosyror, särskilt leucin producerar mycket energi under många olika former av stress som exempelvis vid trauman, operationer, feber, infektioner, muskelträning och vid all typ av atletisk träning. Grenade aminosyror bör användas vid alla former av stress. Vid förlängd träning kommer mellan 5–10 procent av energin från aminosyror, främst grenade aminosyror.

Träning och grenade aminosyror
Atleter och främst tyngdlyftare får ökad energi vid intag av grenade aminosyror. Grenade aminosyror ersätter steroider för dom som vill bygga muskelmassa. Atleter kan använda grenade aminosyror för att förhindra muskelnedbrytning. Levern bryter inte ned grenade aminosyror, därför cirkulerar de grenade aminosyrorna i kroppen och konkurrerar med andra aminosyror, särskilt tryptofan. Serotoninet i hjärnan ökar med motion, det gör även kvoten av grenade aminosyror till tryptofan. Tryptofan bidrar till trötthet p.g.a. motion, men genom att öka de grenade aminosyrorna när man motionerar fördröjer man den här tröttheten.

Dosering
Mängden är beroende av fysisk status och stressnivån. Normal dosering av grenade aminosyror ligger mellan 1 000–18 000 mg per dag.
Grenade aminosyror ska tas tillsammans. Intag av endast en grenad aminosyra, särskilt leucin minskar vävnadsnivåerna i plasma av valin och isoleucin. I cellerna ökar de grenade aminosyrorna testosteronnivåerna.
Doseringen för ökad atletisk prestation ligger uppdelat mellan 6–18 g per dag.

Viktminskning och grenade aminosyror
Om man står på en lågkaloridiet hjälper de grenade aminosyrorna ökad fettförbränning, inklusive fett runt midjan utan att påverka idrottsprestationerna negativt.

Exempel på studier, referenser

Supplementering med grenade aminosyror hjälper patienter opererade för levercancer
En grupp patienter med hepatocellular carcinom fick dagligt tillskott av grenade aminosyror. Dessa fick bättre blodvärden, mådde bättre samt kunde gå hem från sjukhuset tidigare än patienter som inte fick tillskott.
Okabayashi T. et al, ”The Benefit of the Supplementation of Perioperative Branched-Chain Amino Acids in Patients with Surgical Management for Hepatocellular Carcinoma: a Preliminary Study”, Dig Dis Sci, 2007 May 18; Epub ahead of print.


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.