Annons
Annons

Knäckebröd på kikärtsmjöl och andra nyttigheter.

Anna Ledberg

Groddat är godast
7 mars, 2013
Knäckebröd på kikärtsmjöl och andra nyttigheter.

Hej

Igår bakade jag ett gott bröd som jag gärna delar med mig av:

Som vanligt blev jag inspirerad av andra matbloggar – och kör mitt egna race med de råvaror jag har hemma. Läste att man kunde göra sitt egna kikärtsmjöl och det ville ju jag med göra. Sedan stoppade jag i det jag hade hemma.

IMG_4246
Så här gott ser det ut när det är klart. Min dotter fick smaka och sade genast: Meera ”baggebröd” (allt hårt bröd är för henne baggebröd)
Annons

 

Receptet ger en plåt

Du behöver:
2 dl kikärtor (torra och hårda, inte från en konservburk, utan från en påse)
0,25 dl chiafrön
0,25 dl solrosfrön
0,25 dl svarta sesamfrön
0,25 dl vita sesamfrön
0,25 dl linfrön
0,25 dl pumpakärnor
3 dl kokande vatten

Börja med att rosta kikärtorna i ugnen. 180grader i 10 minuter. Låt de kalla innan du lägger de i matberedaren. Mixa i flera minuter (jag fick ta några pauser för att inte överhetta min matberedare). Det ska bli ett mjöl av kikärtorna.

Under tiden blandar du ihop de torra varorna tillsätt sedan kikärtsmjölet och häll  över 3 dl kokande vatten. Tryck ut på en bakplåtsklädd plåt. Detta gjorde jag med fuktiga händer och slickepott – glöm kavlen för smeten är kladdig! Den bör vara omkring 0,5 cm hög, annars blir den för tunn.

Grädda i 180grader  – 45 minuter. Känn under brödet om det är torrt, annars grädda lite till.

IMG_4249
Serveringsförslag.

Brödet blir en även kul gåbortpresent!

 

 

Annons
Annons