Groddat är godast

Pajdeg utan gluten och laktos

Min sambo har kommit in i ett svep att han vill ha allting glutenfritt eller med så lite i som möjligt. Jättekul utmaning tycker jag eftersom det är jag som alltid lagar maten hos oss.

Igår överraskade jag med en paj helt utan utan gluten och för att göra det extra festligt är den utan laktos också! Den fick en 4 / 5 i betyg av gubben. Överraskande nog saknade han bara några tomater i fyllningen, då  hade det varit en solklar femma!

Receptet:
1 dl rostat kikärtsmjöl. (Rosta 1 dl torra kikärtor i ugnen. Sätt ugnen på max, låt bli varm. rosta sedan kikärtorna i 10 minuter. Låt svalan och mixa till fint mjöl i din matberedare.)

Passa även på att rosta mer kikärtor när du håller på och gör det här goda knäcket!

3/4 dl solroskärnor
1,75 dl bovetemjöl
1 msk olivolja
1 dl vatten
Lägg allt i din matberedare och mixa till en slät massa. Degen blir jättekladdig. Det ska vara så. Tryck ut den, med fuktiga händer, i en pajform i förslagsvis silikon. (Eller något annat material som klarar gå från frysen till ugnen) Nagga.
Ställ i frysen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader
När ugnen är varm lägg i skalet och grädda i cirka 8 minuter.

Jag gjorde fyllningen på lök, fransk ost och oliver. Hoppa över osten eller välj tofu om du ska bjuda en ”laktis” eller vegan.
Min fyllning:
4 lökar skurna i halvmånar
Brieost
Svarta oliver, urkärnade

Mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i det förgräddade pajsklet. Toppa över osten och oliverna.

Äggstanning
3 ägg
1 msk vatten
persilja
salt och peppar
Vispa ihop allt och häll över. Grädda hela pajen i cirka 30-40 minuter. 200 grader. Låt helst vila en liten stund innan ni hugger in.
IMG_4303

IMG_4301

Jag är ingen matbildsfotograf, men ville ändå visa hur det kan se ut. Och jag hoppas att ni också vågar laga mat utan gluten.

Ha en kanonfin eftermiddag

 

 


3 comments on “Pajdeg utan gluten och laktos

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


untitled-design

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

jobba-lagom

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]

ta-bort

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Blogginlägg

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet. Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera […]

som-andra-lever-ar-inte-facit

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Andligt

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen. […]

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Blogginlägg

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner: Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning […]

vegetables-knife-paprika-traffic-light-vegetable-40191-medium

Uppblåsta rotsaker?

Blogginlägg

  Hej! Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det? Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska […]

img_9179

Gott tillbehör med kikärtor

Övrigt

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast. Sallad med kikärtor och salladslök I burk kikärtor 1 bunk salladslök, knippt Persilja Olja Salt Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.  

img_9171

Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

Övrigt

Hej alla fina Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde. Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls. Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde. ”Kikärtssås” 1 gul lök, […]

4 viktiga punkter för att må bra

4 viktiga punkter för att må bra

Övrigt

Hej alla fina! Har ni tänkt på vilken komplex och spännande maskin livet är? Det är mycket som hänger i hop och påverkar varandra.  Den som vill banta kan äta 2 bananer, tänka elaka tankar om sig själv och sedan kuta gärnet.  Det är en metod som inte kommer fungera så värst bra. Jag har […]