Annons
Annons

Beach 13 Steg 2

Anna Ledberg

Groddat är godast
11 april, 2013
Dela inlägget

Bra, nu har vi lärt oss lite om maten – nu kommer nästa steg i målet att slippa gömma sig i vassen i sommar.

Steg 2, MOTION eller RÖRELSE

Eftersom kroppen är en fantastiks maskin så behöver den flera olika komponenter för att må bra. Maten är bränslet och motionen är det som får kroppen att må bra. 

Uppgift 1, Lite varje dag

Annons

Mycket smartare att göra litegran regelbundet än att använda helgen för att köra järnet på. Varje dag bör du komma upp i minst en halvtimmes rörelse. Om du dessutom delar 30 minuter i 3 gånger så blir det inte så mycket. Det är Ok att ta en tiominuters på morgonen, en på lunchen och en på kvällen.

Uppgift 2, Byt bilen mot busskortet

Den som åker kommunalt får mer rörelse under dagen än den som åker bil. Du sitter i bilkön, du sitter på jobbet och du sitter när du kommit hem?
Den som åker i rusningstrafik får inte bara förmånen att stå en stund och aktiverar de inre musklerna i kroppen som ökar bland annat balansen. Tydligen är det vanligt att ta bilen överallt – något som förvånar mig mycket. Min sambo förvånade mig när han ens tänkte tanken på att ta bilen till vår närbutik, 5 min promenad bort. Min svärfamilj förvånade mig när de ville att vi skulle ta bilen till restaurangen där vi skulle äta i lördags. Det var tydligt helt omöljigt för de tre som inte fick plats i bilen att gå utan chauffören fick åka två gånger.  Detta är nog vanligare än vad jag tror.
Är du en som tar bilen överallt? Byt till ett busskort. Gratis motion till och från stationen. Hur som helst blir det mer att gå än om du skulle sätta dig i din bil som står parkerad utan för ditt hus.

Uppgift 3, Arbetstid

Tillhör du den lilla skara som får träna på betald arbetstid? GRATTIS i så fall! Det är mycket bra tänkt av arbetsgivaren. Det gynnar ju faktiskt alla;D
Flera är de som får ett friskvårdsbidrag, ett FaR eller motsvarande – det är ju jättebra och verkligen generöst men NÄR ska du som jobbar heltid hinna träna. Det blir ju på kvällstid tillsammans med allt det andra; tvätten, städningen, laga maten, leka med barnet, och lägga det för att sedan orka sitta upp en stund för att få sin efterlängtade egentid. Eller sin träning. Och det är ju inte många som åker till lokal och träna om barnet är hemma själva och sover.
Helst skulle jag se att folk gör sin träning på dagen – för då är det gjort. Och allra helst på betald arbetstid. Cheferna blir belönade med piggare anställda som orkar mer. Både i arbetet och i privatlivet.

Uppgift 4, Kompis med samma kondis

Du ska ut  och stavgå, jogga, eller lunka? Toppen. Du vill inte gå själv utan vill hitta en kompis att gå med. BRA, där. Men hitta en kompis som har ungefär samma kondis som du. Då får ni både ut mycket av träningen. Föreställ dig att en marathonlöparen skulle springa med Agda 85 år. De har ju olika förutstättningar och målsättningar och framför allt ork. Tänk på samma sätt när du ska välja kompis. Välj den som antingen är något bättre än dig som pushar dig eller någon som är lika bra som du.

Uppgift 5, Ursäkter

Det finns en uppsjö med olika ursäkter som man kan använda sig av. Vilket väljer du? Kanske ”Jag har inte tid” Eller ”Jag har inte ork”  ”Jag vill inte bli svettig”
En idée är att ta en promenad på lunchen. Till och med du som bara har 45 minuter hinner. Du äter din matlåda på 20 minuter, du går på 20 minuter och så har du 5 minuter som marginal. Blir du svettig tar du med en ny tröja och byter om med. Äter du den mat som serveras på lunchrestauranger blir du bara trött och behöver vila efter du har ätit.

Uppgift 6, Rörelse

Har du svårt att gå till gym och svettas med alla andra musklösa tuffingar? Jag går helst inte dit och blir uttittad. Byt ut ordet träning mot RÖRELSE, helt plötsligt är inte träning förknippat med gym och biffar. Då blir det  heller inte svårt eller läskigt.
Vilken rörelse ger du din kropp den här dagen?

Lycka till!

Annons
Annons