Groddat är godast

Halloween

I morgon den 31 oktober är det Halloween och vi har pyntat och ätit pumpa mest hela vecka. Det är en av mina favoriter. Jag älskar pumpa och jag tycker den påminner om sötpotatis i smaken. Så passa på och ät upp innanmätet när du karvar ut och gör en figur.

20131026_185506

När vi skar ut tänderna på gubben, skar vi för mycket så vi fick limma fast dem med karlssons klister igen…;D

Det vanligaste att göra med ”pumpaköttet” är nog pumpasoppa skulle jag tro. Och det är urgott. Verkligen. En annan variant är att bara ugnsbaka dem med andra rotsaker, eller göra mos eller pumpapaj. Man kan också lägga in. Eller göra som dipp, koka mjuk, mixa, tillsätt olja och smulad fetaost.

Jag gjorde en pumpasoppa som jag gärna delar med mig av. Den här gången har jag kikärtor i soppan, det gör fyllighet, en nötigare smak och gör soppan om ännu, ännu nyttigare.

Pumpasoppa på mitt sätt

Innanmätet från en 3 kg pumpa, i bitar
1 liter vatten
1 msk ekologisk buljong
2 msk kokta kikärtor
Färskriven ingefära efter smak
(grädde)

Låt soppan sjuda 20 minuter. Mixa slät. Smaka av.
Jag tycker att kikärtor gör samma jobb som grädde, den blir fylligare och matigare. Jag använder hellre det än ersättningprodukter för jag tycker det är naturligare, godare.
Ha i kikärtor först, mixa sedan, låt koka samman om du sedan tycker att det behövs, ha i grädde. Helfet eller halvfet.
Om du har i grädde – låt soppan koka upp innan du serverar.

20131026_181755

Jag serverade soppan med filodegssticks, dettta är något som går att variera i det oändliga. Den här gången hade jag grönkål och fetaost.
Filodegssticks
500 gram grönkål, färsk eller fryst tinad
2 paket fetaost
Muskotnöt
Filodeg 1 paketStek kålen mjuk i en panna, tillsätt osten i smulor.
Krydda.
Lägg upp degen på en större skärbräda. Tag  ut 2 eller 3 filodegsark , lägg de på varandra (täck degen du inte använder med en fuktig handduk)
De 2-3 arken delar du i 6 bitar, lättast med sax.
Lägg på fyllning i mitten och rulla ihop. Fortsätt tills dela degen slut.
Pensla med vatten, toppa med tex svarta sesamfrön.
Grädda tills de har fått fin färg. Cirka 150grader 15 minuter
Kommer absolut göra dessa sticks på mitt adventsparty.

 

Äsch, nu ska jag gå och köpa gojibär som jag ska ge till barnen, om det kommer någon, och knackar på vår dörr i morgon. Det bor dock inte så många barn i dörrknackar ålder i vårt hus / område.

Just det, de ska ha fest på förskolan på fredag och lilla Elin ska vara utklädd till Robot. Vi hämtade en tom vinkartong från systemet och klädde den med folie, skar upp för huvud och armar. Det blir en lucka och även knappar / verktyg som vi ska sätta dit.

Det fick bli så, för hon älskar robotar! Vi hade först tänkt köpa en kostym men det finns inget passande i storlek 86.
Elin är 2,5 år och har kläder för 1,5 åringar och 1,5 åringar ska ju inte klä ut sig till häxor, monster….
Hon är prematur och kommer nog att vara petite tills hon börjar skolan.  Jag är dock väldigt glad att hon fortfarande väger lite när hon vill bli buren.

SÅ HAPPY HALLOWEEN!
Photo_8779_117691

Den här bilden tog jag när jag bodde och studerade i USA. Här kan vi snacka om att gå all-in på dekorationerna!

 

 

 


One comment on “Halloween

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

Blogginlägg

I går läste jag en debattartikel på Metro, den handlade om att införa obligatorisk träning på arbetstid.  Vad tycker du? Ska träning vara något obligatoriskt på arbetstid? Personligen gillar jag inte ordet obligatoriskt utan skulle hellre välja att säga erbjuda eller nästan obligatoriskt. Jag får ofta höra att vi talar om vuxna människor och man inte kan tvinga eller styra någon […]

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Blogginlägg

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet. Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera […]

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Andligt

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen. […]

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Blogginlägg

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner: Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning […]

Uppblåsta rotsaker?

Blogginlägg

  Hej! Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det? Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska […]

Gott tillbehör med kikärtor

Övrigt

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast. Sallad med kikärtor och salladslök I burk kikärtor 1 bunk salladslök, knippt Persilja Olja Salt Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.  

Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

Övrigt

Hej alla fina Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde. Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls. Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde. ”Kikärtssås” 1 gul lök, […]