Annons
Annons

Årsta- enskede tips

Anna Ledberg

Groddat är godast
2 november, 2013
Dela inlägget

Hej Caroline och alla andra nyfika söderbönor.
Det var lustigt att jag träffade på dig på Barnaskaran, vi har ju inte träffats på evigheter. Nu ger jag dig ett inlägg med mina bästa årsta-enskedetips. Bra va!

Jag kommer att fouksera på det jag tycker är viktigt, barn och ekologiskt, i min guide.

Som nykomling i Årsta var ska man börja?
Om det är sommar börja på torget, bara häng, som vi säger. Torget är en naturlig samlingsplats, till och min granne som har barn i 20 års åldern hängde på Torget när hennes ungar var små.

Annons

När du är där passa på och läs alla lappar om vad som händer i Folkets hus, Har man tur hittar man Yogakurser, spännande föreläsningar eller annat som våra lokala begåvningar bjuder in till. Biblioteket är också en lite bortglömd kulturskatt, jag blev mycket imponerad av både deras föräldrahylla, deras pyskologavdelning ( jag läser gärna om mat och hälsa och psykologi så där)
På torget finns även Barnaskaran, ett mecka för oss föräldrar. Barn och mammakläder i secondhand. Jag har alltid hittad det förskollärarna har bett mig inhandla, som fodrade täckbyxor, eller fleeceunderställ till en billig peng. Alla måste komma och köpa där! Jag ger de verkligen all reklam de kan få. Vår enda barnklädesbutik!

Småbarnstips

Det finns flera öppna förskolor som jag ofta gick till, kyrkans barntimme tyckte jag var mycket bra, för det var så organiserat. När vi gick det var det en lång sångstund där flera övningar krävde mer engagemang av föräldern. Som lyfta barnet över huvudet och gå i ring. Många andra mammor tackade kyrkan för veckans enda träning. På min tid kostade det 30 kronor, men då ingick toast och kaffe. Stanna på det och lär känna andra årstabor.  ( Det är inget gud och jesus inspirerat, det enda som kan antyda till kyrkan är sången Prästens lilla kråka. Det står om ”andakt” på hemsidan, men det är nog bara själva sångstunden)

Mångfalden

Jag gillar Årsta för mångfaldens skull, det finns ett 50-tals fik som fortfarande säljer småkakor och kaffet serveras ur kopp och fat. Här finns moderna affärer som Lidel och ICA:or.  Bostäderna är dock små, och många är bygga på 40talet. Det byggdes ett hyreshus 2011 och ett bostadsrättshus står klart för inflytt i höst.

Kulturen

Årsta har Årstafältet som i dag är ett stort fält. Frågan är om och när de kommer överens om att bygga bostader där. Det kommer nog aldrig att hända. Dock är ett ett trevligt ställe att promenera på, om det inte blåser.
Årsta har Årstafrun som sägs spöka, jag kan inte mer om det, men fråga google.
Årsta har höghusen på Sandfjärdsgatan, som tydligen syns i någon popvideo.
Och är det sant? Att Årsta har den lyxigast pizzan, eller om det var den största.Jag kommer inte ihåg. ( alltså med dyrast ”pålägg”)

Äta, dricka

Palmyra, är nog inget som jag själv skulle rekommendera. Deras portioner är stora som traktordäck. De serverar kebab, falafel, pommesfrittes och sådan typ av mat. Men stället är känt och har satt Årsta på kartan.

Ett ställe som jag hellre går till är Hållbart och Njutbart nere vid Årstaberg. Cafe, lunch, brunch och ibland föreläsningar/ teman. Trevligt och barnvänligt. Dock blev jag glad och sur när jag såg att de hade Rawfoodglassen. När jag gått dit för att köpa den, och jag var jättesugen, så hälsar de att ”nä den har vi slutat med, för nu är det höst”

Ekologiskt gå till enskede

Nej, Årsta är inte känt för sitt ekologiska utbud, men däremot secondhand. För några år sedan när ekodirekt låg i kärrtorp hade de fredagsrea och då gick jag ofta det och handlade på fredagarna.
Nu har butiken flyttat till enskede, det är väl isfo närmre och jag gillar att promenera i Enskede. Går gärna dit. Det är inte långt.
De har en webbutik också. Kolla in här

För relativt nyligen öppnade även Gamla enskede lanthandel och de har också mat. Har bara gått förbi – inte handlat. Så har egentligen inget att säga. Men ser trevligt ut.

Jag och sambon brukar handla vårt bröd på ett bageri som vi kallar Likbageriet, för det ligger vägg-ivägg med i krematorium och på brödet ligger jätte mycket vitt mjöl, eller?  Äh brödet är gott! De har en fikaavdelning också. Låt er inte skrämmas av vårt namn, utan handla där. Det ligger precis vid tunnebane station Skogskyrkogården. ( Vi vet inte vad det heter på riktigt, men hittar dit.)

I det stora hela rekommenderar jag en promenad till Enskede, för det är så mysigt med alla husen och små affärerna som ploppar upp hela tiden.

Just nu kommer jag inte på något mer på rakarm och nu har ungen vaknat. Så Seeyou later!

Annons
Annons