Groddat är godast

På mitt julbord! Vegetariskt för alla.

Vi vegetarianer / veganer har ju inte få mycket att hämta så här under köttets högtid. Inte matmässigt i allafall. Jag hör hur Herman ( sambon) diskuterar kött och kötträtter som ska serveras på det dignande julbordet. Åhh… han är sugen på det och det, grisfötter, skinka, sill, köttbullar… Nåväl han får sin mathögtid på samma sätt som jag får min, för jag och bror min som också är vegetarian ska bjuda på allt vi kan och ta med och ställa upp på bordet så julbodet dignar ännu mer. …:D

Är du sugen på något nyttigare och fräschare i år?  Läs nedan.  Behöver du recept på någon rätt, hojta till så fixar jag det.

Förrätt: 
Auberginsill ( Koka aubergin i sillstora bitar, lägg i glasburk med olivolja, salt, citron, och chilipeppar)

Småvarmt:

Ugnsbakad rotselleri
Olivson, som en Janson fast byt ut ansjovis mot oliver.
Falafelbollar
Lutad lök  ( = stekt lök i vitsås)
Kokt mjölig potatis
Brysselkål
Grönkålspaj med valnötter

Efterrätt

Äh det tror jag vi hoppar över, faktiskt. För hela helgen ägnar vi ju bara åt att äta. Men om jag skulle göra något skulle jag nog göra en Morotskaka eller en Chokladmoussekaka med nötbotten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som den här jag gjorde till min födelsedag i helgen. Den fick ett bra betyg av gästerna. Toppade med riven choklad och kokoschips och blåbär.  Det bästa med kakan var att man blev ”nyttigt mätt” med andra ord nöjd. Ofta har jag märkt att om man äter godis, eller vanlig tårta blir man däst och vill ligga på soffan och jäsa och äta mer godsaker.

Nu kommer jag inte exakt i håg hur jag gjorde kakan men på ett ungefär:
Botten: Mandel; valnötter, paranötter ,kokosfett och agavesirap mixas till en botten. Tryck ut i en form och ställ i frysen.
Fyllningen: Raw kakao, avokado, kokosfett, agave, (salt)
Lägg fyllningen över botten, ställ tillbaka i frysen. Bör serveras direkt från frysen. Går med andra ord att förbereda och ha ståendes i frysen.

Jag vet inte hur det är hos er men hos oss går hela dagarna åt att äta. Man går alltså från matbordet från fikabordet tillbaka till matbordet. Det finns liksom ingen hejd och i när ska man hinna bli hungrig emellan?

I år ska jag förespråka för en lång rask promenad innan ätandet börjar.

 


One comment on “På mitt julbord! Vegetariskt för alla.

  1. jana on

    Känner igen det där med att gå från matbord till fikabord… det tar aldrig slut. hur orkar dem? Som väl är så är det flera av oss i släkten som har hundar så promenader blir det tack vare dem.

    till mitt julbord ska jag i år göra rödbetssallad, grönkålschips med ostsmak och saffransblomkål.

    frysen är full med mestadels raw food godis: snöbollar med kokos, pepparkaksbollar, chokladpraliner, pepparkaksmuffins. mmm…

    god jul!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

Blogginlägg

I går läste jag en debattartikel på Metro, den handlade om att införa obligatorisk träning på arbetstid.  Vad tycker du? Ska träning vara något obligatoriskt på arbetstid? Personligen gillar jag inte ordet obligatoriskt utan skulle hellre välja att säga erbjuda eller nästan obligatoriskt. Jag får ofta höra att vi talar om vuxna människor och man inte kan tvinga eller styra någon […]

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Blogginlägg

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet. Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera […]

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Andligt

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen. […]

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Blogginlägg

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner: Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning […]

Uppblåsta rotsaker?

Blogginlägg

  Hej! Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det? Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska […]

Gott tillbehör med kikärtor

Övrigt

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast. Sallad med kikärtor och salladslök I burk kikärtor 1 bunk salladslök, knippt Persilja Olja Salt Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.  

Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

Övrigt

Hej alla fina Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde. Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls. Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde. ”Kikärtssås” 1 gul lök, […]