Groddat är godast

vecka 29 – ”man får aldrig göra som man vill”

Jag har märkt att det är flera par som inte alltid kommer överens, är sams eller tjafsar om små saker. Jag mötte en granne med barnvagnen på bussen som anförtrodde mig, jag TÅL henne inte längre och var därför påväg till sin mor med minsta barnet. ”Hon låter mig inte göra som jag vill” sa han.

Vad är det med män, alltså? Begreppet ”göra som man vill” hör jag ofta, ofta nuför tiden. Klart man får göra som man vill så länge det inte äventyrar barnets behov och säkerhet. Och när du som karl funderar på det du vill och inser att det skulle kvinnan aldrig låta dig göra.  Gör det inte då heller i smyg!  Det är sånt som skapar mer besvikelse, sår och att inte kunna lita på varandra.

Ett exempel! Du gillar öl  /vin /godis /socker jättemycket och har lovat att du inte ska äta /dricka det alls i veckan. Men se så fort kvinnan går i väg på annat eller du gömmer dig i badet / i vedboden / i garaget / eller var som så kommer det fram. Du äter /dricker i smyg för att hon inte ska märka något.  För att du inte får göra som du vill när du vill. Eller ”jag får inte för…”

Tycker du som man att det är konstigt att kvinnan blir arg, besviken när hon än en gång kommer på dig göra något som upplevs som olämplig när man man har hand om sitt /sina barn? Att dricka öl, oavsett hur många och oavsett hur gott det är, är olämpligt en vardagskväll eller en lördag klockan 11 på förmiddagen. (Särskilt när du är ensam med barnen)

Ett annat exempel! Men vad männen hittar på alltså! En god vännina till mig och två barns mor hade varit ute på något kul en vardagkväll och kommer hem till sitt hem till sitt hem och nästan blivit påhoppad av rotweilers i sin lägenhet!  Pappan till de små barnen hade tyckt det varit kul att ta hem sin kompis med hund. Passa på liksom! Vänninan tycker inte om hundar, alls. Vilket välkomnande hem alltså. Både för henne och för de två barnen som varit hemma.

Om det som du som pappa vill göra inte uppskattas av kvinnan, oavsett om hon vet om vad du gör eller inte. Åk iväg själv med polare och gör det. UTAN BARN.

Då är det fullt OK att se på TV hela dagen, dricka öl från klockan 11 och leka med rotweilers. Eller ha whiskey och ciggarkväll. Eller hoppabungyjump, åka motorcykel och äta flottiga hamburgare.

Och låt kvinnan kunna lita på dig så hon vågar göra samma sak själv. Det är viktigt, mannen ändå gör som han vill så fort kvinnan lämnat rummet…  Eller? Det är inte OK. Var en representativ och stolt pappa när du är med barnen. Ofta vet kvinnor vad som är mest lämpligt så gör bara efter, helst inga egna initiativ..:)

Småbarn mår bäst av rutiner, alltså göra samma sak vid samma tid varje dag. De vet vad som gäller och sköter sig själva.  Visst kan man som man hitta på egna rutiner och försöka följa dem på en gång, men varför göra det svårt för sig? När allt är klart och det är bara att följa ett ”schema”  – ”får inte göra som du vill?” – när du tagit hand om barnet finns det gott om egentid inplanerad.

Och en sak till, utöka ditt ordföråd! Många män är överbeskyddande när det gäller vissa saker. Om du tillhör den grupp pappor som alltid säger:

”Gör inte så, gör inte si. Stå inte på pallen – du kan ramla, Spring inte – du kan ramla och slå dig, måla inte på dig, kladda inte med maten och nej, nej, nej till allt.”

Jag har tröttnat och hur är det inte för barnet då.

Att alltid få höra ”Nej,gör inte så.”Alltså alltid, med vad hon än gör. Klart man måste få prova, och det är klart jag också säger Nej till saker som är olämpliga men inte till allt. 

Detta funderar jag på så här snart 5 timmar in i vecka 29.

Jag ska dra igång en temavecka i Bloggen i veckan. Häng med du med! Första inlägget kommer idag.

Idag ska jag till mvc också, kanske kommer med något kul mått att bjuda på.

 

 

 


One comment on “vecka 29 – ”man får aldrig göra som man vill”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nå dina mål med den här mallen

Andligt

Har jag visat er den här mallen? Jag har själv skapat den och känner mig rätt nöjd faktiskt, det är mallen över hur man når sina mål. Oavsett vilket mål man en råkar ha. Jag visar hur mallen fungerar med ett exempel: Marie vill väga 60kg den 1 maj   Tro att det är möjligt […]

Tema hjärtat: del 4 Grattis våra hjärtan!

Tema hjärtat: del 4 Grattis våra hjärtan!

Blogginlägg

  Så GRATTIS på alla hjärtans dag och jag hoppas du har följt i mina fotspår och stärkt ditt hjärta iallafall lite grann den här veckan. Här kommer hjärtelistan igen ifall du vill fortsätta – det kommer jag att göra Havregröt till frukost Gå i trappor ( eller annan pulshöjande träning) Grönt te Paranötter 4 […]

Temavecka hjärtat: del 3

Temavecka hjärtat: del 3

Blogginlägg

Välkommen till kapitel hjärtchakrat! Inom andligheten är hjärtchakrats färg grön (eller rosa) och här finns bland annat känslorna. Idag uppmanas alla att lyssna på vad sitt hjärta vill. Det brukar även kallas intuition och är den första känsla /tanke som som slår dig när du gör /funderar på något. Det du tänker på är rätt! […]

Temavecka hjärtat: Del 2

Temavecka hjärtat: Del 2

Blogginlägg

Idag jobbar jag med antioxidanter – alltså ett ämne som skyddar kroppen. Man behöver inte veta hur – bara att de gör det! Dagens hjärtstärakare blir antioxodanterna grönt te och selen. (Som finns i paranötter) Så nu lägger jag på: grönt te ( minst 1kopp /dag) och paranötter till listan. ( 3-4st räcker, men svårt […]

Temavecka: Hjärta del 1

Temavecka: Hjärta del 1

Blogginlägg

Snart är det hjärtans dag! Så nu kommer jag att ägna mycket tid åt hjärte-saker. Nä… ni känner väl mig vid det här laget så det kommer inte att handla om vare sig trosor eller geléhjärtan Varje dag nu fram till tisdag och alla hjärtans dag kommer jag ge tips och inspiration på hjärtstärkande åtgärder. […]

Får man bli arg på ett barn?

Blogginlägg

Jag har funderat ganska mycket, men inte kommit fram till någon bra lösning. Nu vill jag höra med er. Jag funderar över huruvida man får bli arg på ett barn eller inte. För en tid sedan såg jag på ett barnprogram Kändisbarnvakten där ett barn medvetet slog sönder en av barnvaktens fina tallrikar. Med argumentet […]

Tips till dig inom vård och service

Andligt

Förra veckan skrev jag om att jag tyckte att motion skulle vara obligatoriskt på arbetstid för att det är viktigt för att människan ska må bra och nu tänkte jag ge en liten klapp till er inom vård, omsorg och service. För mina tips var riktade till kontorspersonal, jag vet. Det är lätt att glömma […]

Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

Blogginlägg

I går läste jag en debattartikel på Metro, den handlade om att införa obligatorisk träning på arbetstid.  Vad tycker du? Ska träning vara något obligatoriskt på arbetstid? Personligen gillar jag inte ordet obligatoriskt utan skulle hellre välja att säga erbjuda eller nästan obligatoriskt. Jag får ofta höra att vi talar om vuxna människor och man inte kan tvinga eller styra någon […]

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]