Groddat är godast

vecka 29 – ”man får aldrig göra som man vill”

Jag har märkt att det är flera par som inte alltid kommer överens, är sams eller tjafsar om små saker. Jag mötte en granne med barnvagnen på bussen som anförtrodde mig, jag TÅL henne inte längre och var därför påväg till sin mor med minsta barnet. ”Hon låter mig inte göra som jag vill” sa han.

Vad är det med män, alltså? Begreppet ”göra som man vill” hör jag ofta, ofta nuför tiden. Klart man får göra som man vill så länge det inte äventyrar barnets behov och säkerhet. Och när du som karl funderar på det du vill och inser att det skulle kvinnan aldrig låta dig göra.  Gör det inte då heller i smyg!  Det är sånt som skapar mer besvikelse, sår och att inte kunna lita på varandra.

Ett exempel! Du gillar öl  /vin /godis /socker jättemycket och har lovat att du inte ska äta /dricka det alls i veckan. Men se så fort kvinnan går i väg på annat eller du gömmer dig i badet / i vedboden / i garaget / eller var som så kommer det fram. Du äter /dricker i smyg för att hon inte ska märka något.  För att du inte får göra som du vill när du vill. Eller ”jag får inte för…”

Tycker du som man att det är konstigt att kvinnan blir arg, besviken när hon än en gång kommer på dig göra något som upplevs som olämplig när man man har hand om sitt /sina barn? Att dricka öl, oavsett hur många och oavsett hur gott det är, är olämpligt en vardagskväll eller en lördag klockan 11 på förmiddagen. (Särskilt när du är ensam med barnen)

Ett annat exempel! Men vad männen hittar på alltså! En god vännina till mig och två barns mor hade varit ute på något kul en vardagkväll och kommer hem till sitt hem till sitt hem och nästan blivit påhoppad av rotweilers i sin lägenhet!  Pappan till de små barnen hade tyckt det varit kul att ta hem sin kompis med hund. Passa på liksom! Vänninan tycker inte om hundar, alls. Vilket välkomnande hem alltså. Både för henne och för de två barnen som varit hemma.

Om det som du som pappa vill göra inte uppskattas av kvinnan, oavsett om hon vet om vad du gör eller inte. Åk iväg själv med polare och gör det. UTAN BARN.

Då är det fullt OK att se på TV hela dagen, dricka öl från klockan 11 och leka med rotweilers. Eller ha whiskey och ciggarkväll. Eller hoppabungyjump, åka motorcykel och äta flottiga hamburgare.

Och låt kvinnan kunna lita på dig så hon vågar göra samma sak själv. Det är viktigt, mannen ändå gör som han vill så fort kvinnan lämnat rummet…  Eller? Det är inte OK. Var en representativ och stolt pappa när du är med barnen. Ofta vet kvinnor vad som är mest lämpligt så gör bara efter, helst inga egna initiativ..:)

Småbarn mår bäst av rutiner, alltså göra samma sak vid samma tid varje dag. De vet vad som gäller och sköter sig själva.  Visst kan man som man hitta på egna rutiner och försöka följa dem på en gång, men varför göra det svårt för sig? När allt är klart och det är bara att följa ett ”schema”  – ”får inte göra som du vill?” – när du tagit hand om barnet finns det gott om egentid inplanerad.

Och en sak till, utöka ditt ordföråd! Många män är överbeskyddande när det gäller vissa saker. Om du tillhör den grupp pappor som alltid säger:

”Gör inte så, gör inte si. Stå inte på pallen – du kan ramla, Spring inte – du kan ramla och slå dig, måla inte på dig, kladda inte med maten och nej, nej, nej till allt.”

Jag har tröttnat och hur är det inte för barnet då.

Att alltid få höra ”Nej,gör inte så.”Alltså alltid, med vad hon än gör. Klart man måste få prova, och det är klart jag också säger Nej till saker som är olämpliga men inte till allt. 

Detta funderar jag på så här snart 5 timmar in i vecka 29.

Jag ska dra igång en temavecka i Bloggen i veckan. Häng med du med! Första inlägget kommer idag.

Idag ska jag till mvc också, kanske kommer med något kul mått att bjuda på.

 

 

 


One comment on “vecka 29 – ”man får aldrig göra som man vill”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fötter – inte rötter

Blogginlägg

Känner du att du har svårt att passa in? Eller att du alltid måste kompromissa? Försöka passa in? Känner du ofta rädslan att göra fel? Det är är miljön det är fel på –  inte dig. Du ska inte anpassa dig efter miljön utan miljön efter dig. Vi har fått fötter och inte rötter och […]

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Blogginlägg

Om jag har någon matallergi så är det att sortera upp maten i nyttig och onyttig, vi börjar där, det säger ganska mycket om vem är det som frågar. Var är nyttigt för den som frågar, och var är onyttigt? Idag finns det ju också 100tals dieter så, vad är egentligen nyttigt? Och för vem? […]

Fråga: När ska man börja ge barnen nyttig mat?

Blogginlägg

Jag skickar ut en snabb fråga här i cyberrymden: När tycker du att man ska börja ge barnen nyttig mat? Vad är en bra tid för dig, vid 2 års ålder, 5, eller kanske vid 10års ålder? Eller helt andra, förslag. Shoot! Jag vill ha era åsikter och funderingar, vad tycker du?  Jag är intresserad […]

Lär dig leva ännu mer hållbart!

Lär dig leva ännu mer hållbart!

Blogginlägg

Vi blir aldrig nöjda, vi ska ha hela tiden, hela tiden. Hela tiden ska vi ha saker. Ju mer som produceras för att vi ska ha saker. Vi kan inte kräva nytt hela tiden, vi kan inte heller kräva begagnat. Vad är det som gör att vi måste ha, äga saker hela tiden? Det finns […]

Min åsikt om hur viktig egentiden är

Blogginlägg

Det är ett sånt himla tjatande om egentid nu förtiden i mina sociala medier och jag ska faktiskt inte vara sämre för jag vill också skriva ett inlägg om egentiden. Den för mig viktiga egentiden. Vad är egentiden då? Jag väljer att inte kalla den egentid utan MEJTID. En tid jag har åt mig själv […]

Det behöver inte alls vara hälsosamt att vara smal!

Det behöver inte alls vara hälsosamt att vara smal!

Beach

Fick rubriken dig att heja till? Det var meningen, för det är dit jag vill komma. Att vara smal är inte en garanti, eller ett ”resultat” över att man är hälsosam. I vissa fall är det som att jämföra äpplen och päron. För många är ”vara smal” den direkta lyckan, det perfekta resultatet och då […]

Säg vad du vill ha del 2

Blogginlägg

Du vet inte vad du vill ha, men du vill inte ha det som du har det just nu?  Ok, det är faktiskt lättast att börja med den här varianten, trot eller ej. För genom att INTE veta vad du vill ha, så vet du vad du vill ha, eller hur? Synliggör genom exempel: Lisa […]

Nå dina mål med den här mallen

Andligt

Har jag visat er den här mallen? Jag har själv skapat den och känner mig rätt nöjd faktiskt, det är mallen över hur man når sina mål. Oavsett vilket mål man en råkar ha. Jag visar hur mallen fungerar med ett exempel: Marie vill väga 60kg den 1 maj   Tro att det är möjligt […]

Tema hjärtat: del 4 Grattis våra hjärtan!

Tema hjärtat: del 4 Grattis våra hjärtan!

Blogginlägg

  Så GRATTIS på alla hjärtans dag och jag hoppas du har följt i mina fotspår och stärkt ditt hjärta iallafall lite grann den här veckan. Här kommer hjärtelistan igen ifall du vill fortsätta – det kommer jag att göra Havregröt till frukost Gå i trappor ( eller annan pulshöjande träning) Grönt te Paranötter 4 […]