Annons
Annons

Jag hoppar av hälsokarusellen

Anna Ledberg

Groddat är godast
7 mars, 2014

Vi överröses av information och fakta och råd från experterna om hur vi ska äta för att bli smala. För det är ju det det handlar om, och det är det som tidningarna tjänar lösnummer på.  Jakten på att bli smal (och lycklig?) har blivit så hetisk och våra kroppar och trasiga själar blir lätta byten. Det är GI, det är fett, absolut inga kolhydrater med gärna extra fett, för det är ju SÅ nyttigt.  Ju mer knasigare desto bättre och ju snabbare du går ner desto bättre.  Varje gång jag är sugen på att köpa en tidning så slutar det med att jag kommer hem med skvaller   för jag orkar inte höra mer om dieter och bantning.  Jag hoppar av hälsokarusellen, jag har fått nog.  Till och med jag, som har varit med i branschen ett tag orkar inte. Hur är det då för en ny, som precis kommit på att hen ska banta och dieta? Vem ska man tro på, vad ska man följa, nu när man blir så stressad av all information att man inte längre orkar höra sitt hjärtas mening och sin inre röst om vad som är bäst för sig själv?

Vi ska äta hälsosamt i vardagen, men är det samma sak om hälsosamt i längden? Och vad är hälsosamt? Vad har hänt med lagom mat i lagoma portioner och lagom med träning? Vad har hänt med det sunda förnuftet, det försvann med alla ”experter” som syns i rutan?

Enligt en undersökning som Life har gjort så tycker 8 av 10 att det är svårt att laga hälsosam och allsidig mat från grunden i vardagen.  Det måste vara stressande att känna så. Det måste vara fullkomligt jätte jobbigt och gå runt och tänka på att det är svårt att laga hälsosamt och allsidigt i vardagen. ( Jag tänker hela karusellen, många av de 8/10 kanske går till Life för att köpa något hälsosamt, ett piller eller pulver – för det är det som Life säljer. Men inte tänka över vad som finns i varukorgen i affären.) Det börjar i affären, kolla ner i din kundkorg. Vad handlar du?

För mig är det hälsosamt med grönsaker och fullkorn och lagom med kolhyrater, proteiner och fetter – för det mår jag bra av.  Och dricka vatten, inte någon dryck det står diet, bantar, hälsosam, nyttig, braval på. Behöver man tala om att det är nyttigt, ljuger de! ( oftast)

Annons

Så OKAY. Min mamma är min totala motsats och jag tar faktiskt hennes som exempel för det hon säger är SÅ vanligt.

Jag köper hem en massa frukter, grönsaker och rotfrukter som ingen äter och som sedan skrumpnar så jag måste kasta allt.
Lösning: Ät de innan de skrumpnar, passa på och ugnsbaka  grönsaker, gör juice / smoothie av gammal frukt. Riv ner rot/grönsaker och gör till biffar som ni steker. Köp inte hem mer än du behöver. 10 kg potatis kanske är lite onödigt för bara två i hushållet.  ”Gammal” frukt som blivit för mjuk att äta som den är, skär jag i bitar och lägger  i frysen. Det gör jag sedan smoothie av. Jag brukar styckefrysa bitarna först innan jag lägger de i påsar, annars blir det bara en klump av allt som är omöjligt att mixa.

Jag blir så dålig i magen av fullkorn
Lösning: Detta kan lösas med mer vatten, inte funlight, och promenader. Är man dessutom inte van att äta något så klart att kroppen reagerar.

Jag tycker inte om vatten
Prova olika sorters vatten, gör en kanna med is, gurka, apelsin, mynta.
Drick kokt vatten som svalnat av.
Prova att filtrera vattnet först. Vi har jätte mycket smuts i våra vatten, så det kanske är det som gör att du inte gillar det.

Ju mer moment, desto mindre frekvent
Ju mer man lägger på sin hälsosamma livstil desto större chans är att det misslyckas. Tillbaka till stressen och pressen över att bli smal, man vill gärna göra allt på engång. PT, Dieter, Instagramma nyttiga maten, powerwalks och yoga, helst samtidigt. Men det brukar ju inte fungera så bra. Gör en sak i taget tills du har fått in rutin på den och då kan du börja lägga på nästa nyttiga sak.  T ex börja införa mera grönsaker i nästa vecka.  4 färger per måltid. Det räcker så. För en ovan är detta en jätte bedrift! Sen kan du lägga på rörelse. Om du vill och är mogen för det.

Ha en bra och mysig helg!

Annons
Annons