Annons
Annons

Säg inget bara gör. Hur du får barnet att välja grönt. Min syn på saken.

Anna Ledberg

Groddat är godast
11 juni, 2014
Säg inget bara gör. Hur du får barnet att välja grönt. Min syn på saken.
Dela inlägget

Vill du få ungarna att äta mer grönsaker? Ställ bara fram de utan någon kommentar om att det är SÅÅ nyttigt eller SÅÅÅ bra för dig. Gör inte frukten / grönsaken till något utan låt de  bara vara morötter, broccoli…

Forskning från USA, såklart, men man behöver inte vara Einstein för att fatta. Tänk själv någon ställer fram en skål broccoli framför  dig med kommentaren ”Det behöver du, de är så nyttigt”  – jag iallafall, skulle bli skeptisk och INTE äta broccolin utan välja något annat.

Ibland tar vi med oss morot/ gurkstavar som picnic / snack till badstranden och vi möter ofta någon annan förälder från dagis som alltid ska kommentera vår matsäck med ett Å vad ni är nyttiga då. Hela tiden detta nyttigt / onyttigt. Bra / dåligt. Jag säger inget när de andra serverar Tom Och Jerry kex till sina barn, kan jag och min familj bara få äta våra morötter utan kommentar? Fruktpåfat Men egentligen ligger väl en del av hemligheten om vad barn vänjs vid och vad som finns hemma. Vad serveras vid måltiden, äter ni tillsammans? Äter du som förälder en saftig köttbit och INGA JÄVLA grönsaker?  Tror du själv att ditt barn kommer att välja grönsakerna då?

Häromdagen hade jag gjort pannkakor och H frågade Elin om hon gillade det konstiga mjölet som pannkakorna var gjorda av. Det konstiga mjölet var i detta fall bovete. Vad är ett konstigt mjöl? Vilken 3 åring begriper sammanhanget i frågan? I mina öron var det frågan som var konstig och inte mjölet.

Annons

Vad finns i varukorgen? Vad köper du som förälder hem? Och vad vänjs barnen vid redan från början. Börja med bra vanor redan från början och låt inte ens kakorna / bullarna/ saften bli ett alternativ. Inte ens i smyg, och helst inte hos mormor. Mormödrar vill ju bara vara snälla och ge därför deras barnbarn enormt mycket socker.

Eller vad säger du?

Annons
Annons