Groddat är godast

Sommarvegetarian?

Är det den här sommaren du hade tänkt bli vegetarian?  Slippa lägga en svettig flintastek på grillen! Välja fräscha grönsaker istället för brasilianska biffar? Tips på bra sommarmat kommer i slutet av inlägget 😉 Kanske har du tänkt ta steget att bli vegetarian länge men inte vetat hur man börjar? Nu är det dags! Tycker jag! Men hur börjar man då:

1) Rensa hemma. Ta en vecka och ät upp alla charkuteri produkter, korvar och annat kött som finns hemma. Det ska inte finnas något animaliskt kvar.

2) Handla! Men vad ska man köpa då! Mycket grönsaker, frukter och bär, nötter, säd och gryn.. Det finns faktiskt mycket ”ful” produkter – i frysdisken. Vegetariska produkter som smakar och ser ut som kött. Kanske något för dig!

3) Men proteinet då? ”Man kan ju inte bara äta grönsaker och tro att man växer på det”  Protein är lite av en folksjukdom och folk överäter alldeles för mycket. Det måste vara mycket kött, stora biffar – annars gills det inte, tycker många. Proteiner finns i mycket livsmedel, alltså inte bara kött.  Hemma hos mig finns alltid rödalinser, quinoa och edamamebönor. Proteinrika livsmedel som dessutom innehåller mycket andra bra saker som man växer och blir stor och stark av.

Jag brukar ofta gömma proteiner i pajdeg eller i pannkakssmeten, förekommer ofta att jag t ex mixar solroskärnor eller kikärtor (torra/hårda) till mjöl och bakar på det. Finns  även färdigt att köpa, iallafall kikärtsmjöl, solros – vet ej.

 

4) Hur man bygger en tallrik. Många jag känner är kockar, köttkockar, och de berättar om hur de bygger en tallrik på lunchrestaurangen där de jobbar. De börjar med proteinet, alltså vilket kött de ska ha, sedan potatis, sås och någon (ledsen) grönsak. Ganska vanligt att tänka så – jag tänker på ett annat sätt. Låter grönsaken ta huvudrollen, serverar säd/gryn istället för potatis. Tillbehöret kan vara proteinet. Eller så serverar jag proteiner till fördrinken. (T ex grönsaksstavar med hummusdip eller linsspread)

Bra sommarmat:

Grilla: Hallumi, majskolv, tomater, gör foliepaket, grillspett ( t ex med småtomater, svamp, majskolv, paprika) Tofu kan man grilla också. Behöver mycket marinad annars blir den ganska smaklös.

Sallader: Quinoasallad, Brocclisallad ( rå broccoli som du masserar med händerna tills fibrerna bryts) med olivolja, vinäger, salt, citronsaft och casewnötter.

Smörgåspålägg: Linsspread -koka sönder rödalinser mixa med olivolja, persilja och salt. På samma sätt kan du göra med tofu, hoppa över momentet att koka. Mixa direkt.  Alla typer av nötter kan man mixa till smör. Godast är enligt mig pekannötssmör och mandelsmör. (Man behöver mixa länge minst 5 minuter)

Nu vaknade bebis! Vi hörs! Lycka till!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

Blogginlägg

I går läste jag en debattartikel på Metro, den handlade om att införa obligatorisk träning på arbetstid.  Vad tycker du? Ska träning vara något obligatoriskt på arbetstid? Personligen gillar jag inte ordet obligatoriskt utan skulle hellre välja att säga erbjuda eller nästan obligatoriskt. Jag får ofta höra att vi talar om vuxna människor och man inte kan tvinga eller styra någon […]

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Blogginlägg

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet. Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera […]

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Andligt

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen. […]

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Blogginlägg

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner: Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning […]

Uppblåsta rotsaker?

Blogginlägg

  Hej! Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det? Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska […]

Gott tillbehör med kikärtor

Övrigt

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast. Sallad med kikärtor och salladslök I burk kikärtor 1 bunk salladslök, knippt Persilja Olja Salt Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.  

Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

Övrigt

Hej alla fina Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde. Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls. Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde. ”Kikärtssås” 1 gul lök, […]