Groddat är godast

Några mattrender som jag upptäckt!

Förra veckan hade vi i uppgift att studera mat, mattrender på nätet. ( Några av mina trender presenterade jag inte för klassen, utan bara här)

Jag hittade två större trender få se om ni också har upptäckt dem

Trend 1) ”Lek med maten / Barnsligt lätt med omelett”

Alla spel och tävlingar med klar avsändare. De handlar om att sätta ihop en taco, en handburgare, eller Magnums Modometer. Filmer om hur man tvättar toaletten med cocacola eller hur man enklast skär upp en melon eller en ananas sprids på alla sociala medier.

Och nu ska man släppa in ungarna i köket! Många kokböcker släpps riktade direkt till barn, de ska snabbt kunna fixa mellis utan föräldrarna. Och Sveriges yngsta mästerkock lägger ribban högt för deras kulinariska experiment.

screenshot-1407248822

Trend 2) ”Eko-Reko”

OMG! Detta är nästintill hysteriskt, fast bra förståss

I den här trenden hittar vi drick din sallad / den gröna smoothien. Den är överallt. Här finns också den färskpressade trenden. Till och med nere på min ICA finns ett apelsinjuicepress. Men trenden är ju större och innefattar fänkål, äpplen, selleri, rödbetor och lite annat. Som man helst ska juica hemma.

Jag har också märkte ett större intresse för våra rester; lokala kampanjer blandas med riks. En kampanj som har ett coolt namn Vinn på Svinn är ett skolprojekt där ungdomarna lär sig kost medvetenhet och vad man gör med ”gammal mat”

Secondhandmat är en annan ide där krogarna tar hand om butikens sämre mat.

Den här coola appen, ( Feedapp) visar dig var det finns butiker som har varor som har gått ut eller är ”på utgående”

Eller Love food hate waste  Trevlig sida som ger miljösparande tips och trix. Finns som app också.

For Resten är en dansk sida som ger dig trevlig inspiration om vad du kan göra med dina rester.

Att odla här och där är också mycket vanligt. Växtbaseradkost, vegan, raw – man ser sambandet med vad man äter och hur man mår. Förra årets vinnare i stora matbloggspriset var Våra Oköttsliga Lustar och på listan med vinnare återfinns många veganska bloggar.

2014 är året då alla har mjölmage! Asnajs tycker jag och hälsar bovetemjölet varmt välkommet till mitt kök. Och inte tar det slut där utan vi hittar på andra varianter. Pizza  botten på blomkål eller kikärtor är inget konstigt heller. Eller brownies på svartabönor!

Vad jag tror kommer hända i framtiden. ( OBS endast mina egna reflektioner, dock baserat på vad jag läst)

DNA -mat ( detta läste jag nånstans så är inte endast mina egna idéer) DNA mat utgår från din DNA uppsättning och ger dig bäst förutsättningar på vad som passar dig bäst. Du slipper chansa med LCHF, VV, banta, GI, 5:2…. Här anpassar du maten till vad som passar din genitik bäst.  ( Känns dock väldigt skrämmande)

Mer val! Menyerna på restaurangerna kommet behövas köras in på en skottkärra. Varje alternativ ska gå att få glutenfritt, veganvänligt, med extra fett, mindre fett.  Eller på kafé: Ingen vet längre vad en kaffe är, utan det ska vara en koffeinfri, mager och laktosfrilatte.

Jag gissar även att vi får tillbaka våra svenska sädesslag. Mer Råg i finrummet! Och varför gå efter ån för superbären? Kinesiska gojibär får ge plats för lingonet!

Idag hade jag visst mycket att säga:)

Men bara en kort sak till: Det som återfinns i studentköket?

Plast och pasta! Det kommet vi aldrig komma ifrån, eller vad tror du?

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]

Avslöja dina ursäkter

Blogginlägg

  Vi har alla våra ursäkter för att slippa göra saker, eller hur? Jag brukar säga att den som vill gör, måste du tjata på någon så vill hen inte. Så sluta tjata – det enda som händer är att du tjatar sönder öronen på din vän. All förändring måste komma inifrån och den som […]

Stressad?

Blogginlägg

  Stressad, ja det är var och varenda kotte nuförtiden känns det som. Vårt sätt att leva, det sättet där det ställs nästan orimliga krav på oss, både i arbetslivet och i privatlivet är stressande, pressande och krävande. I storstäderna, som Stockholm där jag bor är det så vanligt att vara stressad och pressad – […]

Fötter – inte rötter

Blogginlägg

Känner du att du har svårt att passa in? Eller att du alltid måste kompromissa? Försöka passa in? Känner du ofta rädslan att göra fel? Det är är miljön det är fel på –  inte dig. Du ska inte anpassa dig efter miljön utan miljön efter dig. Vi har fått fötter och inte rötter och […]

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Blogginlägg

Om jag har någon matallergi så är det att sortera upp maten i nyttig och onyttig, vi börjar där, det säger ganska mycket om vem är det som frågar. Var är nyttigt för den som frågar, och var är onyttigt? Idag finns det ju också 100tals dieter så, vad är egentligen nyttigt? Och för vem? […]

Fråga: När ska man börja ge barnen nyttig mat?

Blogginlägg

Jag skickar ut en snabb fråga här i cyberrymden: När tycker du att man ska börja ge barnen nyttig mat? Vad är en bra tid för dig, vid 2 års ålder, 5, eller kanske vid 10års ålder? Eller helt andra, förslag. Shoot! Jag vill ha era åsikter och funderingar, vad tycker du?  Jag är intresserad […]

Lär dig leva ännu mer hållbart!

Lär dig leva ännu mer hållbart!

Blogginlägg

Vi blir aldrig nöjda, vi ska ha hela tiden, hela tiden. Hela tiden ska vi ha saker. Ju mer som produceras för att vi ska ha saker. Vi kan inte kräva nytt hela tiden, vi kan inte heller kräva begagnat. Vad är det som gör att vi måste ha, äga saker hela tiden? Det finns […]

Min åsikt om hur viktig egentiden är

Blogginlägg

Det är ett sånt himla tjatande om egentid nu förtiden i mina sociala medier och jag ska faktiskt inte vara sämre för jag vill också skriva ett inlägg om egentiden. Den för mig viktiga egentiden. Vad är egentiden då? Jag väljer att inte kalla den egentid utan MEJTID. En tid jag har åt mig själv […]