Groddat är godast

Några mattrender som jag upptäckt!

Förra veckan hade vi i uppgift att studera mat, mattrender på nätet. ( Några av mina trender presenterade jag inte för klassen, utan bara här)

Jag hittade två större trender få se om ni också har upptäckt dem

Trend 1) ”Lek med maten / Barnsligt lätt med omelett”

Alla spel och tävlingar med klar avsändare. De handlar om att sätta ihop en taco, en handburgare, eller Magnums Modometer. Filmer om hur man tvättar toaletten med cocacola eller hur man enklast skär upp en melon eller en ananas sprids på alla sociala medier.

Och nu ska man släppa in ungarna i köket! Många kokböcker släpps riktade direkt till barn, de ska snabbt kunna fixa mellis utan föräldrarna. Och Sveriges yngsta mästerkock lägger ribban högt för deras kulinariska experiment.

screenshot-1407248822

Trend 2) ”Eko-Reko”

OMG! Detta är nästintill hysteriskt, fast bra förståss

I den här trenden hittar vi drick din sallad / den gröna smoothien. Den är överallt. Här finns också den färskpressade trenden. Till och med nere på min ICA finns ett apelsinjuicepress. Men trenden är ju större och innefattar fänkål, äpplen, selleri, rödbetor och lite annat. Som man helst ska juica hemma.

Jag har också märkte ett större intresse för våra rester; lokala kampanjer blandas med riks. En kampanj som har ett coolt namn Vinn på Svinn är ett skolprojekt där ungdomarna lär sig kost medvetenhet och vad man gör med ”gammal mat”

Secondhandmat är en annan ide där krogarna tar hand om butikens sämre mat.

Den här coola appen, ( Feedapp) visar dig var det finns butiker som har varor som har gått ut eller är ”på utgående”

Eller Love food hate waste  Trevlig sida som ger miljösparande tips och trix. Finns som app också.

For Resten är en dansk sida som ger dig trevlig inspiration om vad du kan göra med dina rester.

Att odla här och där är också mycket vanligt. Växtbaseradkost, vegan, raw – man ser sambandet med vad man äter och hur man mår. Förra årets vinnare i stora matbloggspriset var Våra Oköttsliga Lustar och på listan med vinnare återfinns många veganska bloggar.

2014 är året då alla har mjölmage! Asnajs tycker jag och hälsar bovetemjölet varmt välkommet till mitt kök. Och inte tar det slut där utan vi hittar på andra varianter. Pizza  botten på blomkål eller kikärtor är inget konstigt heller. Eller brownies på svartabönor!

Vad jag tror kommer hända i framtiden. ( OBS endast mina egna reflektioner, dock baserat på vad jag läst)

DNA -mat ( detta läste jag nånstans så är inte endast mina egna idéer) DNA mat utgår från din DNA uppsättning och ger dig bäst förutsättningar på vad som passar dig bäst. Du slipper chansa med LCHF, VV, banta, GI, 5:2…. Här anpassar du maten till vad som passar din genitik bäst.  ( Känns dock väldigt skrämmande)

Mer val! Menyerna på restaurangerna kommet behövas köras in på en skottkärra. Varje alternativ ska gå att få glutenfritt, veganvänligt, med extra fett, mindre fett.  Eller på kafé: Ingen vet längre vad en kaffe är, utan det ska vara en koffeinfri, mager och laktosfrilatte.

Jag gissar även att vi får tillbaka våra svenska sädesslag. Mer Råg i finrummet! Och varför gå efter ån för superbären? Kinesiska gojibär får ge plats för lingonet!

Idag hade jag visst mycket att säga:)

Men bara en kort sak till: Det som återfinns i studentköket?

Plast och pasta! Det kommet vi aldrig komma ifrån, eller vad tror du?

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


untitled-design

Njut av december utan ångesten i januari

Blogginlägg

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam. Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt. Kroppsligt Man äter det som syns och finns. Måste alla […]

jobba-lagom

Jobba lagom – för din skull

Andligt

Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens? ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu” Jag har […]

ta-bort

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Blogginlägg

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet. Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera […]

som-andra-lever-ar-inte-facit

Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Andligt

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen. […]

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

Blogginlägg

Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner: Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning […]

vegetables-knife-paprika-traffic-light-vegetable-40191-medium

Uppblåsta rotsaker?

Blogginlägg

  Hej! Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det? Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska […]

img_9179

Gott tillbehör med kikärtor

Övrigt

Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast. Sallad med kikärtor och salladslök I burk kikärtor 1 bunk salladslök, knippt Persilja Olja Salt Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.  

img_9171

Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

Övrigt

Hej alla fina Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde. Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls. Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde. ”Kikärtssås” 1 gul lök, […]

4 viktiga punkter för att må bra

4 viktiga punkter för att må bra

Övrigt

Hej alla fina! Har ni tänkt på vilken komplex och spännande maskin livet är? Det är mycket som hänger i hop och påverkar varandra.  Den som vill banta kan äta 2 bananer, tänka elaka tankar om sig själv och sedan kuta gärnet.  Det är en metod som inte kommer fungera så värst bra. Jag har […]