Annons
Annons

Mina tankar inför julen

Anna Ledberg

Groddat är godast
22 december, 2014
Mina tankar inför julen
Dela inlägget

Såhär tänker jag kring julen och julens högtider

 

  • Man slakar inte en hel gris längre  ( eller jo på fabriken) Förr i värden när människan bodde på gård och slaktade grisen var det ju SJÄLVKLART att ta vara på alla djurets delar och göra köttbullar, skinka, korvar, fötter i gele….. Med mera. Då dignade julbordet av alla köttets läckerheter.
    Idag  går vi och KÖPER köttbullar, skinka, korvar och allt. ( En del gör ju, men de flesta har inte tid utan köper allt klart) Hur som helst köper de flesta av oss i allafall köttråvaran.
    Det känns fel, oäkta. Ska det vara så?Jag menar att du väljer ut dina köttfavoriter och håller dig till dem, ha inte av allt. Köp kött av bra kvalitet, ekologisk, självklart.  Ha inte allt – särskilt om ingen äter av det!  Har du egen gård, har du slaktat egen gris – då är det en annan sak. Ska du köpa allt? Välj dina favoriter.
Annons

 

  • Den som håller med  husrum ska slippa hålla med maten! Om ni ska ses hos någon, så har den någon städat överallt ( säkert även bakom spisen,  putsat silvret,  tvättat fönstren, kanske möblerat om för att alla ska få plats) ska denna stackare bli alldeles utkörd genom att behöva laga all mat också? För det förväntas ju det dignande julbordet! Nä det är inte rättvis, arrangera att alla tar med sig. Istället. Men, jag vet det är svårt att få någon att INTE göra något. Min mamma t ex har gjort allt innan någon annan har hunnit blinka.Så här låter det hemma hos oss:

Storebror: Men ska jag göra köttbullarna då?
Mamma: Nä de är redan klara och ligger i frysen
Storebror: Men, skinkan då?
Mamma: Den är klar och griljerad.
Storebror: Jag bakar bröd! Sånt man doppar julspadet i!
Mamma: Låt bli, jag har frysen full.
Jag: Jag gör sådan linsbollar, så vegetarianerna får något att äta förutom potatis
Mamma: Nej, Jag har köpt färdiga. Från Quorn. Jag har tänkt på alla.
Jag: Ja, på alla utom på dig själv.

groddar
Jag får väl ansvara för groddarna då!

Hur gör ni?

Annons
Annons