Annons
Annons

Inspireras, förvirras och bli arg. Kantarellmetoden! 2/5

Anna Ledberg

Groddat är godast
30 maj, 2015

Vad var det som hände när Herman ändrade åsikt så radikat? Vad fick honom att inte tänka som resten av befolkningen. Varför var han villig att ändra sig? Varför tjatar han inte om jobb och banklån längre?

Vi var och lyssnade på Charlie Söderberg och Balansekonomi som sa en massa kloka saker om pengar, livet och hur man gör. Jag kom hem med 3 påståenden och en metod som jag gärna delar med mig av.

Inspireras:

Man vet ofta hur man gör saker, gå ner i vikt, bli rik, få bättre jobb, men ändå säljer Aftonbladet Söndag lösnummer som aldrig förr. Du har säkert en helt hyllplan i bokhyllan med böcker i kategorin ”Goda råd som jag ändå inte följer”. Rent enkelt kan man säga ny energi ger kraft till att göra nya saker och nya saker ger kraft till ny energi. Men för att någon förändring alls kan träda i kraft måste inspirationen tändas i magen för att flyttas till rumpan. Inspirationsgnistan måste bli stark .

Annons

När inspirationen kommer, ta den. Take inspired action. Bara du vet vad som fungerar för dig. Bara du vet vad som inspirerar dig, vad som får igång dig och när den känslan kommer. TA DEN. Gå igång på inspirationen. Spar inte den till ”sen”

 

Förvirras

Människan är ett vanedjur och vill helst inte göra något annorlunda. Inte mot sig själv eller mot sina medmänniskor. Blir därför en i mängden som gör, tänker, säger samma sak som alla andra i samhället.

Tänka nya saker är per definition plågsamt. Men att tänka / göra samma saker om och om igen och att förvänta sig annat resultat är korkat. Du måste våga bli förvirrad och våga släppa dina egna förutfattade meningar på hur saker ska vara för att ens kunna göra en förändring.

Frågor som ställs i allmänhet i samhället brukar kunna föra folk i två läger, håller med eller håller inte med. Hur ska det vara? Man måste passa in någonstans.

 

Skyddsmekaniskner

Du kanske tänker att du vill göra en förändring men sedan vid lite senare eftertanke kommer på att du inte har tid, ork, lust, det är för svårt. Eller det här exemplet: I morgon knackar det på din dörr kl 06:30 och utanför står de bästa av de bästa, coacher, finansmän, mentorer som ska hjälpa dig få ordning på ditt liv på alla plan och de kommer inte åka förrän du har startat en förändring. Kommer du släppa in dem och ta chansen eller säga ”Nej tack, jag har inte tid, kom tillbaka i höst”

 

Bli arg

När Charlie jobbade med Lyxfällan var hans främsta uppgift att göra deltagarna arga. De skulle bli arga på Charlie, på sig själva, på alla. Hans jobb var att provocera, vara jobbig och låta dem se sanningen i vitögat. Varför?

Först då kunde deltagaren förstå hur beteenden skapar reslutat i livet. Kärnan är att komma åt en grundläggande beteendeförändring. Beteenden försvinner inte bara för att man känner till dem, man måste till övertygelse ha tröttnat på resultatet. Ingen tröttnar på att äta småkakor,( beteendet) men folk tröttnar på att vara tjocka. (resultatet)

Det är viktigt att blir arg, gråta, eller visa andra känslor för då har man lyckats komma närmare och närmare ens beteende.

Men Okey, du har det rätt ok, du bor ok , du har ett okey jobb, du har bra grannar som inte knarkar.

Hur blir du arg när du resultatet är Ok? Kanske du tänker att det inte är dig det är fel på, jag är inte med i Lyxfällan, jag har det bra.

Jag är värd något ännu bättre. Vad finns det för ”bra alternativ” där ute?

 

Begränsande förutfattade meningar

Kanske dyker det upp tankar i ditt huvud som jag är inte värd det, jag ska ändå inte…, jag är för fet, för ful, någon annan har redan gjort det innan, inte ska jag…

Detta är begränsande förutfattade meningar som dyker upp i ditt huvud, medvetet eller omedvetet och sätter stopp för allt du tänkt dig. Här har jag skrivit för om begränsningar

Kantarellmetoden

Har du någongång plockat kantareller? Isåfall vet du att först ser man ingen alls, sedan när man har satt på sig sina ”kantarellglasögon” ser man bara kantareller överallt. Självklart handlar det inte bara om kantareller utan om allt i livet. Vad söker du? Vilket är ditt mål? Vi söker hus att leva i så vi har nu satt på oss ”husglasögonen” och ser hus överallt. Hus som passar oss. Bara du säger till din hjärna vad du letar efter så kommer du hitta det bums. Lovar dig. Men vet du inte vad du letar efter så är det svårt att hitta det.

Man attraherar det man tänker på, tänker du på kantareller ser du kantareller, tänker du elände och dumheter kommer du naturligtvis få mer av det.  Jag har nu tänkt ”Pengar kommer till mig” de senaste dagarna och pengar har kommit till mig. Pengar i form av presentkort eller värdecheckar. Och eftersom jag redan nu fått ”bevis på att det fungerar” så fortsätter jag tänka så och lyckokänslan när pengarna kommer till mig är fenomenal.

Läs också de andra delarna i den här serien:

1 ) Nu är det sluttjatat om banklånet 

3) Hur börjar man?
4) ”Ja men” (4/6)
5) Det nya ekonomitänket (6/6)

 

Annons
Annons