Groddat är godast

Bakar bröd på vildjäst

Den senaste tiden har jag hållt på med en vildjäst och igår bakar jag bröd på jästen. Det var lite pyssligt, men förhållande lite arbetsinsats från min sida. Den ska mest vila. Och röras i då och då.

För att vara första gången är jag faktiskt stolt över resultatet, även om jag inte är någon mästerbagare. Använd enbart ekologiska produkter för bäst resultat.

Vildjäst

125 gram torkad frukt
50gram honung
1/4 dl socker
2 1/2 dl finger varmt vatten
Rör ihop allt och ställ på ett varmt ställe. Vårt varmaste ställe var under slasken, andra varma ställen kan vara på värmegolvet, ovanpå kylskåpet…

PhotoGrid_1443509554864

Såhär såg det ut för mig vid start. Låt burken stå tills frukten flytit upp till ytan, det luktar gott och surt ur burken. Det ska också ha bildats ett skum.  Tar cirka en vecka. Skaka burken morgon och kväll. Obs sätt inte på lock, det kan bildas tryck.

När jästen är klar silar du bort frukten, den kan du äta, men tänk på att den innehåller alkohol. Det är vätskan som du ska använda. ( Ej bild)

Steg 2

Rör ihop
25 gram vildjäst
40 gram vetemjöl
12 gram vatten
i ett glas och täck med plast. Låt stå framme, helst där det är varmt.

IMG_8325

Så här såg det ut från början

PhotoGrid_1443509446703

Efter cirka 8 timmar

Steg 3

Jag upprepade steg 2. Nu bör degen ha blivit stor, bullig och luftig. Fortfarande i glaset.

Steg 4

Nu har vi satt i gång jästen, nu ska vi dock mata den mer och låta den jäsa lite till…:)
Flytta jästen till en större bunke och tillsätt
540 gram vetemjöl
370gram vatten
Rör ner, behöver inte knådas. Täck med plast och ställ varmt.
Degen ska nu bubbla och öka i storlek. Låt stå minst 8 timmar.

IMG_8330

Steg 5

Nu ska vi börja knåda! Antingen för hand eller i maskin.
850 gram av bladningen
800 gram vetemjöl
450 gram vatten + 100 gram
25 gram salt
Kör allt på låg temperatur under tre minuter. Tillsätt resten av vattnet. (100gr) Fortsätt kör på låg hastighet. Låt degen vila i maskinen, kör sedan igen på medelhastighet i cirka 5 minuter.

Steg 6
Nu ska degen vila igen. I minst 4 timmar. Häll på lite olja och vik den ett par gånger under första timmen. Tag tag i kanterna så att degen sträcks ut. Detta gör att brödet blir segt.  ( ej bild)

Steg 7

Stälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Vik den försiktigt och lägg i rikligt mjölade jäskorgar. Jag gjorde en limpa i jäskorgen och resten gjorde jag baugetter av. Låt allt stå framme över natten. Vi har för kallt i vår kyl, annars hade jag ställt de i kylen.

Steg 8

Sätt ugnen på 250 grader. Vänd på korgen på en ordenligt varm plåt eller baksten. Kasta in lite vatten i ugnen för att skapa ånga. Lägg in brödet på 250 grader, efter 10 minuter sänk till 180 grader, grädda ytterligare 40 min.

Baguetterna gräddade jag på 180 grader i cirka 30 minuter.

 

IMG_8337

innan gräddning

IMG_8339

Klart!

Stort lycka till!

Brukar du baka med vildjäst? Hur blev det?


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]

Avslöja dina ursäkter

Blogginlägg

  Vi har alla våra ursäkter för att slippa göra saker, eller hur? Jag brukar säga att den som vill gör, måste du tjata på någon så vill hen inte. Så sluta tjata – det enda som händer är att du tjatar sönder öronen på din vän. All förändring måste komma inifrån och den som […]

Stressad?

Blogginlägg

  Stressad, ja det är var och varenda kotte nuförtiden känns det som. Vårt sätt att leva, det sättet där det ställs nästan orimliga krav på oss, både i arbetslivet och i privatlivet är stressande, pressande och krävande. I storstäderna, som Stockholm där jag bor är det så vanligt att vara stressad och pressad – […]

Fötter – inte rötter

Blogginlägg

Känner du att du har svårt att passa in? Eller att du alltid måste kompromissa? Försöka passa in? Känner du ofta rädslan att göra fel? Det är är miljön det är fel på –  inte dig. Du ska inte anpassa dig efter miljön utan miljön efter dig. Vi har fått fötter och inte rötter och […]

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Svar: När ska man ge barn nyttig mat?

Blogginlägg

Om jag har någon matallergi så är det att sortera upp maten i nyttig och onyttig, vi börjar där, det säger ganska mycket om vem är det som frågar. Var är nyttigt för den som frågar, och var är onyttigt? Idag finns det ju också 100tals dieter så, vad är egentligen nyttigt? Och för vem? […]

Fråga: När ska man börja ge barnen nyttig mat?

Blogginlägg

Jag skickar ut en snabb fråga här i cyberrymden: När tycker du att man ska börja ge barnen nyttig mat? Vad är en bra tid för dig, vid 2 års ålder, 5, eller kanske vid 10års ålder? Eller helt andra, förslag. Shoot! Jag vill ha era åsikter och funderingar, vad tycker du?  Jag är intresserad […]

Lär dig leva ännu mer hållbart!

Lär dig leva ännu mer hållbart!

Blogginlägg

Vi blir aldrig nöjda, vi ska ha hela tiden, hela tiden. Hela tiden ska vi ha saker. Ju mer som produceras för att vi ska ha saker. Vi kan inte kräva nytt hela tiden, vi kan inte heller kräva begagnat. Vad är det som gör att vi måste ha, äga saker hela tiden? Det finns […]

Min åsikt om hur viktig egentiden är

Blogginlägg

Det är ett sånt himla tjatande om egentid nu förtiden i mina sociala medier och jag ska faktiskt inte vara sämre för jag vill också skriva ett inlägg om egentiden. Den för mig viktiga egentiden. Vad är egentiden då? Jag väljer att inte kalla den egentid utan MEJTID. En tid jag har åt mig själv […]

Det behöver inte alls vara hälsosamt att vara smal!

Det behöver inte alls vara hälsosamt att vara smal!

Beach

Fick rubriken dig att heja till? Det var meningen, för det är dit jag vill komma. Att vara smal är inte en garanti, eller ett ”resultat” över att man är hälsosam. I vissa fall är det som att jämföra äpplen och päron. För många är ”vara smal” den direkta lyckan, det perfekta resultatet och då […]